De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 24 januari 2023 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er werden notulen opgemaakt van de vergadering van de gemeenteraad van 24 januari 2023. Deze notulen worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Artikel 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 24 januari 2023 goed.
De voordracht van schepen Marc Schepers vanwege Vooruit Nationaal als kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur van VVSG.
Volgens de statuten van VVSG dient de mandataris die een bestuursmandaat binnen VVSG wenst op te nemen, daartoe akkoord te verkrijgen van de gemeenteraad waar hij deel van uitmaakt.
Art. 13, par. 2 van de statuten van VVSG.
De gemeenteraad bekrachtigt de voordracht van schepen Marc Schepers, als kandidaat-bestuurder in de raad van bestuur van VVSG.
De stad Hasselt heeft een aantal opdrachten in het kader van smart cities aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg toevertrouwd. Met name de opdracht om sensoren, camera’s of andere apparatuur in het kader van smart cities op het openbaar domein aan te brengen werd aan het beheer van deze opdrachthoudende vereniging overgedragen. Deze beheersoverdracht verhindert dat de gemeentes zelf nog initiatieven nemen m.b.t. smart cities wat de toegewezen elementen aanbelangt.
Het leveren en verlenen van dienstverlening inzake sensoren, camera’s en andere apparatuur die onder de smart city toepassingen vallen, is een taak van algemeen belang. De Limburgse gemeentebesturen hebben zich in dat opzicht ook willen verenigen om deze taak intergemeentelijk aan te pakken.
De stad Hasselt wil verder inzetten op dergelijke smart city toepassingen, waarbij er wordt samengewerkt tussen steden en gemeenten zodoende schaalvoordelen te genereren en de samenwerking tussen de gemeenten te bevorderen. Een aantal gemeentes willen een trekkersrol vervullen in deze ambitie en zullen ook worden vertegenwoordigd in het overlegorgaan.
De stad Hasselt heeft daarom besloten te onderzoeken of er een duurzamere en efficiëntere werkwijze gevonden kan worden, waarbij een dienstverlenende vereniging verschillende datagedreven (ondersteunende) diensten in het publieke domein zou kunnen verzorgen voor de aangesloten steden en gemeenten.
Overeenkomstig artikel 413 van het Decreet over het lokaal bestuur heeft de stad Hasselt in zitting van 22 november 2022 de oprichting van een overlegorgaan goedgekeurd om de samenwerkingsmogelijkheden en voorwaarden te bestuderen voor een of meer welbepaalde beleidsdomeinen. Tevens heeft de gemeenteraad de afgevaardigden in het overlegorgaan aangeduid.
Het overlegorgaan werd opgericht door de gemeentes Diepenbeek, Genk, Gingelom, Hasselt, Houthalen-Helchteren en Pelt.
De gemeenteraad heeft het overlegorgaan gevraagd om in het bijzonder te onderzoeken of een dienstverlenende vereniging kan worden opgericht, die zijn focus legt op smart cities en nieuwe technologieën maar ook in een ruimer kader kan opereren. De gemeenteraad heeft daarbij gewezen op het centraliseren en beheren van kennis inzake IT-toepassingen, dataplatform, databeheer, applicaties, … maar ook de aan- en verkoop, en exploitatie en beheer van infrastructuur en de ontwikkeling van eigen, smart city geïnspireerde en andere relevante toepassingen, waarbij de dienstverlenende vereniging onder meer als aankoopcentrale zou kunnen fungeren.De installatievergadering van het overlegorgaan vond plaats op 23 januari 2023.
Het overlegorgaan heeft inmiddels haar studieopdracht, zoals vermeld in artikel 414 van het Decreet over het lokaal bestuur vervuld.
Aangezien het resultaat van deze studieopdracht positief is ten opzichte van de mogelijke oprichting van een dienstverlenende vereniging heeft het overlegorgaan aan de deelnemende gemeenten een documentatiebundel ter beschikking gesteld waarin de volgende documenten opgenomen zijn:
Op basis van deze documenten zal het samenwerkingsconcept verder worden uitgewerkt.
Overeenkomstig artikel 415 van het Decreet over het lokaal bestuur, moeten de gemeenten die hebben deelgenomen aan het overlegorgaan, zich uitspreken of ze akkoord gaan met het voorstel, al dan niet op voorwaarde dat er wijzigingen aan het voorstel worden aangebracht, dan wel of ze afzien van hun deelneming aan de oprichting van de dienstverlenende vereniging s-Lim.
Aan de gemeenten wordt gevraagd om spoedig hun beslissing aan het overlegorgaan over te maken.
De Motiveringsnota, het Bestuursplan, het Ondernemingsplan en het Ontwerp van statuten, maken onderdeel uit van dit besluit en worden gehecht als bijlage.
De artikelen 413 tot en met 460 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 413-415.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
N.V.T. : goedkeuring oprichting dienstverlenende vereniging
De gemeenteraad keurt het voorstel tot oprichting van de dienstverlenende vereniging s-Lim, met inbegrip van de motiveringsnota, het bestuursplan en het ontwerp van statuten, goed.
De gemeenteraad keurt het ondernemingsplan, met uitzondering van de invoering van een bijkomende bijdrage van 1,5 euro per inwoner per jaar, goed.
Dit besluit wordt overgemaakt aan het overlegorgaan.
Het Koninklijk Besluit van 20 juli 2022 betreffende de verlenging 2023-2024 van de strategische veiligheids- en preventieplannen 2020-2022 stelt dat het SVPP van 2020-2022 verlengd wordt met 2 jaar tot en met 31 december 2024.
Het Ministerieel Besluit van 25 november 2022 tot bepaling van de indienings- opvolgings- en evaluatievoorwaarden en tot de bepaling van de toekennings-, aanwendings- en controlevoorwaarden van de financiële toelage van de strategische veiligheids- en preventieplannen 2023-2024, stelt dat de praktische modaliteiten van het plan voor 2 jaar verlengd worden, tot en met 31 december 2024. In artikels 2 en 4 van het MB staat dat de gemeenteraad het projectplan voor deze termijn dient goed te keuren. Het plan is gewijzigd ten opzichte van de vorige termijn omdat bepaalde doelstellingen, te verwachten resultaten of indicatoren niet meer met de werkelijkheid strookte.
Het Koninklijk Besluit van 20 juli 2022 betreffende de verlenging 2023-2024 van de strategische veiligheids- en preventieplannen 2020-2022 zorgt nogmaals voor een verlening van het SVPP tot en met 31 december 2024.
De in het SVPP 2020-2022 gestelde prioriteiten blijken op basis van de actuele criminaliteitscijfers nog steeds relevant. Het betreft o.m. preventieve maatregelen rond inbraak, weerbaarheid bij jongeren, druggerelateerde maatschappelijke overlast, sociale overlast, gewelddadige radicalisering en maatregelen in het kader van het openbaar vervoer. Hierdoor worden er geen fenomenen verwijderd of toegevoegd in het plan. Er zijn echter een aantal doelstellingen, te verwachten resultaten of indicatoren die aangepast/geschrapt worden omdat die niet meer met de realiteit stroken. Deze aanpassingen zijn in het projectplan van het SVPP 2023-2024 terug te vinden. Het projectplan en het wijzigingsformulier kan men in de bijlagen raadplegen.
Bijlage 1: Ontwerpplan SVPP 2023-2024
Bijlage 2: Wijzigingsformulier SVPP 2023-2024
Tegelijk bereidt de dienst een grondige evaluatie voor van het SVPP en aanverwante maatregelen op basis van een uitgebreide diagnostiek van de veiligheidsproblematiek in Hasselt, met het oog op de indiening van een nieuw strategisch veiligheids- en preventieplan.
KB 20/07/22 betreffende de verlenging 2023-2024 van de strategische veiligheids- en preventieplannen 2020-2022.
MB 25/11/2022 tot bepaling van de indienings- opvolgings- en evaluatievoorwaarden en tot de bepaling van de toekennings-, aanwendings- en controlevoorwaarden van de financiële toelage van de strategische veiligheids- en preventieplannen 2023-2024.
De gemeenteraad neemt kennis van de verlening van het SVPP tot en met 31/12/2024.
De gemeenteraad keurt het projectplan, zoals bijgevoegd in de bijlage, en daarmee de wijzigingen van het SVPP 2023-2024 goed.
De dienst mobiliteit & parkeren krijgt jaarlijks meer dan 1000 meldingen betreffende een verkeersprobleem. Daarnaast stelt het bestuursakkoord een tiental mobiliteitsprojecten welke het stadsbestuur deze ambtstermijn wil realiseren. Om de diensten bij te staan en de Hasselaren snel en klantgericht te kunnen helpen, is bijstand van externe experten nodig. Afgelopen jaren is bewezen dat voorgaande raamovereenkomst voor mobiliteitsstudies zeer nuttig was. Daarom wordt er een nieuwe raamovereenkomst afgesloten.
Voorwerp van deze diensten: Aanstellen van een studiebureau voor de ondersteuning en uitwerking van het mobiliteitsbeleid.
Raamovereenkomst: Binnen het kader van deze raamovereenkomst zal een opdrachthouder worden geselecteerd die per deelopdracht zal worden gevraagd om hiervoor een gedetailleerde prijsofferte op te maken. Dit op basis van dezelfde voorwaarden (gunningscriteria) zoals bepaald in dit bestek maar verder gepreciseerd en aangevuld op maat van een deelopdracht.
In het kader van de opdracht “Raamovereenkomst
mobiliteitsstudies” werd een bestek met nr. 2023-5356 opgemaakt door Ruimte / Mobiliteit.
De totale uitgave wordt geraamd € 413.223,14 excl. btw of € 500.000,00 incl. 21% btw. (€ 103.305,78 excl. btw of € 125.000,00 incl. 21% btw per jaar).
De totale looptijd van deze raamovereenkomst bedraagt 48 maanden.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.
Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 en artikel 43.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2023-5356 en de raming voor de opdracht “Mobiliteitsstudies: Raamovereenkomst ”, opgesteld door Ruimte - Administratie goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 413.223,14 excl. btw of € 500.000,00 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
Zoals vermeld bij goedgekeurd besluit 2021_CBS_02428 dringt een regularisatie zich op voor heel wat nutscabines, verspreid over gans Hasselt. Dit besluit wordt ter goedkeuring voorgelegd om de grondzate voor de nutscabine gelegen langs de Heilig Hartkerk te Palmstraat te regulariseren. Deze valt onder de categorie "De grondzaten waarop doorheen de jaren door Fluvius een cabine (zowel gas als elektriciteit) geplaatst is geweest, waar de stad Hasselt destijds geen aandelen voor in ruil kreeg, zal Fluvius aankopen bij notariële akte, conform de prijs zoals deze wordt bepaald door een onafhankelijk beëdigd landmeter-expert-schatter aangesteld door de stad Hasselt."
Ter regularisatie van de grondzate voor de nutscabine gelegen langs de Heilig Hartkerk te Palmstraat wordt dit besluit, waarbij de prijs en voorwaarden worden bepaald, ter goedkeuring voorgelegd.
Het betreft de verkoop van een perceel grond met een oppervlakte van 77m², gelegen te Hasselt langs de Heilig Hartkerk te Palmstraat en gekend ten kadaster Hasselt 7de afdeling, sectie G, nummer 627/M3 volgens bijgevoegd plan, aangeduid als een groen gearceerd lot, opgemaakt door landmeter-expert Bart Cleuren, opgemaakt op datum van 20/09/2021 (dossier H211800_Palmstraat). Dit plan werd reeds opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie, volgens referentie 71327-10318.
Het doel van de aankoop door de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg is het oprichten van een distributiecabine ten openbare nutte.
De stad Hasselt verklaart dat het betrokken perceel voorwerp uitmaakt van een huurovereenkomst, met name de “akte voor huur grond” dd. 12/08/1982 afgesloten tussen de stad Hasselt en “de gemengde Intercommunale Maatschappij voor Gasbedeling”, afgekort, “Pligas”. Daar “Pligas” vandaag deel uitmaakt van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg, voorheen Inter-energa, komt de overeenkomst ten einde bij verlijden van de betreffende koopakte.
De toegang naar het perceel grond gebeurt rechtstreeks via het openbaar domein.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van ACHT DUIZEND VIERHONDERDZEVENTIG EURO (€ 8.470,00).
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
Prijs conform schattingsverslag dd. 23/12/2022 opgesteld door Geowijzer bvba (dossier 2022HA25).
Zoals eerder goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 12 augustus 2021, wordt voor dit dossier de dienst Vastgoedtransacties aangesteld (2021_CBS_02428). Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Jaarbeurslaan 19, 3600 Genk. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Deze verkoop geschiedt dan ook om reden van algemeen nut.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Verkoop onroerend goed (= opbrengst)
Volgnummer: MJP007064 BE - Verkoop gronden patrimonium (Investeren in een duidelijk, duurzaam en evenwichtig ruimtelijk kader)
Algemene rekening: 26000000
Actienummer: AC000795
Exact bedrag = € 8.470,00 (incl. BTW)
Prijs conform schattingsverslag dd. 23/12/2022 opgesteld door Geowijzer bvba (dossier 2022HA25).
Einde “akte voor huur grond” dd. 12/08/1982 afgesloten tussen de stad Hasselt en “de gemengde Intercommunale Maatschappij voor Gasbedeling”, afgekort, “Pligas”
Jaarlijkse vergoeding van "één frank" valt weg op moment verlijden akte.
Heeft aldus impact op MJP001147.
De gemeenteraad keurt de verkoop van een perceel grond met een oppervlakte van 77m², gelegen te Hasselt langs de Heilig Hartkerk te Palmstraat en gekend ten kadaster Hasselt 7de afdeling, sectie G, nummer 627/M3 volgens bijgevoegd plan, aangeduid als een groen gearceerd lot, opgemaakt door landmeter-expert Bart Cleuren, opgemaakt op datum van 20/09/2021 (dossier H211800_Palmstraat), aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (voorheen Inter-Energa), goed.
Het betreffende opmetingsplan werd reeds opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie, volgens referentie 71327-10318.
Het doel van de verkoop is het oprichten van een distributiecabine ten openbare nutte.
De stad Hasselt verklaart dat het betrokken perceel voorwerp uitmaakt van een huurovereenkomst, met name de “akte voor huur grond” dd. 12/08/1982 afgesloten tussen de stad Hasselt en “de gemengde Intercommunale Maatschappij voor Gasbedeling”, afgekort, “Pligas”. Daar “Pligas” vandaag deel uitmaakt van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg, voorheen Inter-energa, komt de overeenkomst ten einde bij verlijden van de betreffende koopakte.
De toegang naar het perceel grond gebeurt rechtstreeks via het openbaar domein.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van ACHT DUIZEND VIERHONDERDZEVENTIG EURO (€8.470,00).
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
Fluvius Limburg zal het genot hebben van het verkochte goed vanaf de dag van de ondertekening van deze overeenkomst. Hij kan vanaf dan, op eigen risico, noodzakelijke werken/herstellingen aanvatten.
De gemeenteraad keurt goed dat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslaan van de verplichting ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de koopakte.
Fluvius Limburg zal de onroerende voorheffing en de andere belastingen van alle aard welke betrekking hebben op het vernoemde goed te zijnen laste nemen vanaf één januari volgend op het tot stand komen van de koop.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
De akte wordt verleden door de dienst Vastgoedtransacties. Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Jaarbeurslaan 19, 3600 Genk. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit.
In de zitting van 24 april 2018 keurde de gemeenteraad de overeenkomst voor ter beschikkingstelling en beheer van de Volkstuinen De Notelaar voor het perceel ten kadaster gekend Hasselt Afdeling 6, Sectie F, nr. 252/X, goed (2018_GR_00077). Op 7 augustus 2019 deed de stad Hasselt een grondruil met zowel de Kerkfabriek van de Parochie Sint-Quintinus als Hacosi cvba ter uitbreiding van de bestaande volkstuinen. Tevens keurde de gemeenteraad in de zitting van 28/09/2021 de prijs en voorwaarden met betrekking tot een grondruil en wijziging erfdienstbaarheid in functie van ontsluiting van de volkstuinen goed (2021_GR_00214 en 2021_GR_00239).
Vandaag doet zich de opportuniteit voor om ook het binnengebied gelegen tussen de eigendom van Hacosi en de woningen gelegen te Jagersstraat 12-14 aan te kopen. Het betreft het perceel ten kadaster gekend Hasselt AFD. 6, Sectie F, nr. 250/B3-deel, zoals aangeduid met gele arcering als lot 1 op bijgevoegd werkplan opgesteld door landmeter-expert Bart Cleuren dd. 28/03/2022 (Dossier C22800_Jagerstraat).
Het betreffende lot 1 is eigendom van Kerkfabriek Sint-Quintinus en Onze-Lieve-Vrouw (Vismarkt 15/6, 3500 Hasselt). De Kerkfabriek bevestigde bij uittreksels uit de vergadering van de kerkraad dd. 20/03/2022 bij agendapunt 2 het volgende: "De Kerkraad wenst eveneens in te gaan op de vraag van de Stad Hasselt i.v.m. het verwerven van een deel achterliggende grond perceel 6e afd. F 250 b3 in de Jagersstraat (grondruiling 2019)"
Door deze aankoop kan de stad Hasselt het ganse binnengebied in eigendom krijgen. Op deze manier bekomt de stad Hasselt meer mogelijkheden om van het binnengebied een volwaardig parkje te realiseren waarin de volkstuinen worden geïntegreerd.
Bovendien kan zo de beperkte aanwezigheid van groengebieden in Runkst worden opgevangen: de aankoop van het perceel in zijn geheel geeft een opportuniteit om meer groen te realiseren in de wijk. Runkst heeft geen groot park, het geplande park aan de Notelarenstraat heeft momenteel een oppervlakte van zo'n 80are, als dit stuk grond kan worden verworven kan hier 9a63ca aan worden toegevoegd.
De verwerving geschiedt dan ook om reden van openbaar nut, namelijk de verdere uitbouw van een park te Runkst met geïntegreerde volkstuinen.
In dat opzicht keurde het college van burgemeester en schepenen de opstart van het dossier, alsook de aanstelling van dienst Vastgoedtransacties, goed dd. 28/04/2022 (2022_CBS_01587).
Via deze weg wordt dan ook de ontwerpakte ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Aankoop onroerend goed (=uitgave)
Prijs = €118.000,00 (incl. BTW).
Budget te voorzien via "anders budgetteren 2023".
Prijs conform schattingsverslag dd. 30/09/2022 opgesteld door bvba Geowijzer (dossier 2022HA18).
Aktekosten
Aktekosten te boeken op MJP001144 (basisbudget), ARK 61630000.
De gemeenteraad keurt bijgevoegde ontwerpakte ter aankoop van het perceel grond met aanhorigheden met een gemeten oppervlakte van negen aren drieënzestig centiaren (09 a 63 ca), te nemen uit het perceel op het kadaster gekend of gekend geweest als Afdeling 6, sectie F nummer 250/B/3/P0000, met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer 71326 F 250 H3 P0000, goed.
Dit goed staat afgebeeld als lot nummer 1 op het opmetingsplan, opgemaakt op 28 maart 2022 door Bart Cleuren, plan waarvan de partijen verklaren kennis te hebben genomen.
De aankoop wordt toegestaan en aanvaard voor en mits de prijs van HONDERDACHTTIENDUIZEND EURO (€ 118.000,00).
De verwerving geschiedt dan ook om reden van openbaar nut, namelijk de verdere uitbouw van een park te Runkst met geïntegreerde volkstuinen.
De Algemene Administratie voor de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslagen om ambtshalve inschrijving te nemen om welke redenen het ook mag wezen.
De stad Hasselt zal de onroerende voorheffing en de andere belastingen die betrekking hebben op het goed te zijnen laste nemen vanaf verlijden akte.
De stad Hasselt heeft via OVAM een blanco bodemattest ontvangen dd. 01/04/2022.
De dienst Vastgoedtransacties (Jaarbeurslaan 19, 3600 Genk) zal de authentieke akte verlijden. Alle kosten die het verlijden en opmaken van de akte met zich meebrengt zijn ten laste van de stad Hasselt.
Naar aanleiding van de heraanleg van de Zuivelmarkt werden de bestaande terrasconstructies afgebroken. De horeca-uitbaters van zowel de Zuivelmarkt als ook de omliggende straten in de binnenstad krijgen de mogelijkheid om, na het bekomen van de vereiste stedenbouwkundige vergunning, een vaste terrasconstructie te plaatsen op het openbaar domein. Na het bekomen van de stedenbouwkundige vergunning dient de uitbater contact op te nemen met dienst Grondbeleid voor de aanvraag van een concessieovereenkomst.
Op 24/11/2022 werd er een stedenbouwkundige vergunning [OMV_2022066275] afgeleverd voor de plaatsing van een vaste terrasconstructie op het openbaar domein. Meer bepaald aan de horecagelegenheid bvba L'Aperi Vino gelegen te Zuivelmarkt 20-22. In opvolging van de verleende vergunning vraagt de uitbater de concessie aan voor de vaste terrasconstructie op het openbaar domein.
De concessieovereenkomst wordt afgesloten voor de duur van 15 jaar vanaf datum ondertekening concessie. De jaarlijkse vergoeding zal belast worden overeenkomstig het geldende belastingreglement voor de inname van het openbaar domein van terrassen.
De te plaatsen constructie dient op kosten van de aanvrager/uitbater ten laste genomen te worden. De constructie zal een oppervlakte innemen van 79,11m².
Voor de duur van deze concessieovereenkomst doet het bestuur afstand van zijn recht van natrekking en is de concessionaris eigenaar van de opgerichte constructie op het openbaar domein.
Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Inkomst
Openbaar domein ter hoogte van Zuivelmarkt 20-22
De jaarlijkse vergoeding zal belast worden overeenkomstig het geldende belastingreglement voor de inname van het openbaar domein van terrassen.
MJP001147 (Vergoeding overeenkomsten onroerende goederen -verhuring, erfpacht, opstal, concessie, ...)
Algemene rekening: 70601000
Basisbudget
De gemeenteraad keurt de aanvraag voor een concessie vaste terrasconstructie door bvba L'Aperi Vino, Zuivelmarkt 20-22, 3500 Hasselt, goed.
De gemeenteraad keurt de bijgevoegde concessieovereenkomst goed.
De concessie geeft bvba L'Aperi Vino het recht om op het openbaar domein gelegen voor Zuivelmarkt 20-22 een overdekte terrasconstructie te plaatsen van 79,11m², zoals aangeduid op de overeenkomst in bijlage.
De jaarlijkse vergoeding zal belast worden overeenkomstig het geldende belastingreglement voor de inname van het openbaar domein van terrassen.
De concessie wordt toegestaan voor een periode van 15 jaar, te rekenen vanaf de datum van ondertekening van de overeenkomst. De concessie kan niet stilzwijgend worden verlengd.
De concessie heeft enkel betrekking op de constructies waarvoor een stedenbouwkundige vergunning werd afgeleverd.
Diensten Mobiliteit en Stadsontwikkeling geven aan nood te hebben aan een dienstverlener inzake participatiemanagement, dit ter ondersteuning van diverse investeringsprojecten. Voor participatiemanagement werd in 2022 een plaatsingsprocedure opgestart waarvan het college van burgemeester en schepenen goedkeuring gaf aan zowel de lastvoorwaarden, gunningswijze alsook de gunning.
In het kader van de opdracht “Diensten Mobiliteit en Stadsontwikkeling - Raamovereenkomst - Participatiemanagement” werd een bestek met nr. 2022-5145 opgesteld door de dienst aankopen in samenwerking met de betrokken diensten.
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 400.000,00 excl. btw of € 484.000,00 incl. 21% btw, en het maximale bestelbedrag bedraagt € 500.000,00 excl. btw of € 605.000 incl. 21% btw.
De opdracht werd afgesloten voor een maximum duur van 48 maanden, het bestek voorziet de nodige opzegmodaliteiten.
In de zitting van 14/04/2022 werd door het college van burgemeester en schepenen goedkeuring gegeven aan de lastvoorwaarden en gunningswijze.
In de zitting van 07/07/2022 werd door het college van burgemeester en schepenen goedkeuring gegeven aan de gunning van de opdracht.
De opdracht werd gegund aan de firma CONNECT NV, Maastrichterstraat 71 te 3500 Hasselt tegen de eenheidsprijzen vermeld in de offerte van deze inschrijver waarvan het bestelbedrag wordt beperkt tot € 500.000,00 excl. btw of € 605.000,00 incl. 21% btw.
Afname van deze raamovereenkomst zal steeds op afroep gebeuren en telkens met afweging toepassingscriteria inzake type budget (exploitatie of investering cfr. waarderingsregels).
Gelet op de bevoegdheden van de gemeenteraad is het noodzakelijk om een bekrachtiging te vragen van de eerder gevoerde plaatsingsprocedure.
Op deze manier is een afname van de bestaande raamovereenkomst mogelijk en vermijden we het organiseren van een nieuwe plaatsingsprocedure.
Het bestelbedrag van alle afroepen binnen de raamovereenkomst blijft beperkt tot € 500.000,00 excl. btw of € 605.000,00 incl. 21% btw.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 en artikel 57 en artikel 43.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
Jaarbasis: € 81.250.000,00 excl. btw of € 98.312,50 incl. 21% btw
48 maanden: € 325.000,00 excl. btw of € 393.250,00 incl. 21% btw
Het maximale bestelbedrag bedraagt: € 500.000,00 excl. btw of € 605.000 incl. 21% btw
Afhankelijk van de afroep is het een investeringsbudget of exploitatiebudget.
Exploitatie:
Stadsontwikkeling
Algemene rekening : 61630000 Overige vergoedingen, erelonen en studies voor interne
Volgnummer: MJP007096
Basisbudget
Actieplan: AP000111 Basiswerking van groep Hasselt garanderen 2020 - 2025
Mobiliteit
Algemene rekening (ARK): 61630000 Overige vergoedingen, erelonen en studies voor interne
Volgnummer: MJP002849
Beleidsbudget
Actieplan: AP000022 Autoluw maken kernen 2020 - 2025
PA nummer (Orba) + omschrijving: NVT
Projectbedrag volgens ORBA-project: NVT
Investering:
Stadsontwikkeling
Algemene rekening (ARK): 21400000 Plannen en studies
Mobiliteit
Algemene rekening (ARK): 21400000 Plannen en studies
Borg: ja
Prijsherziening: nee
Vastlegging op afroep
De gemeenteraad bekrachtigt de eerder gevoerde plaatsingsprocedure inzake “Diensten Mobiliteit en Stadsontwikkeling - Raamovereenkomst - Participatiemanagement” met bestek met nr. 2022-5145.
De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het budget van 2023 en volgende jaren, op budgetcodes 61630000/ALO/0200/MOB (actie/raming AC000661/MJP002849), 61630000/ALO/0600/STO (AC000765/MJP007096) en het investeringsbudget op ARK 21400000 (volgnummer via anders budgetteren).
Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:
“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;
- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”
De aanvraag tot omgevingsvergunning werd bij de gemeentelijke omgevingsambtenaar ingediend en betreft de omgevingsaanvraag voor "het verkavelen van 6 loten in HOB ter hoogte van de Veldstraat-Roeselstraat".
Deze omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen omvat ondermeer het gedeeltelijk wijzigen van de rooilijn van de Roeselstraat. Deze wijziging houdt in concreto een gedeeltelijke wijziging en affectatie in het openbaar domein in. Het beoogde ontwerp maakt dat er een groenbuffer moet worden voorzien tussen de verkaveling en de Roeselstraat. Dit maakt dat er een deel, LOT 7, in het openbaar domein dient opgenomen te worden (= affectatie) zodat de de groenbuffer deel uitmaakt van het openbaar domein van de Roeselstraat. LOT 7 zal kosteloos afgestaan worden ten openbaar nut.
Verkavelingsvoorstel op de hoek van de Roeselstraat en Veldstraat. Het onbebouwde perceel wordt verkaveld tot 7 loten voor 6 grondgebonden eengezinswoningen in HOB, LOT 7 zal overgedragen worden naar het openbaar domein.
Lot 7 is nl. een groenbuffer, volgens het geldende BPA (BPA 22 Quarto Tommelen). De groenbuffer is 5 m breed, vormt de grens tussen wonen en KMO en zal worden aangelegd door de ontwikkelaar en nadien overgedragen, dit in overleg met de diensten groen en grondbeleid.
Hiervoor werd een gemeentelijk rooilijnplan opgesteld.
De plannen die betrekking hebben op gemeentelijke rooilijnen werden opgesteld door landmeter-expert Kristien Ballet op datum van 25 februari 2016 (met aanpassingen in februari, mei en augustus 2022), nl.
- een gemeentelijk rooilijnplan waaruit duidelijk de actuele en de toekomstige rooilijn van de gemeenteweg blijkt
- een overzichtsplan van de verkaveling + lot 7
In dit dossier is de gedeeltelijke wijziging van de rooilijn te verantwoorden gezien alle aspecten van artikel 3 en 4 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019 in acht werden genomen:
- Het gemeentelijk wegennet wordt niet gewijzigd, met name dat de openbare weg van de Roeselstraat niet wijzigt. Er wordt in wezen enkel een stukje bijkomend openbaar domein gecreëerd om een groenbuffer aan te leggen. De groenbuffer staat niet enkel ten diensten van de verkaveling, maar ook van het algemeen belang, gezien het de leefkwaliteit verhoogt.
- De voorgestelde gedeeltelijke wijziging heeft geen negatief effect op de ontsluiting van de naastgelegen percelen.
- De voorgestelde gedeeltelijke wijziging heeft ook geen negatief effect op het (toekomstig) trage wegennetwerk noch op de verkeersveiligheid.
- De voorgestelde gedeeltelijke wijziging geeft daarenboven wél de mogelijkheid aan een duurzame ruimtelijke ontwikkeling, die past in het planningskader.
Het openbaar onderzoek betrekkende de omgevingsvergunning, inclusief het rooilijnplan, vond plaats van 3 januari 2023 tot en met 1 februari 2023. Er werden gedurende dit openbaar onderzoek 0 bezwaren ingediend die betrekking hebben op de rooilijn.
Het decreet van de Vlaamse regering houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019;
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;
Het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van ruimtelijke ordening;
De Vlaamse Codex ruimtelijke ordening;
Het omgevingsdecreet;
De gemeenteraad keurt de voorliggende beslissing over de gedeeltelijke wijziging en bijhorende opname in het openbaar domein (affectatie) van lot 7 van de Roeselstraat, zoals weergegeven op het bijgevoegde rooilijnplan, opgesteld door landmeter-expert Kristien Ballet op datum van 25 februari 2016 (met aanpassingen in februari, mei en augustus 2022), in het kader van omgevingsvergunning 2058_VVO2022/0009, goed.
De rooilijnen van de Roeselstraat te Hasselt, zoals weergegeven op bijgevoegd rooilijnplan, worden vastgesteld. De rooilijn opgesteld door de hoekpunten 1, 5 en 6 (blauwelijn) worden afgeschaft. De nieuwe rooilijn van de Roeselstraat wordt daardoor vastgelegd door hoekpunten 2, 3 en 4 (rode lijn).
Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.
Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:
(1)wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer 2058_VVO2022/0009, voor het verkavelen van 6 loten in HOB, niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;
(2)wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.
Naar aanleiding van de goedkeuring van het woondecreet van 9 juli 2021, dienen sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren zich om te vormen tot één woonactor per gemeente, de woonmaatschappij. In Limburg werd ervoor gekozen om de betrokken huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren onder te brengen in 1 sterke, toekomstgerichte Limburgse woonmaatschappij.
Door het samenbrengen van de expertise en kennis van de 19 organisaties wenst men beter te kunnen inspelen op de uitdagingen op vlak van sociaal wonen (socio-demografisch, duurzaamheid en klimaat, ruimtelijke ordening, socio-economische ontwikkelingen…). Daarnaast zal deze keuze ook verbeterde dienstverlening en efficiëntiewinsten met zich meebrengen. Men wil een sterke centrale organisatie op poten zetten die door de decentrale en toegankelijke dienstverlening garant staat voor een snelle, herkenbare, vertrouwde en nabije dienstverlening voor de klant.
De transformatie naar één woonmaatschappij dient plaats te vinden binnen het tijdskader en de modaliteiten zoals bepaald door het woondecreet van 9 juli 2021. Inzake dit transformatieproces werd door de gemeenteraad reeds een advies verleend voor de verlenging van de erkenning van de sociale huisvestingsmaatschappijen tot en met 30 juni 2023. Voorliggend aanvraag tot advies betreft de eigenlijke erkenning als woonmaatschappij.
De minister van Wonen moet via de erkenningsaanvraag kunnen nagaan of de kandidaat-woonmaatschappij de doelstellingen kan realiseren die met de hervorming worden nagestreefd. Kernwoorden hierbij zijn klantgerichtheid (naar (kandidaat-)huurders en - kopers, maar ook naar partners en lokale besturen uit het werkingsgebied) en samenwerking en synergie in de verschillende deelopdrachten om zo de beoogde aanbodverruiming te realiseren.
In het schrijven dd. 5 januari 2023 van Atelier20 wordt gevraagd om een advies uit te brengen over de erkenningsaanvraag als woonmaatschappij, in het bijzonder artikel 4.98 &1,3° punt K inzake de lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering.
De erkenningsaanvraag bevat een ontwerp van statuten, een intern reglement en een toelichting bij het werkgebied. Verder omschrijft de aanvraag de wijze waarop een laagdrempelige bereikbaarheid voor de doelgroep wordt gewaarborgd, een toelichting over de aandeelhouders en de stemrechten, het patrimonium en de aanwezige expertise in de organisatie.
De erkenningsaanvraag licht de inschrijvings- en toewijzingsprocedure toe, de huurdersbegeleiding- en participatie en de lokale inbedding en verankering. Dit laatste punt is de aanleiding van deze nota.
Tot slot is er een toelichting van de procedures van interne controle, het debiteurenreglement en het financieel plan.
Artikel 40 en volgende van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.
De Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VCW)
Het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW), in het bijzonder artikel 4.98, §1, 3°, punt k.
De te fusioneren huisvestingsmaatschappijen hebben zich verenigd onder een werktitel W20.
Het werkingsgebied omvat heel Limburg (42 gemeenten). Om de laagdrempeligheid van de dienstverlening te bewaken wordt er gekozen voor drie zones. Hasselt behoort tot de zone Haspengouw, Zuid Oost Limburg en Herkenrode. De overige gemeenten uit deze zone zijn Zonhoven, Herk-De-Stad, Alken, Diepenbeek, Tongeren, Herstappe, Riemst, Voeren, Heers, Bilzen, Hoeselt, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Wellen, Kortessem, Borgloon en Gingelom.
De gemeenteraad neemt kennis van de aanvraag tot erkenning als woonmaatschappij.
De gemeenteraad stelt in het kader van de procedure vermeld in artikel 4.98§1 tweede lid, 2°, punt k van het besluit Vlaamse codex wonen van 2021 vast dat de aldus te vormen woonmaatschappij zal zorgen voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering.
Deze beslissing wordt aan de aanvrager bezorgd.
Hasselt heeft een sterke skate community. Bij de bouw in 2003 was het Hasseltse outdoorpark KPM toonaangevend. Heel wat skaters trokken toen en vandaag nog steeds onze richting uit. Het skatepark in combinatie met het skatekampioenschap ‘KPM CUP’ zorgt voor een hechte en georganiseerde groep skaters, iets dat in andere centrumsteden geen evidentie blijkt. Organisaties Nina Skate en KPM Skate bieden skatelessen aan kinderen en jongeren in Hasselt en bereiken gemiddeld 100 leerlingen per week in hun cursussen. Daarnaast is een Hasselaar één van de 4 Belgische profskaters. Samengevat: de skate community in Hasselt leeft.
Sinds de opening van het park in 2003 kende het park geen groot onderhoud en/of renovaties. Dat vertaalt zich vandaag in de staat van het park: op de grote trap zijn verzakkingen zichtbaar, de betonnen ondergrond is door de vele gaten, scheuren en putten niet meer veilig en heel wat toestellen zijn aan herstelling of vervanging toe. Hoewel het park bij de start het grootste in Vlaanderen was, hebben we stilaan onze koppositie verloren. In Gent wordt op dit moment een park van maar liefst 5000 m² gebouwd. Daarnaast hebben ook heel wat andere Limburgse steden en gemeenten geïnvesteerd in nieuwe parken: deze zijn misschien minder groot dan dat in Hasselt maar hedendaagser en van betere kwaliteit. We willen als Hasselt daarom een inhaalbeweging inzetten.
Daarnaast legde Corona de nood aan openbare ruimte voor jongeren bloot. Nooit eerder was de vraag naar publieke ontmoetingsplaatsen zo groot. De pijnpunten als stad kwamen daarbij ook naar boven: behalve in het park in Kapermolen, zijn er geen andere kwalitatieve skateparken. Op Ten Hove in Kermt en aan de sporthal in Kiewit staan een aantal toestellen, die ondertussen amper bruikbaar zijn. Bovendien zijn die ‘skatetoestellen’ ook niet meer van deze tijd: deze worden gebouwd door firma’s die bedreven zijn in het maken en plaatsen van speeltoestellen. De bedrijven die vandaag op de markt zijn, hebben ervaring in het bouwen van skatetoestellen: dit zorgt ervoor dat de kwaliteit maar ook de onderhoudsvriendelijkheid stijgt.
Op 24/10/2022 werd een offerte ontvangen. de ingediende offerte voldeed niet aan de verwachtingen.
De heraanleg van het Kapermolenpark werd in het vorige bestek te summier uitgewerkt. Aan heel wat vragen uit het bestek werd niet tegemoet gekomen (De gevraagde uitbreiding werd niet opgenomen in het plan van de aannemer, er werd geen gebruik gemaakt van de beschikbare groenruimte om uit te breiden, noch werd groene ruimte geïntegreerd in het park, het vervangen van het kunstgras werd niet opgenomen, de structurele aanpassing van bepaalde elementen op advies en vraag van de skate community wordt niet aangepakt). Er gaat geen verandering merkbaar zijn ten opzichte van het huidige park met de ingediende plannen. Bovendien is de voorgestelde renovatie onvoldoende kwalitatief. De ondergrond wordt niet op juiste wijze gerenoveerd (technisch: de overgangen en problemen met hijsogen). We stellen daarom voor om perceel 3 opnieuw uit te schrijven.
Gezien de verdeling van het budget over de 3 percelen en onze eisen voor de twee kleinere parken was de offerte in het algemeen niet voldoende.
Dit heeft tot gevolg dat de lopende procedure dient stopgezet te worden en een nieuwe procedure dient opgestart te worden.
Daarom dienen we het bestek aan te passen tot een nieuw bestek. We verkiezen voor minder complexe kleine skateparken om Kapermolen meer uitgebreid te hebben. In het huidige bestek geven we ook een richtprijs mee voor de twee kleine parken.
In het kader van de opdracht “Design & build skateparken Hasselt
” werd een bestek met nr. 2022-5311 opgesteld door Stad Hasselt.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 577.685,95 excl. btw of € 699.000,00 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Ramingsbedrag excl. BTW: € 577.685,95
Ramingsbedrag incl. BTW: € 699.000,00
Beleidsinvesteringskrediet
Algemene rekening (ARK): 22000000
Oud volgnummer: MJP004129
Actieplan:
AP000137 - Investeren in Inclusief Hasselt: we stimuleren ontmoeting, participatie en ondersteuning voor elke Hasselaar
AP000098 - We maken de stad aantrekkelijk voor jonge gezinnen
PA-nummer: PA5555 - Renovatie outdoor skatepark
Projectbedrag volgens ORBA-project: € 699.000,00
Borg: ja
Prijsherziening: nee
Het college keurt de stopzetting van de plaatsingsprocedure voor opdracht “Design & build skatepark Kapermolen, Kermt & Sint-Lambrechts-Herk ” goed. De opdracht wordt niet gegund en de procedure zal opnieuw opgestart worden.
De gemeenteraad keurt de opstart van de nieuwe openbare procedure voor de opdracht “Design & build skateparken Hasselt
" goed.
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 577.685,95 excl. btw of € 699.000,00 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Sinds januari 2023 hebben de praalwagens van de Hasseltse carnavalsverenigingen een nieuw onderkomen in een loods op Stadsheide 41. Deze loods zal door de stad Hasselt van eigenaar nv. Vavomat worden gehuurd voor een periode van 9 jaar.
Er werd een huurovereenkomst gesloten tussen de stad Hasselt en de vzw Raad van Elf Hasselt. Deze vzw verenigt de Hasseltse carnavalsgroepen en zal instaan voor het dagelijks beheer van de loods.
De huurovereenkomst wordt aangegaan volgens het principe 'kostendekkend' (cfr. patrimoniumoefening - 2021_CBS_03219) Dit betekent dat de huurder, vzw Raad van Elf, geen vergoeding verschuldigd is voor de huur van het goed maar wel onderstaande kosten (totaal van € 13.027,00) dient te betalen.
Terugvorderen forfait verbruikskosten: MJP001135 - € 8.107,00/jaar incl. BTW.
Terugvorderen forfait onroerende voorheffing = MJP001148 - € 4.380,00 incl. BTW/jaar.
Terugvorderen forfait verzekeringen = MJP007565 - € 540,00 incl. BTW/jaar.
Omdat we de carnavalsverenigingen willen ondersteunen in hun werking maken we een uitzondering op de patrimoniumoefening om zo bovenstaande kosten terug te betalen aan de vzw Raad van Elf in de vorm van een nominatieve toelage.
In het meerjarenplan van de stad Hasselt staat dat men verenigingen en organisatoren wenst te ondersteunen in hun werking. Dat kan door deze nominatieve toelage toe te kennen aan de vzw Raad van Elf.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige subsidies.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
Bedrag: € 13.027,00 in 2023*
Volgnummer: MJP007708 - BE - Raad van Elf (nominatief)
Exploitatiebudget.
Actienummer: AC000604
Algemeen rekeningnummer: 64900000
Beleidsbudget
Totaal beschikbaar bedrag volgnummer: € 13.027,00
in 2023.
Saldo na uitbetaling van deze toelage is 0.
Budgetten voor boekjaar 2024 werden aangevraagd via AMJP040373.
De volgende budgetten zijn nodig en werden in de meerjarenplanning voorzien op MJP007708.
Middelen werden voorzien binnen eigen budgetten van dezelfde dienst via kredietverschuiving. Deze kredieten zullen worden aangezuiverd na goedkeuring AMJP040261.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toelage aan de vzw Raad van Elf Hasselt van € 13.027,00 voor 2023 goed.
De diensten wegen, stadsontwikkeling en mobiliteit wensen samen een aantal kleine plekken in Hasselt op een uniforme manier te gaan renoveren.
In het kader van de opdracht “Raamovereenkomst voor het aanstellen ontwerpbureau voor de opwaardering van kleine plekken” werd een bestek met nr. 2022-5339 opgesteld door Ruimte - Werken - Wegen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 165.289,25 excl. 21% btw of € 199.999,99 incl. 21% btw.
De voorziene aanvangsdatum van de opdracht is 2 mei 2023 en de contractuele einddatum is 31 december 2025.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 en artikel 43.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2022-5339 en de raming voor de opdracht “Raamovereenkomst voor het aanstellen ontwerpbureau voor de opwaardering van kleine plekken”, opgesteld door Ruimte - Werken - Wegen goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 165.289,25 excl. 21% btw of € 199.999,99 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau door de aanbestedende overheid.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025.
Aanstelling van een tijdelijke projectleider en werftoezichter wegen. Deze opdracht omvat het ter beschikking stellen van een technische projectleider en werftoezichter met de nodige expertise op vlak van infrastructurele werken ter ondersteuning van de dienst wegen van de Stad Hasselt.
In het kader van de opdracht “Raamovereenkomst externe ondersteuning dienst Wegen” werd een bestek met nr. 2023-5342 opgesteld door Ruimte - Werken - Wegen.
Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1: Projectleider, raming: € 602.975,21 excl. btw of € 729.600,00 incl. 21% btw, en het maximale bestelbedrag bedraagt € 619.834,71 excl. btw of € 750.000,00 incl. 21% btw;
* Perceel 2: Werftoezichter, raming: € 452.231,40 excl. btw of € 547.199,99 incl. 21% btw, en het maximale bestelbedrag bedraagt € 475.206,61 excl. btw of € 575.000,00 incl. 21% btw.
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 1.055.206,61 excl. btw of € 1.276.799,99 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 en artikel 43.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Bedragen worden per project vastgelegd op het desbetreffende MJP nummer (investeringskrediet) en gekoppeld aan het bijhorende ORBA project.
Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1: Projectleider, raming: € 602.975,21 excl. btw of € 729.600,00 incl. 21% btw, en het maximale bestelbedrag bedraagt € 619.834,71 excl. btw of € 750.000,00 incl. 21% btw;
* Perceel 2: Werftoezichter, raming: € 452.231,40 excl. btw of € 547.199,99 incl. 21% btw, en het maximale bestelbedrag bedraagt € 475.206,61 excl. btw of € 575.000,00 incl. 21% btw.
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 1.055.206,61 excl. btw of € 1.276.799,99 incl. 21% btw.
Borg: ja
Prijsherziening: ja
Bestelbon op afroep
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2023-5342 en de raming voor de opdracht “Raamovereenkomst externe ondersteuning dienst wegen (2 percelen)” opgesteld door RUIMTE - WERKEN - WEGEN, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 1.055.206,61 excl. btw of € 1.276.799,99 incl. 21% btw. (incl. verlenging).
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
In het kader van mogelijke toekomstige restauratiedossiers door de Stad Hasselt dienen plannen van het gebouw opgemaakt te worden. Dienst Ruimte - werken - gebouwen wenst hiervoor een gespecialiseerde firma aan te stellen.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2023-5353 en de raming voor de opdracht “Opmeten en uittekenen in 3D met laser van Sint-Lambertuskerk” opgesteld door Ruimte - werken - gebouwen, goed.
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 42.250,00 excl. btw of € 51.122,50 incl. 21% btw.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
Raming: € 42.250,00 of 51.122,50 incl. 21% btw
Volgnummer: BE - Instandhoudingswerken privaat patrimonium - De kredieten zullen voorzien worden in het kader van anders budgetteren.
Algemene rekening: 22100000 -Gebouwen - Gemeenschapsgoederen
Beleidsbudget
Investering
Actieplan: Actief patrimoniumbeheer (afstootbeleid, eenduidige regelgeving, gedeeld gebruik) AP000013
- Investeren in Patrimoniumonderhoud AP000115
ORBA: PA6294 - Ontwerp Restauratie Sint-Lambertuskerk
Projectbedrag volgens ORBA-project: € 140.000,00
Borg: Nee
Prijsherziening: Nee
Verrekening: Ja
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2023-5353 en de raming voor de opdracht “Opmeten en uittekenen in 3D met laser van Sint-Lambertuskerk” opgesteld door Ruimte - werken - gebouwen, goed.
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 42.250,00 excl. btw of € 51.122,50 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Stad Hasselt ondertekende het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, en stelde een kimaatactieplan 2030 op, met een luik mitigatie en een luik adaptatie. Over het Burgemeesterscovenant moet 2-jaarlijks gerapporteerd worden aan Europa.
Stad Hasselt ondertekende het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 op 28 september 2021.
Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) moet een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voortgang opgemaakt worden dat na voorleggen aan de gemeenteraad bij Agentschap Binnenlands Bestuur moet ingediend worden (voor 1 maart 2023). Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt. De financiële rapportering gebeurt via codes in de BBC.
Het LEKP werkt rond 4 werven waarin een aantal doelstellingen worden nagestreefd:
En daarnaast zijn er nog een aantal algemene doelstellingen:
Het lokaal Klimaatpactportaal is door Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) opgemaakt als monitoringstool van het LEKP. Hier worden de resultaten van de lokale besturen opgevolgd en gebundeld. De data wordt automatisch via andere kanalen zoals het groenblauwpeil, VEKA, Fluvius, ...verzameld en slechts periodiek aangepast. Dit is de eerste keer dat er in het kader van het LEKP moet gerapporteerd worden. Nog niet van alle doelstellingen zijn er gegevens beschikbaar en andere zijn nog onvolledig. ABB werkt dit nog verder uit.
Rapportering Burgemeestersconvenant (Convenant of Mayors)
De eindrapportering voor CoM2020 is samengenomen met de eerste rapportering voor CoM2030. Tegelijk werden er antwoorden gegeven op het feedback rapport van Europa op de ingediende actieplannen (zie bijlage 1). De Limburgse gemeenten werden geëvalueerd aan de hand van een 'grouped analysis' met ondersteuning van de provincie Limburg. Er werd ook een update (bijlage 3) van de risico- en kwetsbaarheidsanalyse 2019 (bijlage 2) toegevoegd, met nieuwe inzichten rond droogte en intense neerslag. De nodige documenten en data werden ingediend via het online platform van het Burgemeestersconvenant.
Voor de rapportering wordt gewerkt met de laatst beschikbare CO2-emissie-inventaris, dat is op dit moment deze van 2020. In 2020 zijn de sectoren huishoudens, particulier en commercieel vervoer en tertiaire sector verantwoordelijk voor het grootste deel van de CO2-uitstoot in Hasselt. Ten opzichte van 2011 daalde de CO2-uitstoot met 11,2 %. De sector huishoudens daalde met 20 %, openbaar vervoer met 29,9 % en tertiaire sector met 9,1 %. Het particulier en commercieel vervoer steeg met 5,8 %. Belangrijke kanttekening bij de cijfers van 2020 is uiteraard dat dit het jaar was waarin corona uitbrak met de lockdowns als gevolg. Een gedeelte van de daling van de uitstoot zal dus mogelijk niet behouden blijven in de cijfers van 2021.
Opvallend is dat de PV-installaties bij huishoudens de laatste jaren behoorlijk zijn toegenomen, van 3,1 installaties per 100 huishoudens in 2011 naar 19,5 in 2022. Hier dragen de herhaaldelijke groepsaankopen van de stad Hasselt aan bij. Het is immers belangrijk om op twee sporen te werken: enerzijds energie besparen, anderzijds meer lokale productie van hernieuwbare energie.
Inzake klimaatmitigatie werd er vorig jaar ingezet op relighting van het Modemuseum, installatie van hernieuwbare energie (PV Hoge Vijf Banneux en windmolen Kiewit), groepsaankopen, renovatiebegeleiding en het strategisch vastgoedplan SURE2050. Dit jaar werken we hieraan verder en bijkomend is er de beurs voor duurzaam bouwen en wonen Thermostaat, de klimaatkrant, energiecoaching voor bedrijven, de klimaattafels en de opmaak van een warmteplan.
Voor het eerst moet in het kader van het Burgemeestersconvenant ook gerapporteerd worden over klimaatadaptatie. Hiervoor werden zes verplichte indicatoren naar voor geschoven:
Er is dus geen duidelijke vooruitgang waargenomen in de indicatoren voor klimaatadaptatie. Gedeeltelijk is dit te wijten aan het ontbreken van data. Tegen de volgende rapportering (einde 2024) is het de bedoeling om wel cijfers te presenteren. Hoewel er de afgelopen jaren belangrijke projecten inzake klimaatadaptatie werden uitgevoerd, die elk apart ook mooie resultaten kunnen voorleggen, is dat niet onmiddellijk zichtbaar in de rapportering. De voortgang van deze indicatoren blijft dan ook een belangrijk aandachtspunt tot 2030 en daarna.
Inzake klimaatadaptatie werd er vorig jaar ingezet op het vergroenen van speelplaatsen, groepsaankoop groene daken en gevels en klimaatbomen. Dit jaar werken we rond klimaattuincoaches en enkele concrete onthardings- en vergroeningsprojecten, vooral in de Banneuxwijk. Daarnaast zorgen we ervoor dat de principes van klimaatadaptatie toegepast worden in de projecten van andere diensten.
Rapportering Lokaal Klimaat- en Energiepact
Het dashboard van het klimaatpactportaal geeft een eerste meting van de doelstellingen van de 4 werven van het LEKP 1.0 weer.
In kader van vergroening (werf 1) en ontharding en hemelwateropvang (werf 4) zijn er al verschillende acties gebeurd, lopende en gepland. Echter de juiste cijfers verzamelen is niet eenvoudig. In de rapportering werd rekening gehouden met de volgende projecten:
Enkele projecten die werden uitgevoerd op het openbaar domein (heraanleg wegen en pleinen, bijkomende buffercapaciteit voor hemelwater) zullen later nog toegevoegd worden en duidelijk worden in de volgende rapportering begin 2024.
Voor de werf 'Verrijk je wijk' is er een pilootproject wijkrenovatie geweest in drie wijken, wat nu met een renovatiebegeleider en ontzorgingstraject wordt uitgebreid naar heel Hasselt. Daarnaast is er een coöperatief PV-project uitgevoerd in Woonzorgcentrum Hoge Vijf Stadspark en worden er ook voor 2023 opgestart.
Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen.
Besluit van de Vlaamse Regering van 8 juli 2022 - subsidie LEKP.
Artikel 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”
De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken van het klimaatactieplan en de rapportering in kader van het burgemeestersconvenant.
De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering van het Lokaal energie- en kilmaatpact 1.0 voor het jaar 2022.
Op maandag 6 februari werden delen van Turkije en Syrië getroffen door zware aardbevingen. De materiële schade is enorm en ook de menselijke tol is hoog. Honderdduizenden mensen hebben dringend noodhulp nodig. Het Belgische Rode Kruis wil zoveel mogelijk geld inzamelen voor hun collega's van de Turkse Rode Halve Maan en de Syrische Rode Halve maan, die al ter plaatse zijn. Zij bieden ter plaatse de meest acute hulp, gaande van reddingsoperaties in getroffen gebieden, over het verlenen van medische hulp tot het voorzien van huisvesting voor de slachtoffers die geen onderdak meer hebben. Op dit moment is financiële hulp de meest efficiënte manier om de slachtoffers in Turkije en Syrië te helpen.
Wegens de grote noden in de getroffen regio wil de stad Hasselt zich solidair tonen met de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Het Rode Kruis verzamelt momenteel giften om deze door te storten naar hun collega's in de getroffen regio (https://www.rodekruis.be/hulp/aardbevingen-turkije-syrie/). Daarom willen we een eenmalige nominatieve subsidie van € 5.000,- toekennen aan het Rode Kruis.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige subsidies.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
De gemeenteraad keurt de eenmalige nominatieve subsidie van € 5.000,- aan het Rode Kruis Vlaanderen goed, ter ondersteuning van de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije.
De stad Hasselt en de gemeente Kortessem kondigden eventuele fusieplannen aan. Nadat negen omliggende gemeenten werden aangeschreven over de mogelijke fusie hebben alvast de gemeenten Alken en Nieuwerkerken aangegeven om open te staan voor een gesprek over een eventuele deelname aan de fusieplannen.
Welk is de huidige stand van zaken van het fusiedossier?
Hebben alle aangeschreven omliggende gemeenten intussen gereageerd?
Welk zal de impact van hun eventuele interesse en de daaraan gekoppelde eventuele voorwaarden tot deelname aan de fusie op de voortgang en timing van het fusiedossier zijn?
Wij kregen van diverse trouwe zwembadbezoekers de reactie dat ze voor een parkeerprobleem staan bij het arriveren aan ons stedelijk zwembad Kapermolen.
Hasselaren uit deelgemeentes vinden geen parking in de voorziene parkeerzone van het zwembad omdat de slagbomen steeds open staan en de parking vol staat met voertuigen die er 24/7 parkeren, waardoor de eigenlijke gebruikers elders een oplossing moeten zoeken.
Tot op heden konden zij nog een plekje vinden aan de overzijde op de parkeerstrook van de Boudewijnlaan.
Wat is het alternatief voor deze personen, van zodra de werkzaamheden van de spartacusbusbaan aldaar gaan starten?
Hoe is de aanpak voor deze zwembadparking in de directe toekomst?
Kunnen we bijvoorbeeld deze slagbomen weer in werking laten treden?
En zijn de aantal parkeerplaatsen voldoende voor het actuele aantal zwembadgebruikers?
De Vlaamse Regering keurde op 3 september 2021 de startnota goed voor de opmaak van het GRUP ‘Herkenrodebossen en de Wijer’. Het plan bestaat uit 2 deelgebieden, Herkenrodebossen en de Wijer, op grondgebied van de stad Hasselt en de gemeenten Herk-de-Stad en Nieuwerkerken. Met dit plan wil het Vlaams Departement Omgeving 135 hectaren landbouwgrond bebossen en meer dan 900 hectaren landbouwgrond herbestemmen tot natuurgebied. Uit het verslag van het CBS van 26/01/2023 blijkt dat de resultaten van de publieke raadpleging werden verwerkt.
Welk is de huidige stand van zaken betreffende het GRUP Herkenrodebossen en de Wijer? Zal/heeft (en zo ja welk) het Hasselts stadsbestuur advies (ge)geven? Welk zal het advies zijn met betrekking tot het herbestemmen op perceelniveau van landbouwgronden tot natuurgebied?
Kan de schepen de bovenvermelde oppervlakten bevestigen?
Volgens het verslag van het CBS zou de scopingnota gefinaliseerd worden en ‘één van de volgende weken’ gepubliceerd worden. Wanneer zal de publicatie het geval zijn?
Verder is er sprake van een grafisch plan. Wanneer zal dit beschikbaar zijn voor inzage?
Er zou ook worden gestreefd naar een plenaire vergadering midden februari. Heeft deze reeds plaatsgevonden? Zo ja: waar, wanneer en wie werd daarvoor uitgenodigd? Zo neen: waar en wanneer zal die plenaire vergadering plaatsvinden en wie zal daarvoor uitgenodigd worden?
Wij kregen verschillende klachten over de veiligheid van voetgangers in onze stad. Er zijn ons inziens een aantal gevaarlijke situaties. Drie voorbeelden:
Ik zou de schepen dan ook het volgende willen vragen:
In het rapport VISIE KERNVERSTERKING TUILT - dat het resultaat is van een studie die door BUUR in opdracht van de Stad HASSELT werd uitgevoerd in de periode 2018-2020 - kwam ook de site STADSMAGAZIJNEN aan bod.
Ter verduidelijking: het betreft de site waar zich de loods/magazijnen bevinden die momenteel nog gebruikt worden door de carnavalsverenigingen en waar ook de tafeltennisclub, het Hasselt Operettegezelschap, en Rot Virga Jesse Grote Markt onderdak vinden.
In het rapport werden een aantal acties aangekondigd die moesten genomen/ondernomen worden in de uitvoering van de visie kernversterking Tuilt. Zo o.m.
Er werd inmiddels een oriënterend bodemonderzoek uitgevoerd op de betreffende terreinen.
In het kader van dit onderzoek werden er verschillende boringen uitgevoerd.
Daarbij is gebleken dat er sprake is van een “gemengd, overwegend nieuwe verontreiniging met benzeen, ethylbenzeen en xylenen”.
Het rapport besluit : “Verder onderzoek is noodzakelijk”
Onze vragen in dat verband zijn de volgende:
Vorig jaar eind september werden er paaltjes en verkeersremmers geplaatst in de Kozenstraat in Stevoort, met een gevaarlijke conflictsituatie tot gevolg.
Ondertussen werden de rijbaankussens vrij direct weer weggehaald, maar blijven de problemen zich aldaar opstapelen. De bewoners hebben meermaals hun grieven gemeld aan betreffende stadsdiensten, maar krijgen geen gevolg. Het blijft een gevaarlijke conflictsituatie tussen automobilisten en zwakke weggebruikers per fiets of te voet.
Ondertussen zijn er op diverse plaatsen schades aan het openbaar domein, in de bermen en zelfs tot in de privatieve voortuinen. Dat kan niet de bedoeling zijn van deze ingrepen.
Volgens onze info willen de buurtbewoners deze paaltjes weg, omdat ze het net onveiliger maken, zeker in de bochtzones.
Wat zijn de verdere plannen van deze verkeersingrepen?
En op welke termijn kunnen deze bewoners weer spreken van een aanvaardbare én veiligere woonzone?
Sigarettenpeuken en zwerfvuil
Maar liefst 50 procent van het zwerfvuil bestaat uit sigarettenpeuken, zo bleek uit een recent onderzoek. Het valt mij op dat rond schoolpoorten, universiteits- en hogeschoolgebouwen, bushaltes, grote kantoorgebouwen en zitbankjes heel veel sigarettenpeuken liggen.
Rekening houdend met de lange afbraaktijd – meer dan 10 jaar – en de giftigheid – vier peuken in één liter water is al dodelijk voor een kleine vis – lijkt het ons wenselijk om hier meer actie rond te ondernemen.
Mijn vraag: kan de schepen zorgen voor meer asbakken op de bovenvermelde plaatsen en voor een sensibiliseringscampagne aan bushaltes, zitbankjes, scholen en gebouwen waar veel mensen tijdens een pauze komen roken?