De stad Hasselt heeft een aantal opdrachten in het kader van smart cities aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg toevertrouwd. Met name de opdracht om sensoren, camera’s of andere apparatuur in het kader van smart cities op het openbaar domein aan te brengen werd aan het beheer van deze opdrachthoudende vereniging overgedragen. Deze beheersoverdracht verhindert dat de gemeentes zelf nog initiatieven nemen m.b.t. smart cities wat de toegewezen elementen aanbelangt.
Het leveren en verlenen van dienstverlening inzake sensoren, camera’s en andere apparatuur die onder de smart city toepassingen vallen, is een taak van algemeen belang. De Limburgse gemeentebesturen hebben zich in dat opzicht ook willen verenigen om deze taak intergemeentelijk aan te pakken.
De stad Hasselt wil verder inzetten op dergelijke smart city toepassingen, waarbij er wordt samengewerkt tussen steden en gemeenten zodoende schaalvoordelen te genereren en de samenwerking tussen de gemeenten te bevorderen. Een aantal gemeentes willen een trekkersrol vervullen in deze ambitie en zullen ook worden vertegenwoordigd in het overlegorgaan.
De stad Hasselt heeft daarom besloten te onderzoeken of er een duurzamere en efficiëntere werkwijze gevonden kan worden, waarbij een dienstverlenende vereniging verschillende datagedreven (ondersteunende) diensten in het publieke domein zou kunnen verzorgen voor de aangesloten steden en gemeenten.
Overeenkomstig artikel 413 van het Decreet over het lokaal bestuur heeft de stad Hasselt in zitting van 22 november 2022 de oprichting van een overlegorgaan goedgekeurd om de samenwerkingsmogelijkheden en voorwaarden te bestuderen voor een of meer welbepaalde beleidsdomeinen. Tevens heeft de gemeenteraad de afgevaardigden in het overlegorgaan aangeduid.
Het overlegorgaan werd opgericht door de gemeentes Diepenbeek, Genk, Gingelom, Hasselt, Houthalen-Helchteren en Pelt.
De gemeenteraad heeft het overlegorgaan gevraagd om in het bijzonder te onderzoeken of een dienstverlenende vereniging kan worden opgericht, die zijn focus legt op smart cities en nieuwe technologieën maar ook in een ruimer kader kan opereren. De gemeenteraad heeft daarbij gewezen op het centraliseren en beheren van kennis inzake IT-toepassingen, dataplatform, databeheer, applicaties, … maar ook de aan- en verkoop, en exploitatie en beheer van infrastructuur en de ontwikkeling van eigen, smart city geïnspireerde en andere relevante toepassingen, waarbij de dienstverlenende vereniging onder meer als aankoopcentrale zou kunnen fungeren.De installatievergadering van het overlegorgaan vond plaats op 23 januari 2023.
Het overlegorgaan heeft inmiddels haar studieopdracht, zoals vermeld in artikel 414 van het Decreet over het lokaal bestuur vervuld.
Aangezien het resultaat van deze studieopdracht positief is ten opzichte van de mogelijke oprichting van een dienstverlenende vereniging heeft het overlegorgaan aan de deelnemende gemeenten een documentatiebundel ter beschikking gesteld waarin de volgende documenten opgenomen zijn:
Op basis van deze documenten zal het samenwerkingsconcept verder worden uitgewerkt.
Overeenkomstig artikel 415 van het Decreet over het lokaal bestuur, moeten de gemeenten die hebben deelgenomen aan het overlegorgaan, zich uitspreken of ze akkoord gaan met het voorstel, al dan niet op voorwaarde dat er wijzigingen aan het voorstel worden aangebracht, dan wel of ze afzien van hun deelneming aan de oprichting van de dienstverlenende vereniging s-Lim.
Aan de gemeenten wordt gevraagd om spoedig hun beslissing aan het overlegorgaan over te maken.
De Motiveringsnota, het Bestuursplan, het Ondernemingsplan en het Ontwerp van statuten, maken onderdeel uit van dit besluit en worden gehecht als bijlage.
De artikelen 413 tot en met 460 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 413-415.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
N.V.T. : goedkeuring oprichting dienstverlenende vereniging
De gemeenteraad keurt het voorstel tot oprichting van de dienstverlenende vereniging s-Lim, met inbegrip van de motiveringsnota, het bestuursplan en het ontwerp van statuten, goed.
De gemeenteraad keurt het ondernemingsplan, met uitzondering van de invoering van een bijkomende bijdrage van 1,5 euro per inwoner per jaar, goed.
Dit besluit wordt overgemaakt aan het overlegorgaan.