2019 - CONCEPTNOTA:
Op 20 maart 2019 nam de provincieraad van Limburg de startbeslissing voor de opmaak van het Beleidsplan Ruimte Limburg (BRL). Op 7 november heeft de Deputatie de conceptnota goedgekeurd. Deze gaf de ambitie voor de ruimtelijke ontwikkeling van Limburg kernachtig weer, schetste een gewenst perspectief voor de toekomst in 2040 en bevatte een aantal ruimtelijke strategieën om dat wensbeeld te bereiken.
2021 - VOORONTWERP:
In september 2021 stelde de deputatie het voorontwerp vast. Dit kreeg de titel "Ruimtepact 2040, ambitie voor Limburg". Het document werd voor advies voorgelegd bij de lokale besturen. Een parallel plan-milieu-effectonderzoek (plan-MER) onderzocht ook de mogelijke milieu-impact van het beleidsplan.
De adviesronde over het voorontwerp Ruimtepact 2040 vond plaats van 8 oktober tot 15 december 2021. Tijdens die periode konden de decretaal bepaalde adviesinstanties (limburgse gemeentebesturen, Vlaamse overheid en Procoro) schriftelijk advies uitbrengen over het voorontwerp. Het advies namens de stad Hasselt werd door het CBS van 23/12/2023 goedgekeurd en werd overgemaakt aan de provincie.
2023 - ONTWERP:
Na analyse van de diverse adviezen en standpunten van de Limburgse gemeenten werd het voorontwerp herwerkt tot een ontwerp Ruimtepact 2040. Dit plan zal het Ruimtelijk Structuurplan Limburg dat dateert van 2003 vervangen.
De provincieraad stelde het Ontwerp-Ruimtepact 2040 samen met het ontwerp plan-MER voorlopig vast op 14 december 2022. Tijdens het openbaar onderzoek van 17 februari 2023 tot en met 17 mei 2023 kan iedereen de documenten van het Ontwerp-Ruimtepact 2040 en het bijhorende ontwerp plan-MER inkijken via www.limburg.be/rp2040-ontwerp, in het gemeentehuis van elke gemeente in de provincie of in het Provinciehuis van de provincie Limburg.
In het kader van het openbaar onderzoek kan het college van burgemeester en schepenen een inspraakreactie formuleren ten aanzien van de provincie of een advies indienen namens de gemeenteraad. Dit advies dient schriftelijk of digitaal bezorgd te worden ten laatste op 17 mei 2023.
Het Ruimtelijk Structuurplan Limburg dateert al van 2003. Een update van het provinciale ruimtelijk beleid is nodig. Het Ruimtepact zet het nieuwe ruimtelijke beleid voor Limburg uit en sluit aan op het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) - dat door de Vlaamse Regering nog wordt opgemaakt. Met de omslag naar beleidsplanning wordt er meer georiënteerd op strategische doelen dan te streven naar een allesomvattend plan.
Op 20 juli 2018 keurde de Vlaamse Regering de strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen goed. De essentie is om de bestaande ruimte beter te benutten, om de open ruimte maximaal te vrijwaren en bijkomend ruimtebeslag te beperken.
De Vlaamse strategische doelstellingen werden nu doorvertaald op maat van Limburg in het BRL Ruimtepact 2040 dat zo de basis vormt van waaruit keuzes gemaakt worden richting het toekomstperspectief voor 2040. Het zal gebruikt worden als referentiekader om plannen van lokale overheden te beoordelen en na te gaan in welke mate deze bijdragen aan de realisatie van de provinciale toekomstvisie. De essentie van het ‘Ruimtepact 2040’ is het ruimtegebruik optimaliseren, de open ruimte versterken en de regionale eigenheid valoriseren. Er wordt ingezet op een ruimteshift en dit alles wil men realiseren door samenwerking.
Dit nieuwe beleidsplan ruimte bestaat uit een strategische visie die zich vertaalt in 7 strategische doelstellingen en 3 beleidskaders: Open Ruimteschakels, Economische ruimte en Wonen in stads- en dorpskernen. Ieder beleidskader bevat operationele doelstellingen en een set van acties om het ruimtelijk beleid waar te maken:
In het systeem van ruimtelijke beleidsplanning krijgt elk bestuursniveau de beleidsruimte en verantwoordelijkheid om zijn eigen rol en prioriteiten te bepalen voor een duurzame ruimtelijke ontwikkeling. De provincie wil met dit plan een eigen ruimtelijke visie uitwerken op maat van Limburg als brug tussen Vlaanderen en de gemeenten.
Als provinciehoofdstad en als deel van het regionaalstedelijk gebied heeft Hasselt een determinerende rol in de regio en in de provincie. Zeker en vooral op vlak van ruimtelijke ordening en mobiliteit. Als zwaartepunt van stedelijkheid in de provincie mag dit beleidsplan de stedelijke autonomie en de verdere verstedelijking van het regionaalstedelijk gebied niet aan banden leggen om de verstedelijking van andere (boven)lokale kernen in de provincie verder te faciliteren. Het is dan ook belangrijk dat de stad op dit plan reageert.
advies / inspraakreactie - toegevoegd als bijlage.
De gemeenteraad keurt het bijgevoegde advies m.b.t. het ontwerp van het Beleidsplan Ruimte Limburg - Ruimtepact 2040 - goed.
Het advies m.b.t. het ontwerp van het Beleidsplan Ruimte Limburg - Ruimtepact 2040 wordt overgemaakt aan de deputatie Limburg.