De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 28 juni 2022 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er werden notulen opgemaakt van de vergadering van de gemeenteraad van 28 juni 2022. Deze notulen worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Artikel 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 28 juni 2022 goed.
De aansluiting vanaf 1 januari 2015 van de pensioenen van de vastbenoemde personeelsleden van de Stad Hasselt bij het gesolidariseerd pensioenfonds van de RSZ/FPD.
De aansluiting vanaf 1 januari 2022 van de pensioenen van de vastbenoemde personeelsleden van het OCMW Hasselt bij het gesolidariseerd pensioenfonds van de RSZ/FPD.
De overeenkomst tot vereffening van de opdracht houdende vereniging HeLics, zijnde intergemeentelijke samenwerking tussen Stad Hasselt en Stad Leuven rond ICT, en haar bijlagen.
De overdracht van de genoemde personeelsleden van HeLics aan de Stad Hasselt met ingang van 1 juli 2020.
De pensioenverzekeringsovereenkomst 1 ste pijler (wettelijke pensioenen) pensioenverzekering NR. 210 onderschreven door de Stad en OCMW Hasselt ten voordele van hun vastbenoemde personeelsleden en mandatarissen.
De overeenkomst bijdrageverzekering NR. FP 304C onderschreven door de Stad Hasselt.
Deze gebeurtenissen leiden er toe dat de bestaande overeenkomst ondertekend op 21 december 2009 door de Stad Hasselt is bijgewerkt zodat de hierbij gevoegde overeenkomst in orde is.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het besluit van de gemeenteraad van 30 oktober 2014 om voor de pensioenen van de vastbenoemde personeelsleden van de Stad Hasselt vanaf 1 januari 2015 de aansluiting aan te vragen bij het gesolidariseerd pensioenfonds RSZ/FPD.
Het besluit van de raad voor Maatschappelijk welzijn van 21 december 2021 om voor de pensioenen van de vastbenoemde personeelsleden van het OCMW Hasselt vanaf 1 januari 2022 de aansluiting aan te vragen bij het gesolidariseerd pensioenfonds van de RSZ/FPD.
Het besluit van de gemeenteraad van 26 mei 2020 waarbij de overeenkomst tot vereffening van de opdracht houdende vereniging HeLics, zijnde de intergemeentelijke samenwerking tussen Stad Hasselt en Stad Leuven rond ICT, en haar bijlagen wordt goedgekeurd.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 juni 2020 waarbij de overdracht van de genoemde personeelsleden van Helics aan de Stad Hasselt met ingang van 1 juli 2020 wordt goedgekeurd.
De gemeenteraad keurt de pensioenovereenkomst 1ste pijler (wettelijke pensioenen) pensioenverzekering NR. 210 onderschreven door de Stad en OCMW Hasselt ten voordele van hun vastbenoemde personeelsleden en mandatarissen goed.
De gemeenteraad keurt de overeenkomst bijdrageverzekering NR. FP 304C onderschreven door Stad Hasselt goed.
Afschrift van dit besluit wordt aan Ethias bezorgd.
In Hasselt vindt jaarlijks in oktober de Hasseltse Jeneverfeesten plaats.
Dit evenement trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers aan, jong en oud, en gaat onvermijdelijk gepaard met de consumptie van alcoholische dranken. Vorige jaren is gebleken dat dit leidt tot dronkenschap op openbare plaatsen met overlast, wanorde en agressie tot gevolg. Ook het in bezit hebben van glazen recipiënten, al dan niet met alcoholhoudende drank, betekent vaak een gevaar voor de openbare veiligheid.
De verstoringen van de materiële openbare orde en overlast doen zich voor op het openbaar domein. Hiervoor is het noodzakelijk maatregelen te nemen om deze verstoringen van de openbare orde en de overlast tegen te gaan en de Hasseltse jeneverfeesten op een veilige manier te laten plaatsvinden.
De Hasseltse jeneverfeesten vinden dit jaar plaats op zaterdag 15 en zondag 16 oktober 2022.
Op 14 september 2022 ontving de burgemeester een advies van Politie LRH waaruit blijkt dat uit de risicoanalyse van voornoemd event een gevaar voor de openbare orde dreigt.
De Hasseltse jeneverfeesten worden jaarlijks veelvuldig bijgewoond, ook door kinderen en jongeren, zowel meerder- als minderjarig. Er wordt steeds overdadig alcohol geconsumeerd. Gezien het laagdrempelige aanbod van alcoholhoudende dranken kan dit mede inbreuken vergemakkelijken op de wet van 24 januari 1977 – Wet betreffende de bescherming van de gezondheid van de gebruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere producten, met name artikel 6 §6 verkoop van alcoholhoudende dranken aan min-zestienjarigen en sterke dranken aan min-achttienjarigen.
Vaststellingen tijdens voorgaande edities leren dat het laagdrempelige aanbod ook een katalysator is voor feiten van dronkenschap op openbare plaatsen en het daarbij horende schandaal en wanorde dat veroorzaakt wordt (zoals omschreven in de besluitwet betreffende de beteugeling van de dronkenschap van 14 november 1939, Art.1 §1 en §2), evenals agressie geïnduceerd door overmatig drankgebruik.
Tijdens voorgaande edities is eveneens gebleken dat bezoekers vaak zelf meegebrachte alcoholhoudende dranken nuttigen op openbaar domein. Het in bezit hebben van glazen recipiënten betekende meermaals een gevaar voor de openbare veiligheid, gezien deze recipiënten als potentieel wapen kunnen gebruikt worden. Zowel lege flessen als de glasscherven ervan afkomstig op de rijbaan en trottoirs leiden regelmatig tot ongevallen en de daarbij horende kwetsuren.
De aanwezigheid van flessen, glazen en glasscherven op locaties waar heel veel mensen bijeenkomen en waar alcohol wordt geconsumeerd brengt ontegensprekelijk een veiligheidsrisico met zich mee. Mensen kunnen zich niet alleen verwonden aan scherven die op de grond liggen maar glas kan, in welke vorm dan ook, in het ergste geval ook als wapen worden gebruikt bij vechtpartijen.
Ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid, is een verbod op, respectievelijk, het gebruik van glazen recipiënten, ongeacht hun inhoud, in de gehele binnenstad, noodzakelijk, evenals een verbod op andere recipiënten die alcoholhoudende dranken bevatten. Op die manier is politie in de mogelijkheid om in te grijpen van zodra de openbare orde in gevaar dreigt te komen door de aanwezigheid van glas en alcohol. Een dergelijke maatregel met een preventieve finaliteit viseert daarenboven niet de handelszaken en is specifiek gericht naar risicogroepen ter vrijwaring van de materiële openbare orde.
Gelet op de locatie van de Hasseltse jeneverfeesten in de binnenstad, is het verbod nodig op het openbaar domein binnen en op de Kleine Ring, inclusief het volledige Kolonel Dusartplein.
Ten slotte is ook een verbod op het voeren van handel op het openbaar domein noodzakelijk teneinde de veiligheid tijdens de Hasseltse jeneverfeesten te kunnen waarborgen. Standjes zijn enkel toegestaan indien voorafgaand een toelating van het college van burgemeester en schepenen verkregen werd. Op die manier kunnen de Hasseltse jeneverfeesten op een veilige manier georganiseerd worden.
De politieverordening is van toepassing tijdens de Hasseltse jeneverfeesten, zijnde op zaterdag 15 en zondag 16 oktober 2022 vanaf 8.00 uur en tot 24.00 uur. Volgende maatregelen worden opgelegd:
De verboden zijn geldig op het openbaar domein in de binnenstad, met inbegrip van de Kleine Ring en het volledige Kolonel Dusartplein, waar de Hasseltse jeneverfeesten plaatsvinden. Het in bezit hebben of voorhanden zijn van glazen recipiënten en alcoholhoudende dranken betekent immers een acuut en ernstig gevaar voor de openbare veiligheid, gezien deze recipiënten enerzijds als potentieel wapen kunnen gebruikt worden en anderzijds openbaar dronkenschap in de hand werken. Het aanwezig zijn van extra handelsstandjes in de binnenstad, zonder dat de veiligheidsdiensten hiervan ingelicht zijn, betekent eveneens een acuut en ernstig gevaar voor de openbare orde, aangezien op die manier de veiligheid bij drukte niet gegarandeerd kan worden.
De politieverordening wordt heden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Artikelen 119 en 135, § 2 Nieuwe Gemeentewet
De gemeenteraad keurt de bijgevoegde politieverordening met betrekking tot een verbod op het gebruik van glazen recipiënten, al dan niet met alcoholhoudende dranken, andere recipiënten met alcoholhoudende dranken en het voeren van handel, op het openbaar domein, tijdens de Hasseltse Jeneverfeesten 2022, goed.
In Hasselt vindt jaarlijks in oktober de Hasseltse Jeneverfeesten plaats.
Dit evenement trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers aan, jong en oud, en gaat onvermijdelijk gepaard met overlast en wanorde. De verstoringen van de materiële openbare orde en overlast doen zich voor op het openbaar domein. Hiervoor is het noodzakelijk maatregelen te nemen om deze verstoringen van de openbare orde en de overlast tegen te gaan en de Hasseltse jeneverfeesten op een veilige manier te laten plaatsvinden.
De bepalingen rond het opstijgen en vliegen met drones zijn bij wet voorzien door het Koninklijk Besluit van 8 november 2020 (Koninklijk Besluit tot uitvoering van uitvoeringsverordening (EU) 2019/947 van de Commissie van 24 mei 2019 inzake de regels en procedures voor de exploitatie van onbemande luchtvaartuigen).
Om het goede verloop van het evenement jeneverfeesten 2022 en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking gedurende het evenement te verzekeren, is het noodzakelijk om een bijkomende maatregel te nemen om preventief het bezit van dergelijke luchtvaartuigen te kunnen vermijden in de omgeving van het evenement.
Zo wordt bij deze politieverordening het bezit van drones en/of hun besturingssystemen binnen een bepaalde perimeter van het evenement jeneverfeesten 2022, en dit gedurende de volledige duur van het evenement, verboden. Deze maatregel dient genomen te worden om de aanwezige hulpdiensten de mogelijkheid te bieden om sneller en op een meer efficiënte manier te kunnen reageren op problemen van lokale aard.
Het Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid de artikelen 2, 40, 41, 56 §1 en 63;
De Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid de artikelen 119, 119bis en 135 § 2;
De Wet van 27 juni 1937 houdende de herziening van de wet van 16 november 1919 betreffende de regeling van de luchtvaart;
De Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;
Het Koninklijk Besluit van 8 november 2020 tot uitvoering van uitvoeringsverordening (EU) 2019/947 van de Commissie van 24 mei 2019 inzake de regels en procedures voor de exploitatie van onbemande luchtvaartuigen;
De gemeentelijke codex politieverordeningen betreffende de openbare rust, de openbare veiligheid, de openbare reinheid, de openbare gezondheid en de openbare overlast vastgesteld op de gemeenteraad van 24 november 2020, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt de politieverordening goed die het bezit van drones (RPA – een op afstand bestuurd luchtvaartuig) en/of de besturingssystemen ervan op de openbare weg en het openbaar domein binnen de perimeter van het evenement, hieronder bepaald, verbiedt binnen de volgende periode:
Dit verbod geldt niet voor het bezit van deze luchtvaartuigen en/of hun besturingssystemen door bevoegde overheden.
De perimeter bevat op het grondgebied van Hasselt de openbare wegen en het openbaar domein in het gebied afgebakend binnen de Kleine Ring (binnen- en buitenzijde) inclusief het volledige Kolonel Dusartplein.
Dienst Grondbeleid kreeg de vraag van de Vlaamse Waterweg nv of de stad Hasselt geïnteresseerd is in de aankoop van de percelen ten kadaster gekend Hasselt Afdeling 2, Sectie B, nrs. 413/H, 413/R, 420/A, 418/B, 417/G, 417/E-deel. Op 25/08/2017 sloot de Vlaamse Waterweg nv (domeinbeheerder) een bruikleenovereenkomst met projectontwikkelaar BPI nv (ontlener) waarin werd overeengekomen dat BPI nv een tijdelijk fietspad moest aanleggen tussen de Kleinstraat en Beerhoutstraat. Dit fietspad had als doel fietsers komende van de tuikabelbrug, of van Miezerik een veilige toegang te geven tot centrum Godsheide zonder gehinderd te worden door werfverkeer, ondermeer tijdens de uitvoering van verkaveling Kapelveld. Door deze aangeboden gronden aan te kopen kan het aangelegde fietspad behouden blijven. Bovendien kan de stad zo blijven inzetten op het doorwaardbaar maken van dit gebied voor zwakke weggebruikers.
In de zitting van 17 januari 2019 keurde het college van burgemeester en schepenen dan ook de opstart ter verwerving van deze gronden goed (2019_CBS_00221).
Er zijn verschillende motieven waarom het aangewezen is om in te gaan op dit aanbod ter verwerving van deze percelen:
Bovendien, door de genoemde percelen in zijn geheelheid te verwerven kunnen de percelen langs de Kleinstraat (percelen ten kadaster gekend Hasselt AFD. 2, Sectie B, nrs. 413/L, 413/M en 413/N, of blauw omlijnd op kadastraal plan in bijlage) op termijn ontwikkeld worden. Door grond te ruilen met omliggende percelen kunnen de vormen of perceelconfiguraties verbeterd worden. De stad kan zo op termijn eventueel ook zelf percelen op de markt aanbieden, wat de investering in deze gronden verantwoordt.
Anderzijds kan de stad Hasselt een sterke strategische positie innemen voor wat betreft het toekomstig binnengebied van Verkaveling Kapelveld (zie zwart omcirkeld op bijgevoegde motivatienota dienst Planning). Het betreft dan vooral de uitlopers van de aangeboden percelen ten kadaster gekend Hasselt Afdeling 2, Sectie B, 420/A, 418/B, 417/G en 417/E.
Prijs conform schattingsverslag zoals opgesteld door landmeter-expert Jean-Pierre Leenen dd. 08/10/2020 (dossier 328).
De verwerving geschiedt dan ook om reden van openbaar nut.
Via deze weg wordt dan ook de ontwerpakte aankoop ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het aanstellen van de notaris. Deze notaris wordt belast met de verdere afhandeling van het dossier en de opmaak van de authentieke akte. Er wordt voorgesteld om voor deze transactie de dienst Vastgoedtransacties aan te stellen. Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Jaarbeurslaan 19, 3600 Genk. Alle kosten die het verlijden en opmaken van de akte met zich meebrengt zijn ten laste van de stad Hasselt.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Procedure 4.2.1. van de Omzendbrief VR/2017/42.
Aankoop onroerend goed (=uitgave)
De volgende oppervlakten worden verworven:
> 413/H (540m²)
> 413/R (1.505m²)
> 417/E-deel (2.247m²)
> 417/G (1.795m²)
> 418/B (2.275m²)
> 420/A (4.960m²)
De Vlaamse Waterweg nv is akkoord met de volgende eenheidsprijzen:
> voor de percelen 413/H en 413/R: 112,47 €/m², zijnde € 230.000,00;
> voor de overige percelen: 45 €/m², zijnde € 507.465,00.
De verkoop geschiedt aldus tegen de totale prijs van € 737.465,00 (incl. BTW).
Prijs conform schattingsverslag zoals opgesteld door landmeter-expert Jean-Pierre Leenen dd. 08/10/2020 (dossier 328).
Bedrag te voorzien via anders budgetteren 2022. Het college keurde reeds eerder opstart dossier goed, zie besluit 2019_CBS_00221.
Aankoop maakt deel uit van ORBA-project PA5647 ("Wijkontwikkelingsvisie Godsheide"). Kwestie voor budget werd ingediend.
Aktekosten (=uitgave)
Te boeken via MJP001144.
De gemeenteraad keurt de ontwerpakte ter aankoop van de percelen ten kadaster gekend Hasselt AFD. 2, Sectie B, nrs. 413/H, 413/R, 420/A, 418/B, 417/G en 417/E-deel (waarvan laatstgenoemd perceel met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer B 417 K P0000), goed.
De percelen worden kadastraal verhandeld. Behalve het perceel 417/E-deel: deze staat afgebeeld als lot nummer 1 op het opmetingsplan met referentie AAK-18-1302-U002, opgemaakt op 23 december 2020 door landmeter-expert David Vanlessen voor De Vlaamse Waterweg, plan waarvan de partijen verklaren kennis te hebben genomen.
Dit plan is opgenomen in de databank van plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder referte 71322/10205.
De Vlaamse Waterweg nv verklaart het genoemde goed zelf te gebruiken en stelt het bij eventuele verkoop ter beschikking van de stad Hasselt, vrij van huur of pacht, van gebruik of bezetting.
De aankoop geschiedt mits de prijs van € 737.465,00, welke door middel van een overschrijving op de bankrekening van de Vlaamse gemeenschap met vermelding “verkoop Hasselt, Godsheide” wordt voldaan. De vergoeding omvat alle vergoedingen die aan de Vlaamse Waterweg nv kunnen toekomen wegens het vervreemden van het hierboven beschreven goed.
De eigenaar zal de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie ontslaan van de verplichting ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de koopakte.
De stad Hasselt zal de volle eigendom van het goed hebben vanaf het tot stand komen van de koop en in het genot ervan treden na de volledige betaling van de hiervoor vernoemde koopsom.
De stad zal de onroerende voorheffing en de andere belastingen van alle aard welke betrekking hebben op het vernoemde goed te zijnen laste nemen vanaf één januari volgend op het tot stand komen van de koop.
De gemeenteraad keurt dit besluit goed onder de opschortende voorwaarde dat de Vlaamse Landmaatschappij haar recht van voorkeur via de Vlaamse Grondenbank, zoals voor percelen 417/E en 417/G werd aangeboden bij aangetekend schrijven van 27 juni 2022 door de Vlaamse commissaris, niet wenst uit te oefenen.
De stad heeft via OVAM voor bovengenoemde percelen een blanco bodemattest ontvangen.
Deze verwerving door het stadsbestuur geschiedt voor openbaar nut.
Het college van burgemeester en schepenen keurt de aanstelling van de dienst Vastgoedtransacties goed. Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Jaarbeurslaan 19, 3600 Genk. Alle kosten gepaard gaande met deze akte zijn ten laste van de stad Hasselt.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit.
Om bijkomende capaciteit te genereren, dient Fluvius een extra nutscabine te plaatsen op de hoek van de wegenis genaamd Runksterkiezel - Mettestraat. In samenspraak met dienst mobiliteit, wordt voorgesteld om de cabine op de graszone (openbaar domein) te plaatsen - naast het reeds aanwezige pompstation van Aquafin.
Meerbepaald wordt de volgende zone voorgesteld: een perceel grond met een oppervlakte van 30m², gelegen te Hasselt (Kuringen) op de hoek van de wegenis genaamd Runksterkiezel-Mettestraat gekend ten kadaster Hasselt 13de afdeling, Kuringen, sectie C, zonder nummer (openbaar domein) volgens bijgevoegd plan, aangeduid als lot 1 en afgebeeld in gele kleur, plan opgemaakt door Studiebureau Orison, opgemaakt op datum van 21 juni 2022 (dossier 12617J). Dit plan zal worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de aankoop door de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg is het oprichten van een distributiecabine ten openbare nutte.
De toegang naar het perceel grond gebeurt rechtstreeks via het openbaar domein.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van HONDERVIJFTIG EURO (€150,00).
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
Prijs conform schattingsverslag dd. 02/08/2022 opgesteld door Geowijzer bvba (dossier 2022HA21).
Zoals eerder goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 12 augustus 2021, wordt voor dit dossier de dienst Vastgoedtransacties aangesteld (2021_CBS_02428). Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Jaarbeurslaan 19, 3600 Genk. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Deze verkoop geschiedt dan ook om reden van algemeen nut.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Verkoop onroerend goed (= opbrengst)
AC000795 -- Investeren in een duidelijk, duurzaam en evenwichtig ruimtelijk kader -- PAT -- MJP007064 -- BE - Verkoop gronden patrimonium
Algemene rekening: 26000000
Exact bedrag = €150,00 (incl. BTW)
Prijs conform schattingsverslag dd. 02/08/2022 opgesteld door Geowijzer bvba (dossier 2022HA21).
De gemeenteraad keurt de verkoop van het perceel grond met een oppervlakte van 30m², gelegen te Hasselt (Kuringen) op de hoek van de wegenis genaamd Runksterkiezel-Mettestraat gekend ten kadaster Hasselt 13de afdeling, Kuringen, sectie C, zonder nummer (openbaar domein) volgens bijgevoegd plan, aangeduid als lot 1 en afgebeeld in gele kleur, plan opgemaakt door Studiebureau Orison, opgemaakt op datum van 21 juni 2022 (dossier 12617J), aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg, goed. De verkoop geschiedt conform bijgevoegde overeenkomst.
Het betreffende opmetingsplan zal, na goedkeuring, worden opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Het doel van de verkoop is het oprichten van een distributiecabine ten openbare nutte.
De gemeenteraad keurt goed dat het betreffende lot 1 wordt gedesaffecteerd uit het openbaar domein.
De eigenaar verklaart dat de goederen niet verhuurd of verpacht zijn en stelt ze bij eventuele verkoop ter beschikking van de stad, vrij van huur of pacht, van gebruik of bezetting.
De toegang naar het perceel grond gebeurt rechtstreeks via het openbaar domein.
De verkoop van de grond wordt toegestaan en aanvaard voor de prijs van HONDERDVIJFTIG EURO (€150,00).
De koopsom zal betaald worden bij de ondertekening van de notariële akte.
Fluvius Limburg zal het genot hebben van het verkochte goed vanaf de dag van de ondertekening van deze overeenkomst. Hij kan vanaf dan, op eigen risico, de voorziene werken aanvatten.
De gemeenteraad keurt goed dat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslaan van de verplichting ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de koopakte.
Fluvius Limburg zal de onroerende voorheffing en de andere belastingen van alle aard welke betrekking hebben op het vernoemde goed te zijnen laste nemen vanaf één januari volgend op het tot stand komen van de koop.
De overeenkomst wordt aangegaan onder volgende opschortende voorwaarden:
De akte wordt verleden door de dienst Vastgoedtransacties. Deze dienst zal het dossier afhandelen en op haar beurt de authentieke akte verlijden. Deze dienst is gevestigd te Jaarbeurslaan 19, 3600 Genk. Alle kosten (incl. metingsplan) en erelonen die betrekking hebben op deze akte zijn voor rekening van de koper, zijnde Fluvius Limburg.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit.
Het college van burgemeester en schepenen keurde op 9 mei 2018 het voorstel goed om de onroerende goederen (gronden en gebouwen) gelegen in de Vorststraat 2 te Sint- Lambrechts-Herk, in kader van betaalbaar wonen, gedurende 99 jaar aan een nog te bepalen kandidatengroep via erfpacht beschikbaar te stellen voor de realisatie van een cohousingproject en dit aan een jaarlijkse erfpachtvergoeding van 1% van de schattingswaarde (2018_CBS_01627). De bekendmaking van de procedure naar kandidaat bouw- en woongroepen gebeurde door middel van een projectoproep (2018_CBS_02257 en 2018_GR_00117). Cohousinggroep Moos°Herk was de enige partij die een kandidatuur indiende en werd uiteindelijk na een voorstellingsronde en een goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen weerhouden. Dit resulteerde uiteindelijk ook in een garantieovereenkomst, zoals goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 17 oktober 2019 (2019_CBS_03265).
Overigens werd in de zitting van 24 mei 2018 notariskantoor Gilissen en Janssen (Luikersteenweg 165, 3500 Hasselt) aangesteld voor opmaak en verlijden van de notariële erfpachtakte (2018_CBS_02248).
Met de afgesloten garantieovereenkomst (2019_CBS_03265) tussen de stad Hasselt en Wooncoop cv gaven beide partijen elkaar zekerheden voor wat betreft het vervolgtraject om een cohousingproject op poten te zetten. Enerzijds verklaarde de stad Hasselt jegens Wooncoop cv dat ze gedurende een termijn van 3 jaar de garantie geeft om de betrokken onroerende goederen voor te behouden voor de opstart en uitbouw van een cohousingproject conform de projectoproep. Anderzijds zou Wooncoop cv zich ertoe verbinden om een omgevingsvergunning te bekomen binnen een termijn van 18 maanden vanaf ondertekening van deze garantieovereenkomst.
Parallel aan deze trajecten zou dan de complexe erfpachtovereenkomst verder op punt worden gezet om, van zodra een uitvoerbare omgevingsvergunning voor het cohousingproject voorhanden was, bij notariële akte ook formeel een erfpachtrecht toe te kennen.
Intussen keurde het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 12 augustus 2021 omgevingsvergunning OMV_2021067787 goed, dewelke vandaag ook uitvoerbaar is. Via deze weg wordt dan ook de betreffende erfpachtakte ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad, conform eerder vastgestelde voorwaarden.
Vergoeding conform schattingsverslag dd. 28/01/2022 zoals opgesteld door landmeter-expert Jean-Pierre Leenen (dossiernr. 187/2).
Ten slotte zullen met dit erfpachtrecht de volgende doelstellingen van het Bestuursakkoord 2019-2024 gerealiseerd worden:
52. We werken naar een afgestemd woonaanbod, met als fundament de kwaliteit van het woonpatrimonium.
53. De stad neemt een regierol op in het lokale woonbeleid. We ontwikkelen instrumenten die de woonmarkt in de richting zet van woonontwikkelingsmodellen met voldoende maatschappelijke antwoorden.
505. Hasselt wil voorloper zijn in “anders wonen”, in nieuwe en duurzame woonvormen. Zo krijgen we niet alleen een efficiënt ruimtegebruik, maar wordt wonen ook goedkoper. Het is bovendien goed voor de sociale cohesie.
553. Gemeenschappelijk wonen en nieuwe woonvormen winnen steeds meer aan terrein. Als stadsbestuur zorgen we voor een goede begeleiding van initiatiefnemers.
De notariële akte zal verleden worden door notariskantoor Gilissen en Janssen (Luikersteenweg 165, 3500 Hasselt). Deze zal het dossier afhandelen en de authentieke akte verlijden. Alle kosten die het verlijden en opmaken van de akte met zich meebrengt zijn ten laste van de erfpachtnemer.
De vestiging van het erfpachtrecht geschiedt dan ook om reden van openbaar nut.
Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
Bestuursdecreet van 7 december 2018
Opbrengst (= vergoeding erfpacht)
Berekening canon:
1% van venale waarde als jaarlijkse vergoeding. Komt dan op:
1% van €1.610.000,00 = €16.100,00/jaar
Jaarlijks te indexeren volgens gezondheidsindex.
Vergoeding conform schattingsverslag dd. 28/01/2022 zoals opgesteld door landmeter-expert Jean-Pierre Leenen (dossiernr. 187/2).
Te boeken op MJP001147.
Let wel:
Bij de ondertekening van de garantieovereenkomst dd. 10/10/2019 werd door de erfpachter reeds een bedrag van vijftienduizend euro (15.000,00 EUR) betaald op rekening van de erfpachtgever, waarvan kwijting gegeven door de heer ROOSEN Rudi, financieel directeur van de stad Hasselt.
Partijen zijn overeengekomen dat dit bedrag in mindering mag worden gebracht van de eerstvolgende betaling van de jaarlijkse canon na de eerste bewoning van het project. Van zodra de eerste bewoning een feit is, heeft de erfpachter de verplichting om dit te melden.
De gemeenteraad keurt bijgevoegde ontwerpakte tot vestigen van een erfpachtrecht aan Wooncoop cv (Pannestraat 31, 9000 Gent - BTW BE 0681.921.282) op verder genoemde percelen zoals aangeduid met loten 1 tot en met 4A op opmetingsplan dd. 30/06/2022 (dossier L201600_Erfpacht_Aanp 2) opgesteld door landmeter-expert Bart Cleuren, goed.
Lot 4B zoals aangeduid op het betreffende opmetingsplan maakt geen deel uit van het erfpachtrecht.
Het erfpachtrecht heeft betrekking op de volgende onroerende goederen:
STAD HASSELT – TIENDE AFDELING – SINT-LAMBRECHTS-HERK
1) Een perceel bouwland, ter plaatse genaamd “Paepen Akker”, gekend volgens recente kadastrale gegevens onder sectie B, nummer 516/R/3 P0000 met een gemeten oppervlakte van drie are vierenvijftig centiare (3a 54ca), zoals dit goed voorkomt onder lot 2 op nagemeld metingsplan.
2) Een schoolgebouw met alle aanhorigheden op en met grond gelegen Vorststraat 6, gekend volgens recente kadastrale gegevens onder sectie B, nummer 516/P/3 P0001 met een gemeten oppervlakte van vijf are vierenzestig centiare (5a 64ca), zoals dit goed voorkomt onder lot 3 op nagemeld metingsplan.
3) Een perceel bouwland, ter plaatse genaamd “Paepen Akker”, gekend volgens recente kadastrale gegevens onder sectie B, nummer 516/S/3 P0000 met een gemeten oppervlakte van vijfendertig are zeventien centiare (35a 17ca), zoals dit goed voorkomt onder lot 1 op nagemeld metingsplan.
4) Een gemeentehuis met alle aanhorigheden op en met grond gelegen Vorststraat 4, gekend volgens recente kadastrale gegevens onder sectie B, nummer 518/V P0000 met een gemeten oppervlakte van één are vierenveertig centiare (1a 44ca), zoals dit goed voorkomt onder lot 5 op nagemeld metingsplan.
5) Een perceel grond gelegen Vorststraat 6, gekend volgens recente kadastrale gegevens onder sectie B, deel van nummers 518/W P0000 en 518/X P0000 met een gemeten oppervlakte van zesentwintig are zesenzestig centiare (26a 66ca), en met als nieuwe gereserveerde perceelsidentificatienummer: B 518 Y P0000, zoals dit goed voorkomt onder lot 4A op nagemeld metingsplan.
Het betreft het metingsplan dewelke werd opgemaakt door Bart Cleuren, landmeter-expert te Hasselt op 30 juni 2022.
Dit plan is opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder refertenummer 71052-10250 en werd sindsdien niet meer gewijzigd.
De erfpacht wordt verleend en aanvaard voor een termijn van negenennegentig (99) jaar. Bij afloop van deze termijn zal het recht van erfpacht zonder vooropzeg, en zonder recht op hernieuwing van rechtswege een einde nemen.
De erfpachtvergoeding bedraagt jaarlijks 16.100,00 EUR, te indexeren volgens de gezondheidsindex.
Bij de ondertekening van de garantieovereenkomst dd. 10/10/2019 werd door de erfpachter reeds een bedrag van vijftienduizend euro (15.000,00 EUR) betaald op rekening van de erfpachtgever, waarvan kwijting gegeven door de heer ROOSEN Rudi, financieel directeur van de stad Hasselt.
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt bij de overschrijving van deze akte vrijgesteld van de verplichting ambtshalve inschrijving te nemen om welke redenen ook.
De notariële akte zal verleden worden door notariskantoor Gilissen en Janssen (Luikersteenweg 165, 3500 Hasselt). Deze zal het dossier afhandelen en de authentieke akte verlijden. Alle kosten die het verlijden en opmaken van de akte met zich meebrengt zijn ten laste van de erfpachter.
De vestiging van het erfpachtrecht geschiedt dan ook om reden van openbaar nut.
Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:
“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;
- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”
De aanvraag tot omgevingsvergunning werd bij de gemeentelijke omgevingsambtenaar ingediend en betreft de omgevingsaanvraag voor "het uitbreiden van een sporthal met een turnhal met parking, renoveren van de kleedkamers, aanbrengen van gevelisolatie met bekleding van de gevel en het exploiteren van een sporthal". De bestaande sporthal bevindt zich aan de Djef Swennenstraat, de uitbreiding situeert zich op het onbebouwde terrein tussen de bestaande sporthal en de Hendrik van Veldekesingel. De site bevindt zich in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut, volgens het gewestplan en volgens het BPA Has 1 Tommelen 22 ter (het onbebouwd perceel), en tussen de Singel en de residentiële woonwijk Runkst. De nieuwe turnhal zal ontsloten worden via de Hendrik van Veldekesingel, de ontsluiting van de bestaande turnhal, via de Djef Swennenstraat, blijft behouden.
Deze omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen omvat ondermeer het wijzigen van de rooilijnen van de Djef Swennenstraat. Deze wijziging houdt in concreto een gedeeltelijke afschaffing en desaffectatie in. Het beoogde ontwerp maakt dat de nieuwe turnhal deels op openbaar domein (Djef Swennenstraat) zal komen te staan. Dit maakt dat er een deel uit het openbaar domein dient te worden onttrokken (=desaffectatie) zodat de bouw plaatsvindt op een privé-perceel van de stad Hasselt.
Hiervoor werd een gemeentelijk rooilijnplan opgesteld.
De plannen die betrekking hebben op gemeentelijke rooilijnen werden opgesteld door landmeter-expert Bart Cleuren op datum van d.d. 1 augustus 2022, nl.
- een gemeentelijk rooilijnplan waaruit duidelijk de actuele en de toekomstige rooilijn van de gemeenteweg, blijkt
- topografische kaart, orthofoto en wegenkaart
Het afschaffen van gemeentewegen moet gezien worden als een uitzonderingsmaatregel en daarbij ook afdoende gemotiveerd worden. In dit dossier is de gedeeltelijke afschaffing te verantwoorden gezien alle aspecten van artikel 3 en 4 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019 in acht werden genomen:
- De wijziging van het gemeentelijk wegennet is niet nadelig voor het algemeen belang, gezien er maar een zeer beperkt deel van de Djef Swennenstraat wordt afgeschaft (1a54ca), die ter plekken reeds doodlopend is. Het is in wezen dus gewoon een verkorting van de weg, zodanig dat de nieuwe turnhal niet op het openbaar domein komt te staan. De bouw van deze turnhal is bovendien ook ten voordele van het algemeen belang.
- De voorgestelde gedeeltelijke afschaffing heeft geen negatief effect op de ontsluiting van de naastgelegen percelen.
- De voorgestelde gedeeltelijke afschaffing heeft ook geen negatief effect op het (toekomstig) trage wegennetwerk noch op de verkeersveiligheid. De reeds aanwezige trage verbindingen blijven behouden.
- De voorgestelde gedeeltelijke afschaffing geeft daarenboven wél de mogelijkheid aan een duurzame ruimtelijke ontwikkeling, die past in het planningskader.
Het openbaar onderzoek betrekkende de omgevingsvergunning, inclusief het rooilijnplan, vond plaats van 23/08/2022 tot en met 21/09/2022. Het resultaat van het openbaar onderzoek is als bijlage toegevoegd.
Het decreet van de Vlaamse regering houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019;
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;
Het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van ruimtelijke ordening;
De Vlaamse Codex ruimtelijke ordening;
Het omgevingsdecreet;
De gemeenteraad keurt de voorliggende beslissing over de gedeeltelijke afschaffing en bijhorende desaffectatie van de Djef Swennenstraat, zoals weergegeven op het bijgevoegde rooilijnplan, opgesteld door landmeter-expert Bart Cleuren op datum van d.d. 1 augustus 2022, in het kader van omgevingsvergunningaanvraag met dossiernummer VVO2022/0563 - OMV_2021191039, goed.
De rooilijnen van de Djef Swennenstraat te Hasselt, zoals weergegeven op bijgevoegd rooilijnplan, worden vastgesteld. De rooilijnen opgesteld door de hoekpunten 01, 02, 03, 04 en 05 (rode opvulling met blauwe stippellijn) worden afgeschaft. De nieuwe rooilijn van de Djef Swennenstraat wordt daardoor vastgelegd door hoekpunten 01 en 05 (rode stippellijn). De rest van de rooilijnen blijven ongewijzigd (zwarte stippellijn).
Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.
Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:
(1)wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer VVO2022/0563 - OMV_2021191039, voor het uitbreiden van een sporthal met een turnhal met parking, renoveren van de kleedkamers, aanbrengen van gevelisolatie met bekleding van de gevel en het exploiteren van een sporthal , niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;
(2)wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.
Stad Hasselt wenst voor Spotbooking een integratie te doen met Centrigo alsook een uitbreiding met de module 'toegangsvergunning'.
In het kader van de opdracht "Integratie Centrigo en uitbreiding toegangsvergunning Hasselt" werd een bestek met nr. 2022-5269 opgesteld door dienst aankopen in samenwerking met de betrokken diensten.
Deze raming voor de opdracht: € 30.852,00 excl. btw of € 37.330,92 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De opdracht wordt gegund op basis van globale prijs.
Stad Hasselt neemt reeds meerdere jaren Spotbooking af, de smart-city oplossing van Geosparc. Hiervoor gebeurden reeds meerdere integraties. Onderstaande modules van Spotbooking zijn momenteel reeds in gebruik via Geosparc:
In het kader van PA5252 “Bereikbare binnenstad” is een uitbreiding van Spotbooking nodig met de module “toegangsvergunningen” van Geosparc. Deze module is nodig voor de koppeling met de verzinkbare palen. Spotbooking is dermate verweven in de organisatie waardoor Geosparc de enig mogelijke leverancier is voor de integratie met Centrigo en de uitbreiding met de toegangsvergunning van Hasselt.
Rekening houdend met het voorgaande stelt de betrokken dienst ICT voor om enkel prijs te vragen bij de firma Geosparc BV, Molenweidestraat 24 bus 32 te 9070 Heusden.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° d) ii) (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Aankoopprijs:
Raming : € 30.852,00 excl. btw of € 37.330,92 incl. 21% btw.
Investering:
Exploitatie:
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2022- 5269 en de raming voor de opdracht “Integratie Centrigo en uitbreiding toegangsvergunning Hasselt", opgesteld door dienst aankopen, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 30.852,00 excl. btw of € 37.330,92 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Geosparc BV, Molenweidestraat 24 bus 32 te 9070 Heusden wordt als enige mogelijke leverancier uitgenodigd om deel te nemen.
Aanvragen van onderstaande ontmoetingscentra om financieel tussen te komen in hun investeringen:
vzw Kermeta (OC Kermeta)
vzw Steborg (OC Steborg)
vzw Sint Kristoffel (OC Crutzenhof)
Het reglement stelt dat de toelagen berekend worden op basis van ingediende offertes, en dat daarna de werken in 2022 zullen uitgevoerd worden.
Deze werken werden echter om volgende redenen reeds in 2022 voltooid:
De aard van de werken voldoet aan de criteria van het reglement ‘investeringstoelage ontmoetingscentra’. Het moment van uitvoeren van deze werken viel tussen de 2 indiendeadlines voor de subsidieaanvragen in (december en juni). Vandaar dat we een uitzondering vragen op de regel die stelt dat ze pas na goedkeuring kunnen worden aangevat.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en aanwending van sommige subsidies.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Het stedelijk reglement 'investeringstoelage ontmoetingscentra' goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 december 2016.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
Bedrag: € 33.277,94
Volgnummer: MJP006511
- BE - Investeringstoelage niet-stedelijke oc's (reglement)
Algemeen rekeningnummer: 66400000 Toegestane investeringssubsidies
Actienummer: AC000812
Beleidsbudget
Totaal bedrag volgnummer: € 125.000,00
Saldo: 0,00
De gemeenteraad gaat akkoord met de uitzondering op de regel die stelt dat investeringswerken pas na goedkeuring kunnen worden aangevat.
De gemeenteraad keurt de subsidieaanvragen waarvoor afwijking van de indieningstermijn wordt gevraagd van onderstaande ontmoetingscentra goed en gaat akkoord met de uitbetaling van de toelage, na voorlegging van de nodige bewijsstukken.
De toelage voor de investeringen werd berekend aan de hand van de ontvangen facturen.
De betaling van deze investeringssubsidies zal gebeuren met het krediet ingeschreven op het investeringsbudget van 2022, op algemeen rekeningnummer 66400000 (actienummer AC000812 - volgnummer MJP006511).
Stad Hasselt heeft een subsidiedossier "Digibank" ingediend bij de Vlaamse Overheid. In september 2022 zal duidelijk zijn hoeveel subsidies Stad Hasselt zal ontvangen. De opstart van het project "Digibank" voorziet men vanaf 1 oktober 2022. Meerdere behoeften kunnen ingevuld worden via de Raamovereenkomst Lokale e-inclusie en digitale geletterdheid: toegang, vaardigheden, beleid en digibanken (CSMRTINCL22) van Cipal dv. De percelen die reeds gegund zijn:
Om tijdig beroep te kunnen doen op de raamovereenkomsten van Cipal dv is een toetreding nu reeds wenselijk.
Stad Hasselt is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst (geen afnameverplichting).
Bij het plaatsen van afroepbestellingen zal er steeds verwezen worden naar deze raamovereenkomst.
De uitgaven zullen betaald worden met de toegekende subsidies.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikels 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het betreft een toetredingsbeslissing tot de Aankoopcentrale van Cipal dv. Er is geen aankoopverplichting.
Vastleggingen voor uitgaven voor deze opdracht zullen op afroep opgemaakt worden, met vermelding van het nodige budget voorzien door de desbetreffende dienst.
De gemeenteraad keurt goed dat Stad Hasselt toetreedt tot de aankoopcentrale van Cipal dv voor Lokale e-inclusie en digitale geletterdheid: toegang, vaardigheden, beleid en digibanken (CSMRTINCL22) en meer bepaald voor volgende percelen:
De uitgaven zullen betaald worden met de subsidies die de Vlaamse Overheid zal toekennen in september 2022.
Stad Hasselt heeft een subsidiedossier "Digibank" ingediend bij de Vlaamse Overheid. In september 2022 zal duidelijk zijn hoeveel subsidies Stad Hasselt zal ontvangen. De opstart van het project "Digibank" voorziet men vanaf 1 oktober 2022. Meerdere behoeften kunnen ingevuld worden via de raamovereenkomst Lokale e-inclusie en digitale geletterdheid: toegang, vaardigheden, beleid en digibanken (CSMRTINCL22bis) van Cipal dv. Volgend perceel werd reeds gegund:
Om tijdig beroep te kunnen doen op de raamovereenkomsten van Cipal dv is een toetreding nu reeds wenselijk.
Stad Hasselt is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst (geen afnameverplichting).
Bij het plaatsen van afroepbestellingen zal er steeds verwezen worden naar deze raamovereenkomst.
De uitgaven zullen betaald worden met de toegekende subsidies.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikels 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het betreft een toetredingsbeslissing tot de Aankoopcentrale van Cipal dv. Er is geen aankoopverplichting.
Vastleggingen voor uitgaven voor deze opdracht zullen op afroep opgemaakt worden, met vermelding van het nodige budget voorzien door de desbetreffende dienst.
De gemeenteraad keurt goed dat Stad Hasselt toetreedt tot de aankoopcentrale van Cipal dv voor Lokale e-inclusie en digitale geletterdheid: toegang, vaardigheden, beleid en digibanken (CSMRTINCL22 bis) en meer bepaald voor volgend perceel:
De uitgaven zullen betaald worden met de subsidies die de Vlaamse Overheid zal toekennen in september 2022.
Naar aanleiding van de goedkeuring van het woondecreet van 9 juli 2021, dienen sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren zich om te vormen tot één woonactor per gemeente, de woonmaatschappij. In Limburg werd ervoor gekozen om de betrokken huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren onder te brengen in 1 sterke, toekomstgerichte Limburgse woonmaatschappij. Door het samenbrengen van de expertise en kennis van de 19 organisaties wenst men beter te kunnen inspelen op de uitdagingen op vlak van sociaal wonen (socio-demografisch, duurzaamheid en klimaat, ruimtelijke ordening, socio-economische ontwikkelingen…). Daarnaast zal deze keuze ook verbeterde dienstverlening en efficiëntiewinsten met zich meebrengen. Men wil een sterke centrale organisatie op poten zetten die door de decentrale en toegankelijke dienstverlening garant staat voor een snelle, herkenbare, vertrouwde en nabije dienstverlening voor de klant.
De transformatie naar één woonmaatschappij dient plaats te vinden binnen het tijdskader en de modaliteiten zoals bepaald door het woondecreet van 9 juli 2021. De decreetgever heeft beslist dat de erkenning van alle sociale huisvestingsmaatschappijen van rechtswege eindigt op 31 december 2022 met de bedoeling om vanaf 1 januari 2023 enkel nog woonmaatschappijen te hebben die de activiteiten van SHM’s en sociale verhuurkantoren bundelen en de unieke speler worden per werkingsgebied dat door de Vlaamse Regering werd afgebakend.
De Vlaamse Regering heeft tegelijk voorzien in een overgangsregeling, waarbij SHM’s een tijdelijke verlenging van hun erkenning kunnen krijgen op voorwaarde dat ze aantonen dat ze zich uiterlijk op 30 juni 2023 kunnen omvormen tot woonmaatschappij of tegen die datum via een herstructurering deel zullen uitmaken van een woonmaatschappij.
De Limburgse SHM‘s bevinden zich in een situatie waarbij een omvorming tot woonmaatschappij in 2022 technisch/organisatorisch niet meer haalbaar is, maar wel tegen eind juni 2023, waardoor ze een tijdelijke verlenging van hun erkenning wensen aan te vragen.
Bij deze aanvraag wordt een advies gevraagd van de gemeenten van het toekomstige werkingsgebied en een advies over het stappenplan in bijlage waarmee men de SHM’s wensen om te vormen tot de unieke woonmaatschappij in Limburg, het werkingsgebied waartoe Hasselt behoort.
Artikel 40 e.v. van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.
De Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VCW)
Het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW)
De volgende acties zijn gepland om te komen tot een fusiemaatschappij:
3e trimester 2022:
4e trimester 2022
1e trimester 2023
2e trimester 2023
De gemeenteraad neemt kennis van de aanvraag tot verlenging van de erkenning van de sociale huisvestingsmaatschappij Hacosi cvba, Cordium cvba en de Kleine Landeigendom tot en met 30 juni 2023.
De gemeenteraad geeft als advies aan de Vlaamse Regering dat het bij voormelde aanvraag gevoegde stappenplan naar de woonmaatschappij voldoet aan de doelstellingen van de gemeente.
Deze beslissing wordt aan de aanvrager bezorgd.
Voor Digibank Hasselt hebben we op 16 juni 2022 een subsidieaanvraag 'Digibanken | Vlaanderen' ingediend.
Eén van de verplichte bijlagen om een ontvankelijk projectaanvraag te hebben, is een 'Verklaring op eer m.b.t. DAEB-de-minimissteun'. Tijdens de voorbereiding van de projectaanvraag werden de bijlagen ter beschikking gesteld door Vlaanderen gebruikt.
Helaas heeft Vlaanderen tussentijds de versie van de bijlage 'Verklaring op eer m.b.t. DAEB-de-minimissteun' vernieuwd waardoor een oude versie is ingediend. De correcte versie van de bijlage is ondertussen reeds aan de projectaanvraag toegevoegd en wordt bij deze ook voor goedkeuring voorgelegd.
De correcte versie van de bijlage 'Verklaring op eer m.b.t. DAEB-de-minimissteun' moet door het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad goedgekeurd worden.
Besluit Vlaamse Regering van 17/12/2021 tot vaststelling van de regels voor het toekennen van projectfinanciering voor digibanken.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
AC000817 beleidsbudget opstart en uitrol acties digitale inclusie en/of Digibank
MJP006788, ARK 7461000
MJP006787, ARK 61630000
MJP006786, ARK 61330000
Het budget wordt voorzien na toekenning van de middelen.
De gemeenteraad keurt de Verklaring op eer m.b.t. DAEB-de-minimissteun goed.
De kerkfabrieken stellen een meerjarenplan op voor hun financieel beheer gedurende een periode van zes jaar (2020-2025). Soms dient dit meerjarenplan aangepast te worden.
De meerjarenplanwijzigingen moeten dan gelijktijdig en gecoördineerd ingediend worden door het centraal kerkbestuur bij de gemeenteoverheid, het representatief orgaan van de eredienst en de provinciegouverneur.
De kredieten van het budget zijn de grenzen van de uitgaven die het kerkbestuur kan doen. Soms moeten de ramingen van het budget aangepast worden indien interne kredietaanpassingen niet volstaan of niet mogelijk zijn.
Ook de budgetwijzigingen dienen gecoördineerd ingediend te worden door het centraal kerkbestuur.
Via Religiopoint ontvingen we 7 meerjarenplanwijzigingen met een gunstig advies van het bisdom:
Naast meerjarenplanwijzigingen werden er ook 9 budgetwijzigingen ontvangen met een gunstig advies van het bisdom:
De adviezen van de directie financiën per kerkfabriek zijn terug te vinden in bijlage.
Het decreet van de Vlaamse Raad van 7 mei 2004, en navolgende wijzigingen, over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 oktober 2019 over het meerjarenplan 2020-2025 en het budget 2020 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 23 juni 2020 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2020/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 september 2020 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2020/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2020 over de meerjarenplanwijziging 2020/3 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2020 over het budget 2021 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 22 juni 2021 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2021/1 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 28 september 2021 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2021/2 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2021 over het budget 2022 van de kerkfabrieken.
Het gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2022 over de meerjarenplanwijziging en budgetwijziging 2022/1 van de kerkfabrieken.
Wijziging van de investeringstoelagen in 2021: - 204.463 euro (overgedragen naar latere jaren)
Wijziging van de investeringstoelagen in 2022: - 529.460,86 euro
Wijziging van de investeringstoelage in 2023: + 1.848.923,86 euro
Totale toename investeringstoelage: 1.115.000 euro
Wijziging van de exploitatietoelagen in 2022: - 60.426,70 euro
Wijziging van de exploitatietoelagen in 2023: - 133.140,26 euro
Wijziging van de exploitatietoelagen in 2024: + 25.795,85 euro
Wijziging van de exploitatietoelagen in 2025: + 25.796,23 euro
Totale afname exploitatietoelage: -141.974,88 euro
Geen verdere wijzigingen.
MJP's verschillen per kerkfabriek, budget werd reeds voorzien in AMJP. Uitbetalingen gebeuren volgens het afgesproken schema.
De gemeenteraad keurt de meerjarenplanwijziging van de kerkfabriek OLV Bezoeking Godsheide goed. Hierdoor wordt de investeringstoelage van 2022 verschoven naar 2023 voor 6.749,25 EUR. Ook de daling van de exploitatietoelage met 25,75 EUR in 2022 en met 703.25 EUR de drie daaropvolgende jaren is daarmee goedgekeurd.
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging van de kerkfabriek OLV Bezoeking Godsheide goed mits aanpassing: het negatieve investeringsresultaat dient weggewerkt te worden
De gemeenteraad keurt de meerjarenplan- en budgetwijziging van de kerkfabriek Sint-Catharina Hasselt goed, wat betekent dat de exploitatietoelage in 2022 afneemt met 3.585,93 EUR maar in 2023 terug toeneemt voor 1.000 EUR. Naar aanleiding van een nieuwe studie en herberekening van de kosten voor de dakwerken aan de kerk van Sint-Catharina wordt de investeringstoelage van 398.000 EUR verschoven naar 2023. Daarbovenop is er ook een verhoging van de investeringstoelage in 2023 van 305.000 EUR naar 1.377.000 EUR goedgekeurd. De totale investeringstoelage komt daarmee voor 2023 op 1.775.000 EUR.
De gemeenteraad keurt de meerjarenplan- en budgetwijziging van de kerkfabriek Sint-Martinus Hollandsveld goed en daarmee dus de verschuiving van de investeringstoelage van 2022 naar 2023 voor 75.206,61 EUR. Dat omwille van het uitstel van de herstelling van het plat dak aan het hoofdgebouw eredienst. Ook de verlagingen van de exploitatietoelage voor 2022 met 55 EUR en met 2.059 EUR in de drie daaropvolgende jaren is hiermee goedgekeurd.
De gemeenteraad keurt de meerjarenplan- en budgetwijziging van de kerkfabriek Sint Quintinus en OLV goed mits aanpassing. De extra gevraagde investeringstoelage van 58.000 EUR in 2022 voor de herstellingswerken aan het dak en de schilderijen wordt beperkt tot 43.000 EUR. Dit enkel voor de schilderijen, voor het dak kan geen toelage meer verkregen worden. De investeringstoelage van 95.522,01 in 2021 die er nooit eerder stond betreft een technische fout en wordt genegeerd en kan ook niet in de toekomst opgevraagd worden. De wijzigingen (2022: -56.760,02, 2023: -131.378,01 , 2024: + 28.558,10 en 2025: + 28.558,48 euro) in de exploitatietoelage worden goedgekeurd.
De gemeenteraad keurt de meerjarenplan- en budgetwijziging van de kerkfabriek Sint Amandus Stokrooie goed mits aanpassing: het resultaat in investeringen moet 0 zijn.
De gemeenteraad keurt de meerjarenplan- en budgetwijziging van de kerkfabriek Runkst, kerk Heilig Kruis goed. Hierdoor worden de investeringstoelages herverdeeld in de tijd, het totaal aan toelagen blijft gelijk.
De gemeenteraad keurt de meerjarenplanwijziging van de kerkfabriek Sint-Niklaas Wimmertingen goed waarbij de investeringstoelage van 32.923 EUR wordt overgedragen van 2022 naar 2023. Dit voor de geplande investeringen in verfwerken en werken rond vochtbeheersing.
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging van de kerkfabriek OLV Tenhemelopneming Kermt goed, deze heeft geen invloed op de betoelaging door de Stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging van de kerkfabriek Sint-Gertrudis Kuringen goed, deze heeft geen invloed op de betoelaging door de Stad Hasselt.
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging van de kerkfabriek Sint-Jozef Tuilt goed, deze heeft geen invloed op de betoelaging door de Stad Hasselt.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
Bibliotheek Hasselt Limburg beschikt sinds 2012 over RFID apparatuur die het inlever- en uitleenproces automatiseert. Deze automatisatie levert voordelen op voor zowel de klanten als het bibliotheekpersoneel. Gezien de leeftijd en het intensieve gebruik van deze apparatuur is een vervanging noodzakelijk. De huidige installatie zal vervangen worden door een nieuwe installatie uitgerust met de modernste technologie die maximaal inspeelt op de behoeften van klanten en personeel. Om deze installatie te kunnen plaatsen, is een uitbreiding van de huidige sorteerruimte noodzakelijk.
De sorteerruimte wordt uitgebreid naar de zone waar zich momenteel het sanitair bevindt. Dit sanitair was sowieso al aan renovatie toe. Het bestek omvat het inrichten van een nieuwe sanitaire cel op het gelijkvloers van bibliotheek Dusart. De toegang tot het nieuwe sanitair zal zichtbaar zijn vanaf het onthaal waardoor er meer sociale controle op de toiletruimtes ontstaat, dit ter preventie van vandalisme en onwenselijk gebruik. Ter hoogte van de voormalige sanitaire cel kan er in een volgende fase de nodige ruimte vrijgemaakt worden voor de realisatie van de nieuwe RFID installatie (PA5464).
In het kader van de opdracht “Bouwen van nieuw sanitair in bibliotheek Dusart” werd een bestek met nr. 2022-5262 opgesteld door Ruimte - Werken - Gebouwen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 58.617,16 excl. btw of € 70.926,76 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2022-5262 en de raming voor de opdracht “Bouwen van nieuw sanitair in bibliotheek Dusart”, opgesteld door Ruimte - Werken - Gebouwen goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 58.617,16 excl. btw of € 70.926,76 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De kunstencampus kampt met een aantal ruimtelijke tekortkomingen en noden. In plaats van een gefragmenteerde aanpak, kiezen we voor de opmaak van een masterplan dat toelaat om doordachte en duurzame investeringsbeslissingen te nemen. We wensen de ruimtebehoefte en mogelijkheden voor optimalisatie van gebouw en werking zowel budgettair als praktisch te onderzoeken.
In het kader van de opdracht “PA6170 - Studie en masterplan gebouw KNST Hasselt” werd een bestek met nr. 2022-5261 opgesteld door Ruimte - Werken - Gebouwen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 41.322,31 excl. btw of € 50.000,00 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
Raming: €41.322,30 excl. btw of €50.000,00 incl. 21%
Beleidsinvesteringskrediet*
Algemene rekening: 21400000
Oud volgnummer: MJP006355 - BE - Studie opwaardering auditorium
Actieplan: AP000111 - Basiswerking van groep Hasselt garanderen
ORBA: PA6170 - Studie Masterplan gebouw Kunstencampus
Projectbedrag volgens ORBA-project: € 150.000,00
Borg: nee
Prijsherziening: nee
Verrekeningen: nee
Totaal beschikbaar bedrag volgnummer: N.V.T. - besteksvaststelling.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2022-5261 en de raming voor de opdracht “PA6170 - Studie en masterplan gebouw KNST Hasselt”, opgesteld door Ruimte - Werken - Gebouwen goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 41.322,31 excl. btw of € 50.000,00 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Het stadsbestuur wenst de huidige bovengrondse glasbollen op het openbaar domein systematisch te vervangen door ondergrondse glascontainers.
In het kader van de opdracht “Raamovereenkomst leveren en plaatsen van ondergrondse glascontainers” werd een bestek met nr. 2022-5114 opgesteld door de dienst aankopen in samenwerking met de technische uitvoeringsdienst.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 425.000,00 excl. btw of € 514.250,00 incl. 21% btw.
De raamovereenkomst zal worden afgesloten voor een maximale duurtijd van 48 maanden. De overeenkomst kent eveneens een definitief einde wanneer de maximale bestelhoeveelheid van 50 containers is bereikt.
De opdracht wordt gegund op basis van de eenheidsprijzen opgegeven in de offerte.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.
Groep Hasselt treedt op als aankoopcentrale voor Stad Hasselt, OCMW Hasselt, AGB Hasselt en Crematorium Hasselt bij de gunning van de opdracht.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikel 2, 6° en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor aanbesteders) en artikel 43.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Bij overheidsopdrachten:
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2022-5114 en de raming voor de opdracht “Raamovereenkomst leveren en plaatsen van ondergrondse glascontainers”, opgesteld door de dienst aankopen en de technische uitvoeringsdienst, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 425.000,00 excl. btw of € 514.250,00 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
In toepassing van artikel 2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, zal Groep Hasselt optreden als aankoopcentrale in die zin dat ze overheidsopdrachten of raamovereenkomsten met betrekking tot werken, leveringen of diensten plaatst die bestemd zijn voor aanbestedende overheden of aanbestedende entiteiten, meer bepaald :
Stad Hasselt, OCMW Hasselt, AGB en Crematorium.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023 en volgende jaren, op budgetcode MJP003867 'BE - Vervanging van ondergrondse containers in de binnenstad', AC000180 'Beleidsbudget Haalbaarheidsstudie en aankopen m.b.t. ondergrondse afvalcontainers', ALG/0300/ALO/23000000.
Stad Hasselt wenst een raamovereenkomst af te sluiten voor het aankopen van zitbanken, vervaardigd uit een zo hoog mogelijk percentage gerecycleerd materiaal.
In het kader van de opdracht "Raamovereenkomst aankoop zitbanken" werd een bestek met nr. 2022-5243 opgesteld door dienst aankopen in samenwerking met de betrokken diensten.
Deze opdracht is als volgt opgedeeld:
De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 48 maanden, op elk moment opzegbaar mits inachtname van een opzegtermijn van 4 maanden.
De uitgave voor deze opdracht “Raamovereenkomst aankoop zitbanken” wordt beperkt tot de maximale globale waarde van € 139.999,00 excl. BTW.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De opdracht wordt gegund op basis van de eenheidsprijzen opgegeven in de offerte.
Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden. Daarom zijn de vermoedelijke hoeveelheden louter indicatief. Zij binden het bestuur op geen enkele wijze.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1,1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet) en artikel 57.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Deze opdracht is al volgt opgedeeld:
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2022- 5243 en de raming voor de opdracht “Raamovereenkomst aankoop zitbanken", opgesteld door dienst aankopen, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 80.000,00 excl. btw of € 96.800,00 incl. 21% btw. De maximale globale waarde voor de raamovereenkomst bedraagt € 139.999,00 excl. btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Aangezien er in de SOK R/006350 Fluvius is overeengekomen dat Stad Hasselt zal optreden als opdrachtgevend bestuur voor de werkzaamheden “Bovenlokaal fietspad Runkstersteenweg/Hasseltse Dreef fase 1+2” hebben we een bestek voor de aanstelling van een studiebureau opgemaakt betreffende een ereloonovereenkomst.
De ereloonovereenkomst heeft als doel een studiebureau aan te stellen voor het opmaken van een ontwerp (wegen en riolering), opmaak aanbestedingsdossier en de opvolging van de werkzaamheden (incl. veiligheidscoördinatie) tijdens uitvoering. Ook dient er een subsidiedossier voor de fietspaden opgemaakt te worden met een unieke verantwoordingsnota en de nodige PSG-vergaderingen.
In het kader van de opdracht “Studieopdracht bovenlokaal fietspad + riolering Runkstersteenweg/Hasseltse Dreef fase 1 + 2 van Dormaalbeek tot Proxy Delhaize” werd een bestek met nr. 2022-5249 opgesteld door Ruimte - Werken - Wegen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 173.553,71 excl. btw of € 209.999,99 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
De kost van de opdracht voor de studie van de gezamenlijke werken wordt evenredig verdeeld tussen de partijen overeenkomstig het aandeel van elk der partijen op basis van de ramingen of de eindafrekening van de gezamenlijke werken.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2022-5249 en de raming voor de opdracht “Studieopdracht bovenlokaal fietspad + riolering Runkstersteenweg/Hasseltse Dreef fase 1 + 2 van Dormaalbeek tot Proxy Delhaize”, opgesteld door Ruimte - Werken - Wegen goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 173.553,71 excl. btw of € 209.999,99 incl. 21% btw.
In het kader van het algemeen belang is het aangewezen om diensten en werken die voor rekening van verschillende aanbestedende overheden worden uitgevoerd samen te voegen tot één enkele opdracht. Voor de “Deken Habrakenstraat” werd hiertoe een samenwerkingsovereenkomst R/006364 opgesteld tussen de stad Hasselt en Fluvius.
Het voorstel van samenwerkingsovereenkomst R/006364 tussen de stad Hasselt en Fluvius voor de “Deken Habrakenstraat”, waarbij stad Hasselt wordt aangeduid om in gezamenlijke naam bij de gunning en de uitvoering van de opdrachten van diensten en werken als opdrachtgevend bestuur op te treden.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijke toezicht.
De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 24.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 5, § 2.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst R/006364 tussen de stad Hasselt en Fluvius voor de “Deken Habrakenstraat”, goed, waarbij stad Hasselt wordt aangeduid als opdrachtgevend bestuur om in het kader van het algemeen belang in hun gemeenschappelijke naam op te treden bij de gunning en de uitvoering van de diensten en werken.
In het kader van het algemeen belang is het aangewezen om diensten en werken die voor rekening van verschillende aanbestedende overheden worden uitgevoerd samen te voegen tot één enkele opdracht. Voor de opdracht 'Bovenlokaal fietspad Runkstersteenweg/Hasseltse Dreef fase 1' werd hiertoe een samenwerkingsovereenkomst R/006350 opgesteld tussen de stad Hasselt en Fluvius.
Het voorstel van samenwerkingsovereenkomst R/006350 tussen de stad Hasselt en Fluvius voor de opdracht 'Bovenlokaal fietspad Runkstersteenweg/Hasseltse Dreef fase 1', waarbij stad Hasselt wordt aangeduid om in gezamenlijke naam bij de gunning en de uitvoering van de opdrachten van diensten en werken als opdrachtgevend bestuur op te treden.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijke toezicht.
De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 24.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 5, § 2.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst R/006350 tussen stad Hasselt en Fluvius voor de opdracht 'Bovenlokaal fietspad Runkstersteenweg/Hasseltse Dreef fase 1' goed, waarbij stad Hasselt wordt aangeduid om in hun gezamenlijke naam bij de plaatsing en uitvoering van de opdrachten als aanbestedende overheid op te treden overeenkomstig artikel 48 van de wet van 17 juni 2016.
Aangezien er in de SOK R/006364 Fluvius is overeengekomen dat Stad Hasselt zal optreden als opdrachtgevend bestuur voor de werkzaamheden “Deken Habrakenstraat” hebben we een ereloonovereenkomst voor de aanstelling van een studiebureau opgemaakt.
De ereloonovereenkomst heeft als doel een studiebureau aan te stellen voor het opmaken van een ontwerp (wegen en riolering), opmaak aanbestedingsdossier en de opvolging van de werkzaamheden (incl. veiligheidscoördinatie) tijdens uitvoering. Ook dient er een subsidiedossier voor de fietspaden opgemaakt te worden met een unieke verantwoordingsnota en de nodige PSG-vergaderingen.
In het kader van de opdracht “PA6167 - Studieopdracht Deken Habrakenstraat ” werd een bestek met nr. 2022-5252 opgesteld door Ruimte - Werken - Wegen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 30.500,00 excl. btw of € 36.905,00 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
De kost van de opdracht voor de studie van de gezamenlijke werken wordt evenredig verdeeld tussen de partijen overeenkomstig het aandeel van elk der partijen op basis van de ramingen of de eindafrekening van de gezamenlijke werken.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2022-5252 en de raming voor de opdracht “PA6167 - Studieopdracht Deken Habrakenstraat ”, opgesteld door Ruimte - Werken - Wegen goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 30.500,00 excl. btw of € 36.905,00 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De ereloonovereenkomst heeft als doel een studiebureau aan te stellen voor het opmaken van een ontwerp, opmaak aanbestedingsdossier en de opvolging van de werkzaamheden (incl. veiligheidscoördinatie) tijdens uitvoering. Ook dient er een subsidiedossier voor de fietspaden opgemaakt te worden met een unieke verantwoordingsnota en de nodige PSG-vergaderingen.
In het kader van de opdracht “PA6182 - Studieopdracht fietsverbinding Kermt-Hasselt” werd een bestek met nr. 2022-5254 opgesteld door Ruimte - Werken - Wegen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 72.727,27 excl. btw of € 88.000,00 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2022-5254 en de raming voor de opdracht “PA6182 - Studieopdracht fietsverbinding Kermt-Hasselt”, opgesteld door Ruimte - Werken - Wegen goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 72.727,27 excl. btw of € 88.000,00 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Het contract van de 'Op Wielekes Fietsbibliotheek' (Fietsbibliotheek) is afgelopen op 31 maart 2022, dit was een tijdelijk contract van 2 jaar aangezien Groep Hasselt aan het nadenken was over hun toekomstige aanpak in haar eigen patrimoniumbeheer. Dit is ondertussen gebeurd en brengt enkele wijzigingen met zich mee.
Groep Hasselt heeft ervoor gekozen om bij elke gebruiker van de gebouwen (verenigingen, vrijwilligersorganisaties, …) een nieuw contract te geven van zodra dat het contract afloopt en daar een verbruikersprijs op te plakken. Dit zorgt voor een beter inzicht en overzicht van de verbruikerskosten in elk gebouw.
Aangezien de fietsbibliotheek een feitelijke organisatie is, zijn de prijzen berekend op verbruik en stockageruimte én komt de organisatie in aanmerking om het gehele bedrag terug te vorderen via de nominatieve subsidie. De kosten zullen volledig door de afdeling Milieu & Energie worden gedragen.
Documenten in bijlage verduidelijken nog eens de volgende zaken:
De nominatieve subsidie is telkens voor 1 jaar geldig. Zowel het contract als de subsidie werken met terugwerkende kracht (dus vanaf 1 april 2022 tellen). Aangezien de fietsbibliotheek werkt op basis van vrijwilligers, willen we de administratieve last zo beperkt mogelijk houden. Vandaar dat we vragen om de nominatieve subsidie in één keer uit te betalen en zodoende ook éénmaal per jaar de huurprijs voor het volledige jaar te vorderen.
De Fietsbibliotheek is zelf niet in de mogelijkheid om het huurbedrag te vorderen op basis van haar inkomsten. De inkomsten die de organisatie heeft, gaat integraal naar de aankoop en het onderhoud van fietsen. De organisatie is ook recent aangesteld om fietsen te voorzien voor Oekraïense vluchtelingen. Ook begint de werking van de fietsbibliotheek steeds meer gading te vinden bij de Hasselaren. Dit maakt dat de Fietsbibliotheek meer werk heeft, maar niet noodzakelijk meer middelen. Vandaar dat de afdeling Milieu & Energie wil tussenkomen in de huurkosten.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige subsidies.
De gemeenteraadsbeslissing van 20 mei 1986 houdende de vrijstelling van bepaalde formaliteiten en vaststelling van bij te brengen stukken in toepassing van de wet van 14 november 1983.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
De gemeenteraad keurt de toekenning van de jaarlijkse nominatieve subsidie aan 'Op Wielekes Fietsbibliotheek', gelegen te Welzijnscampus 2, Rodenbachstraat 20, te Hasselt goed ten bedrage van € 5.626,22.
De uitbetaling van deze nominatieve subsidie zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het beleidsbudget van de meerjarenplanning, met volgnummer MJP007016.
Het Hasselts bestuur wil inleefateliers creëren om de educatie en sensibilisering over mondiale thema’s concreet te maken en ervaringsgericht aan de slag te gaan (punt 183 uit het bestuursakkoord).
Daarom werd er eind 2020 een studie uitgevoerd door consultancybureau South Research in opdracht van de stad om de haalbaarheid van een dergelijk atelier in Hasselt te onderzoeken. Na de haalbaarheidsstudie werd een nota goedgekeurd voor het toekennen van nominatieve subsidies aan Studio Globo die nu samen met Oxfam een inleefatelier in Hasselt uitwerkt. Dit traject startte in het najaar van 2021. Voor dat jaar voorzag de Stad Hasselt een subsidie van 30.000 euro. Voor de volgende jaren, tot en met 2024, voorziet Stad Hasselt telkens een subsidie van 70.000 euro per jaar, zoals bepaald in de goedgekeurde nota.
Omdat Studio Globo de verantwoordingsstukken voor het werkjaar 2021 niet tijdig kon indienen en niet op de hoogte was van de uiterste indiendatum (die niet vermeld staat in het aanvraagformulier van Stad Hasselt) is de subsidie van 2021 nog niet uitbetaald. De verantwoording van hun stukken is afgeleid uit de boekhouding van Studio Globo, na afsluiting van de rekeningen 2021, die (zoals wettelijk voorzien) gereviseerd diende te worden door de Commissaris van de vereniging (Clybouw bedrijfsrevisoren bv) en recent goedgekeurd is door de Algemene Vergadering van hun vzw. De verantwoordingsstukken zijn om die reden pas in mei 2022 bezorgd aan stad Hasselt. De 30.000 euro die voorzien werd in 2021 is dus niet uitbetaald en ook niet opgebruikt, ondanks het feit dat Studio Globo en Oxfam wel al kosten maakten voor dit bedrag. Wegens het belang van het project en na gesprekken met de dienst Financiën van de stad Hasselt, willen we het bedrag éénmalig na de voorziene termijn toch nog uitbetalen. Voor de volgende jaren zorgt Studio Globo voor een oplossing zodat de documenten tijdig bezorgd kunnen worden.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige subsidies.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
De gemeenteraad keurt de verhoging met 30.000 euro van de nominatieve subsidie van 2022 (niet uitbetaalde bewezen kosten van 2021) aan Studio Globo (i.s.m. Oxfam) goed om te komen tot een nominatieve subsidie van 100.000 euro voor 2022. Het totaal bedrag, verspreid over meerdere jaren, van de nominatieve subsidie wijzigt niet.
Stad Hasselt wenst de mogelijkheden inzake warmte- en koudenetten op haar grondgebied te verkennen om onder andere de mogelijkheden inzake klimaatneutrale verwarming en koeling te inventariseren.
In het kader van de opdracht “Aanstelling onderzoeksbureau warmte- en koudenetten Hasselt” werd een bestek met nr. 2022-5202 opgesteld door de dienst aankopen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 49.586,77 excl. btw of € 59.999,99 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 3, 5°, waarbij wordt bepaald dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur.
Het besluit van de gemeenteraad van 26 januari 2021 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
Vermeld in het vak financiële info steeds:
Bij overheidsopdrachten:
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2022-5202 en de raming voor de opdracht “Aanstelling onderzoeksbureau warmte- en koudenetten Hasselt”, opgesteld door de dienst aankopen goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 49.586,77 excl. btw of € 59.999,99 incl. 21% btw.
Het budget wordt voorzien via anders budgetteren.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Een externe hondengedragstherapeut bestudeerde het huidige aanbod aan losloopzones te Hasselt. Een van de aanbevelingen is het aanbieden van een losloopbos voor honden en hun eigenaars. Het naaldhoutbos aan de Nieuwe Heidestraat komt hiervoor in aanmerking. Er zijn geen bezwaren vanuit nabijgelegen instellingen of omwonenden geuit tegen een losloopbos op deze locatie. Deze opdracht voorziet in de realisatie van een losloopbos. De bomen worden gecontroleerd in functie van de veiligheid, er wordt een raster geplaatst om het losloopbos af te bakenen. Voor de toegankelijkheid worden er klaphekken met sassen voorzien en een dubbele poort voor eventuele werkzaamheden. Ook behorend tot de opdracht is het leveren en plaatsen van infrastructuur zoals banken, en hondenpoepbuizen.
In het kader van de opdracht “PA6222 - Losloopbos” werd een bestek met nr. 2022-5234 opgesteld door Ruimte - Administratie.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 57.245,59 excl. btw of € 69.267,16 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2022-5234 en de raming voor de opdracht “PA6222 - Losloopbos”, opgesteld door Ruimte - Administratie goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 57.245,59 excl. btw of € 69.267,16 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Dienst ICT Stad Hasselt wenst gebruik te maken van de raamovereenkomst "Project LB365 (vervolgtraject 'Generieke componenten voor Vlaamse gemeenten') en dit specifiek voor "Perceel 8 - Softwarelicenties en beheer" opgesteld door de aankoopcentrale - Gemeente Aalter.
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De toetreding omvat geen aankoopverplichting.
In het kader van de opdracht "Project LB365 (vervolgtraject 'Generieke componenten voor Vlaamse gemeenten')" werd door de aankoopcentrale - Gemeente Aalter een plaatsingsprocedure gevoerd (cfr. artikelen 2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016). De opdracht bestaat uit meerdere percelen - Stad Hasselt wenst enkel gebruik te maken van Perceel 8 - Softwarelicenties en beheer.
Stad Hasselt kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de aankoopcentrale gebruik maken conform de voorwaarden van het desbetreffende bestek waardoor men krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
Het is aangewezen dat Stad Hasselt toetreedt tot deze raamovereenkomst om volgende redenen:
De toetreding houdt geen enkele afnameverplichting in.
Deze raamovereenkomst loopt maximum tot maart 2027. (48 maanden + 2 * 1 jaar stilzwijgende verlenging).
Bij het plaatsen van afroepbestellingen zal er steeds verwezen worden naar deze raamovereenkomst en goedkeuring gevraagd worden aan het college.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget en investeringsbudget van 2022 en volgende jaren.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikels 2, 6° a en 7°b en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het betreft een toetredingsbeslissing tot de aankoopcentrale - Gemeente Aalter.
De toetreding houdt geen aankoopverplichting in.
Vastleggingen voor uitgaven voor deze opdracht zullen op afroep opgemaakt worden, met vermelding van het nodige budget voorzien door de desbetreffende dienst.
De gemeenteraad keurt goed dat Stad Hasselt toetreedt tot de Raamovereenkomst - Project LB365 (vervolgtraject 'Generieke componenten voor Vlaamse gemeenten') en dit specifiek voor "Perceel 8 - Softwarelicenties en beheer" opgesteld door de aankoopcentrale - Gemeente Aalter. De toetreding houdt geen aankoopverplichting in.
Fairville NV is de ontwikkelaar van de stadsapp. S-LIM heeft de opdracht voor ontwikkeling/doorontwikkeling van de stadsapp aan Fairville NV gegund en stad Hasselt heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met S-LIM, waardoor we beroep doen op Fairville NV.
In de eerste versie van de app die eind 2022 gelanceerd wordt, zullen bonnen (wallet, historiek bestellingen en uitgaven, kopen van bonnen als particulier en als ondernemer) voorzien worden. Hiervoor is een integratie nodig met het betaalplatform waar we nu reeds gebruik van maken. Dit platform is ontwikkeld door Brainlane BVBA middels de gunning van de opdracht "Software voucherplatform". De integratie langs de kant van Brainlane BVBA (API e.d.) wordt door hen voorzien vermits dit een onderdeel van de gegunde opdracht is.
De integratie langs de kant van de app kan enkel voorzien worden door de ontwikkelaar van de app, zijnde Fairville NV. Vermits deze ontwikkeling vooralsnog niet relevant is voor de slimme regio, wordt dit rechtstreeks door stad Hasselt met Fairville NV geregeld.
De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden en gunningswijze inzake "Integratie bonnen in stadsapplicatie", goed.
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 47.271,00 excl. btw of € 57.197,91 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Fairville NV staat langs hun kant in voor de integratie met het betaalplatform, ontwikkeld door Brainlane BVBA.
In het kader van de opdracht “Integratie bonnen in stadsapp” werd de technische beschrijving besproken op het periodiek overleg dat stad Hasselt en Fairville NV hebben om de ontwikkeling van de stadsapp op te volgen. De functionaliteiten werden gevalideerd door de stuurgroep betaalplatform.
Vermits Fairville NV verantwoordelijk is voor de integratie van de door hen ontwikkelde stadsapp, zijn zij de enig mogelijke leverancier die in aanmerking komt voor het uitvoeren van deze opdracht. Op basis van artikel 42, § 1, 1° d) ii) (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen) van de wet van 17 juni 2016, stelt dienst aankopen voor om enkel prijs te vragen bij de firma Fairville NV, Steenweg Deinze 154 te 9810 Nazareth. Gezien de timing werd er geen bestek opgemaakt en zal de aangeboden offerte als contractueel document beschouwd worden.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° d) ii) (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
Bedrag: € 47.271,00 excl. btw of € 57.197,91 incl.21% btw
Investering
ARK: 21100000
Volgnummer: MJP006988 - BE - ICT - Stadsapp
Beleidsbudget
Actieplan: AC000803, Investeren in Duurzame stadsorganisatie
PA nummer: PA5150 StadsApp
Projectbedrag volgens ORBA-project: € 434.000
Borg: nee
Prijsherziening: nee
Verrekeningen: nee
Totaal beschikbaar bedrag: € 57.197,91
Saldo: € 0,00
De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden en gunningswijze van de opdracht "Integratie bonnen in stadsapplicatie", goed.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° d) ii) (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen).
De betaling zal gebeuren overeenkomstig de bepalingen voorzien in de offerte en met het krediet ingeschreven in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode 21100000/ALO/0119/ICT (actie/raming AC000803/MJP006988).
Conform artikel 263 van het decreet lokaal bestuur wordt er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.
De evaluatie van de prioritaire actieplannen geeft een duidelijk beeld over het besteden van de beschikbare kredieten en de uitvoering ervan.
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 263.
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van lokale besturen artikel 6 en artikel 29.
De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering per 30 juni 2022 van de prioritaire actieplannen.
De jaarrekening over boekjaar 2021 voor Stad en OCMW Hasselt werd op 25 mei 2021 door de respectievelijke raden vastgesteld en door de gemeenteraad goedgekeurd.
De goedgekeurde jaarrekening 2021 werd aan het toezicht (Agentschap Binnenlands Bestuur) bezorgd. Wij ontvingen de goedkeuring van de jaarrekening 2021 conform de brief als bijlage aan dit besluit gehecht.
Conform het decreet lokaal bestuur dit voorziet, dient deze goedkeuringsbrief ter kennisgeving gebracht te worden aan de gemeenteraad.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 332, §1, derde lid.
De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuringsbrief van het Agentschap Binnenlands Bestuur betreffende de jaarrekening 2021 van Stad en OCMW Hasselt.
In het kader van de gemeentelijke huisvuilbelasting vragen wij jaarlijks een lijst aan de kruispuntbank van de sociale zekerheid van de belastingplichtigen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming. De huidige overeenkomst, nodig om deze lijst te verkrijgen, dient hernieuwd te worden. De nieuwe overeenkomst geldt van 2022 tot en met 2025.
Artikel 7 van de overeenkomst stelt dat de burgemeester verplicht is om alle raadsleden in kennis te stellen van deze overeenkomst.
Om die reden dient dit punt geagendeerd te worden op de gemeenteraad.
Door deze lijst op te vragen kunnen we de vrijstelling automatisch toekennen op het aanslagbiljet en dient belastingplichtige hier niets voor te doen.
In de praktijk gebeurt de aanvraag en verwerking van de lijst via limburg.net (CARDS).
Belastingreglement huisvuilbelasting, goedgekeurd door de gemeenteraad op 21 december 2021.
De gemeenteraad neemt kennis van de overeenkomst, met looptijd van 2022 tot en met 2025, inzake de mededeling van persoonsgegevens tussen de stad Hasselt en de kruispuntbank van de sociale zekerheid.
Er dient over te gaan tot het inrichten van een mobilhome parkeerplek aan het park Kapermolen, geïntegreerd in een parkomgeving.
De ontwerpopdracht voor de opdracht “Heraanleg park Kapermolen: aanleg parking mobilhome” werd gegund aan Burolandschap bvba, Lombaardstraat 16/2 te 3500 Hasselt.
In het kader van de opdracht “Heraanleg park Kapermolen: aanleg parking mobilhome” werd een bestek met nr. 2022-5266 opgesteld door de ontwerper, Burolandschap bvba, Lombaardstraat 16/2 te 3500 Hasselt.
Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1 (Bouwrijp maken van terrein), raming: € 49.442,20 excl. btw of € 59.825,06 incl. 21% btw;
* Perceel 2 (Infrastructuurwerken mobilhomeparking met bijhorende installaties), raming: € 758.316,07 excl. btw of € 917.562,44 incl. 21% btw;
* Perceel 3 (Groenaanleg en parkinrichting), raming: € 155.948,29 excl. btw of € 188.697,43 incl. 21% btw.
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 963.706,56 excl. btw of € 1.166.084,93 incl. 21% btw
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2022-5266 en de raming voor de opdracht “Heraanleg park Kapermolen: aanleg parking mobilhome”, opgesteld door de ontwerper, Burolandschap bvba, Lombaardstraat 16/2 te 3500 Hasselt goed.
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
De raming bedraagt € 963.706,56 excl. btw of € 1.166.084,93 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Binnen de kredieten goedgekeurd door de gemeenteraad van stad Hasselt en overeenkomstig de bepalingen van dit reglement, wordt er een tussenkomst uitgekeerd voor de aankoop van (potentieel) ecologisch waardevolle gronden door milieu- en natuurverenigingen. Deze (potentieel) ecologisch waardevolle gronden zijn gelegen op het grondgebied van Hasselt en worden aangekocht met de bedoeling deze in te richten als natuurgebied en de visie of doelstellingen van het groenstructuurplan te realiseren.
Het college van burgemeester en schepenen keurde op 30 april 2020 het groenstructuurplan (2020_CBS_01353) van de stad Hasselt goed. Dit reglement biedt de stad Hasselt een bijkomend instrument om de visie van het groenstructuurplan te realiseren. Zo kunnen (potentieel) ecologisch waardevolle gronden aangekocht worden door erkende milieu- en natuurverenigingen om groenpolen te vergroten, missing links te realiseren en stapstenen te verbinden. Momenteel dienen deze verenigingen vaak beroep te doen op financiële inzamel acties of zijn de voorradige budgetten ontoereikend waardoor er opportuniteiten om (potentieel) ecologisch waardevolle gronden te verwerven verloren gaan.
De stad Hasselt eist een onderbouwd aanvraagdossier welke de dienst groen zal behandelen en zal voorzien van een advies. Het college van burgemeester en schepenen neemt, op basis van dit advies, een beslissing over de toekenning van de tussenkomst en bepaalt het bedrag van de tussenkomst en dit binnen de 6 maanden na indiening van een volledig dossier.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige subsidies.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
Bedrag: € 30.000,00 (per jaar voor 3 jaar vanaf 2023)
Beleidsexploitatiebudget
ARK: 64960000
Volgnummer: MJP006147 - BE - Tussenkomst aan natuurverenigingen voor het aankopen en beheren van gronden
Actieplan: AP000060 Meer groen en blauw i.f.v. klimaat en gezondheid 2020 - 2025
ORBA: PA5999 - Opstellen subsidiereglement voor natuurverenigingen om gebieden aan te kopen en te beheren
Projectbedrag volgens ORBA-project: € 90.000,00 (voor de 3 jaren)
De gemeenteraad keurt het stedelijk subsidiereglement 'Reglement voor tussenkomsten in de aankoop van (potentieel) ecologisch waardevolle gronden in Hasselt door milieu- en natuurverenigingen” goed.
De betaling van deze uitgave zal gebeuren met de kredieten voorzien in het exploitatiebudget van de meerjarenplanning, op algemene rekening 64960000 (volgnummer MJP006147).
De gemeenteraad gaat er principieel mee akkoord dat de raamovereenkomst van de stad Hasselt om gronden te schatten en schattingsverslagen op te stellen wordt gebruikt om volledige aanvragen te beoordelen.
Het college van burgemeester en schepenen heeft reeds zijn akkoord gegeven om de woning aan Sint-Truidersteenweg 557 om te bouwen naar doorgangswoningen (e-besluit met referentie 2022_CBS_00346) en een ontwerper aan te stellen voor de verdere uitwerking en realisatie van het project. Huidig bestek is opgemaakt voor het aanstellen van de ontwerper en bijhorende technische raadgevers (stabiliteit, EPB, veiligheid, ...). De gunning zal gebeuren op basis van het voorgestelde plan van aanpak en de prijs.
In het kader van de opdracht “PA5358 - Ontwerp en opvolging van vier eenpersoonsstudio's” werd een bestek met nr. 2022-5247 opgesteld door Ruimte - Werken - Gebouwen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 57.024,79 excl. btw of € 69.000,00 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
Raming: € 57.024,79 excl. btw of € 69.000,00 incl. 21% btw
Oud volgnummer: MJP005649
Algemene rekening: 26100000
Budget: Beleidsinvesteringskrediet
Actieplan:
AP000136 - Investeren in Solidair Hasselt
AP000095
- Verlagen van drempels in het bijzonder voor mensen in armoede
ORBA: PA5358 - Doorgangswoning voor ex-gedetineerden
Projectbedrag volgens ORBA-project: € 250.000,00
Borg: ja
Prijsherziening: nee
Verrekeningen: nee
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2022-5247 en de raming voor de opdracht “PA5358 - Ontwerp en opvolging van vier eenpersoonsstudio's”, opgesteld door Ruimte - Werken - Gebouwen goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 57.024,79 excl. btw of € 69.000,00 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
De stad Hasselt heeft in deze legislatuur heel wat geïnvesteerd in de naamkendheid, communicatie en marketing rond onzestad Hasselt. Denken we maar aan de toeristische campagnes van smaakmakers spraakmakers, meer online-aanwezigheid van Hasselt enzoverder?
1) Heeft dit een impact gehad op het toerisme met bijvoorbeeld meer hotelbezoekers? En is deze impact meetbaar?
2) Merken we een positieve correlatie tussen de campagnes en het bezoek aan onze stad én kan u dat indien zo verder toelichten.
De voorbije maanden vonden er heel wat mobiliteitsingrepen plaats in de Hasseltse binnenstad. Zo werd onlangs de rijrichting op de Havermarkt omgedraaid, hetgeen al snel hevig protest uitlokte van o.m. fietsers voor wie de verkeerssituatie eventjes verderop beduidend gevaarlijker werd. Het protest haalde de meest gelezen krant van Limburg en hooguit 48 uur later werd gecommuniceerd dat de wijziging weer ongedaan gemaakt zou worden.
Wie besliste om deze ingrepen zo uit te voeren?
Bewegen doet leven en heeft een impact op het welzijn en goed voelen van onze mede-Hasselaren. Willen we Hasselt als slimme sportstad blijven promoten, zou dagelijks 10.000 stappen promoten een doel moeten zijn.
In het kader van Dwars door Hasselt, is het een ideaal het moment om hier eens bij stil te staan.
We merken trouwens steeds meer lopers en joggers in en rond Hasselt. Denken we maar aan aan de vele joggers op de Boulevard, aan het Kanaal of in de veel natuurgebieden zoals de Platwijers en Kiewit. Maar het kan nog beter..
1) Hoe zit het met de looproutes? Hier zijn nog heel wat kansen om het joggen en bewegen te promoten. Zijn er plannen om daar werk van mooie looproutes te maken zoals de fietsroutes en de wandelroutes. Dat zou misschien een bijkomende stimulans zijn om het lopen te promoten.
2) Zijn hier cijfers over aantal mensen dat joggen? Is het geen idee om hier een (korte) bevraging bij onze Hasselaren om zo bewegen nog meer onder de aandacht te brengen?
Beste Burgemeester, voorzitter, collega’s,
Wie in Limburg 'muziek' zegt, zegt Hasselt. Dat is natuurlijk te danken aan Pukkelpop. Maar daarnaast herbergen wij ook een ander muzikaal bolwerk: Muziekodroom.
Muziekodroom is al 28 jaar een vaste locatie voor veel van mijn vrienden, en voor mezelf. Voor grote muziekliefhebbers was het zoveel jaren geleden een openbaring om onze favoriete lokale - en minder lokale - bands te kunnen zien, zonder een halve dagreis richting Brussel, Antwerpen of Gent te moeten maken. Je nam simpelweg de fiets richting de Bootstraat, en kon daar - aan de oevers van het Albertkanaal - bands als El Guapo, Fence, Millionaire, Meuris of Whispering Sons bewonderen. Zelfs Mark Lanegan en Greg Dully passeerden in onze stad… MOD is intussen uitgegroeid tot een muzikale huis dat ikzelf, mijn vrienden én heel wat andere Hasselaren een warm hart toedragen.
Toen ik op 30 augustus HBVL opensloeg, was ik dan ook ontzet: in de krant was er namelijk sprake van een mogelijke sluiting van MOD. In de reacties daags nadien las ik woorden als 'pauzeknop', 'doorstart', 'nieuwe partners' en 'duurzame initiatieven'… Ik begrijp dat er altijd lessen kunnen getrokken worden uit het verleden, om de huidige werking te verbeteren, maar ik hoop uit de grond van mijn hart dat deze woorden geen synoniem zijn voor een uitdoofscenario.
Daarom volgende vragen:
• De pauzeknop: houdt dit werkelijk in dat de werking voor even volledig stopt?
• Wat zijn de voorstellen vanuit het stadsbestuur om die doorstart te realiseren en wie zijn hier de gesprekspartners?
• Worden hier ook de opportuniteiten als het versterken van samenwerkingen met Farm, De Serre, PXL uiteraard,… meegenomen in dit project? …trouwens the farm, broeihaard voor jonge beginnende bandjes, kan dat blijven doorgaan wanneer MOD in sluimermodus zou gaan?
• Op welke termijn kunnen we een concreet “traject” verwachten?
De Muziekodroom (MOD) gaat vanaf januari in sluimermodus omdat het niet genoeg geld heeft om haar personeel, infrastructuur en werkingskosten te betalen. Het cultuurcentrum organiseert vanaf januari geen concerten meer en muziekbands zullen er niet meer kunnen repeteren.
De sluiting is het gevolg van besparingen in de culturele sector. De Vlaamse regering sneed diep in het cultuurbudget, waardoor MOD sinds 2020 haar projectsubsidies zag verdwijnen. In 2016 schrapte toenmalig minister Sven Gatz ook al de structurele subsidies van de MOD.
Dat blijft natuurlijk niet zonder gevolgen. Het muziekcentrum gooit de handdoek in de ring. Het maatschappelijk verlies voor onze stad is groot. De MOD is een van de weinige cultuurhuizen voor jong talent die overblijven in Limburg.
Mijn vragen:
1. Welke subsidies geeft de stad momenteel aan MOD?
2. Wil de stad de subsidies voor MOD verhogen? Zijn er gesprekken geweest daarover met het muziekcentrum?
3. Andere stappen die de stad wil zetten om MOD te redden?
De stad Genk stelt sinds begin dit schooljaar gratis menstruatiemiddelen ter beschikking voor alle Genkse middelbare en hogescholen. Er werden de laatste weken 53 kastjes geïnstalleerd op de toiletten van de scholen waaruit meisjes gratis tampons of maandverband kunnen nemen.
Zulke maatregelen zijn broodnodig. De inflatie en energieprijzen wegen enorm op de gezinsbudgetten. De armoede zal enkel toenemen en daarmee ook de menstruatiearmoede. Nu al kan maar liefst één op acht meisjes door financiële problemen geen vaak menstruatiemiddelen aankopen. Bij meisjes die in armoede opgroeien, is dat maar liefst 45%. Menstruatiemiddelen zijn een basisrecht. Meisjes die geen menstruatiemiddelen kunnen betalen, kunnen te maken krijgen met medische, psychische en sociale problemen.
Op de gemeenteraad van november 2020 vroeg mijn collega Kim De Witte aan de schepen of de stad Hasselt een voortrekkersrol wil spelen op dat vlak in Limburg. De schepen antwoordde toen dat leerlingen nu al gratis tampons of maandverband kunnen krijgen via een vertrouwenspersoon op het secretariaat. Maar de drempel om dat materiaal te gaan vragen is vaak zeer groot. De schepen antwoordde toen ook samen met de scholen en de armoedeverenigingen een menstruatiearmoedebeleid te willen uitstippelen.
Mijn vragen:
1. Wil Hasselt het voorbeeld van Genk volgen en op toiletten van de Hasseltse secundaire en hogescholen gratis menstruatiemiddelen ter beschikking stellen?
2. Wil de schepen andere stappen ondernemen, samen met scholen en armoedeverenigingen, om menstruatiemiddelen toegankelijker te maken op de scholen?
Begin deze maand hadden we de 'Euregioparade' in Hasselt. Een prachtig feest, met tal van harmonieën uit heel het land. Ook drie harmonieën uit Hasselt hebben deelgenomen, met sterke optredens aan The Century.
Maar dat neemt niet weg dat de Hasseltse harmonieën het moeilijk hebben. De harmonie van Runkst is enkele jaren geleden gestopt, die van Kuringen heeft het moeilijk. Hetzelfde voor die van Hasselt en die van het Spoor.
Een harmonie is een belangrijke bron van muzikaal leven in de stad. Het is ook een belangrijke stimulans van gezelligheid, van sfeer en sociaal leven. Harmonieën en de muziekverenigingen errond worden structureel ondersteund door het lokale bestuur.
Mijn vragen:
1. Hoeveel middelen gaan er momenteel naar de ondersteuning van harmonieën in onze stad?
2. Zijn er plannen om meer middelen vrij te maken in de toekomst?
3. Andere plannen ter ondersteuning van de harmonieën in Hasselt?
Vanuit de Vlaamse regering heeft elk lokaal bestuur een inspiratielijst gekregen met tal van maatregelen die onze stad kan nemen om energie te besparen.
Welke gemeente al maatregelen genomen hebben en hoe, staan hier ook in vermeld.
Ook onze stad stad staat er 2 x in, enkele eerste stappen in verband met zonnepanelen op publieke daken en in verband met het strategisch vastgoedplan.
De lijst waarover ik beschik is misschien niet up to date, maar dit kan beter, stukken beter.
De stad kan aan de hand van talrijke suggesties inschatten of deze ook toepasbaar zijn voor Hasselt.
Vandaar onze vragen:
Koen Ooms
De huidige energiecrisis zorgt voor een ongekende stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen. Voor de komende winter en zelfs jaren wordt geen beterschap verwacht. Zowel lokale besturen, burgers, organisaties als bedrijven dreigen geconfronteerd te worden met torenhoge facturen. Om daarop te anticiperen heeft de Europese Unie de ambitie uitgesproken om de komende tijd 15% energie te besparen. Heel wat Europese steden, daartoe aangezet door de Europese Commissie, hebben zich ingeschreven in “The Cities Energy Saving Sprint”, een initiatief om zoveel mogelijk energie te besparen op korte termijn. Andere steden zetten grootschalige campagnes op om burgers energie te leren besparen.
Vragen:
• Welke extra maatregelen zal de stad nemen om de burgers, organisaties en bedrijven te ondersteunen om energie te besparen?
• Zal de stad een communicatiecampagne opstarten over energiebesparing, zowel over de noodzaak als de manier waarop, zoals dat ook bij het uitbreken van de covid-pandemie succesvol is gebeurd? Waaruit zal die campagne bestaan?
• Hoe zal de stad ervoor zorgen dat de genomen maatregelen ook leiden tot een duurzame verandering op lange termijn?