De stad Genk stelt sinds begin dit schooljaar gratis menstruatiemiddelen ter beschikking voor alle Genkse middelbare en hogescholen. Er werden de laatste weken 53 kastjes geïnstalleerd op de toiletten van de scholen waaruit meisjes gratis tampons of maandverband kunnen nemen.
Zulke maatregelen zijn broodnodig. De inflatie en energieprijzen wegen enorm op de gezinsbudgetten. De armoede zal enkel toenemen en daarmee ook de menstruatiearmoede. Nu al kan maar liefst één op acht meisjes door financiële problemen geen vaak menstruatiemiddelen aankopen. Bij meisjes die in armoede opgroeien, is dat maar liefst 45%. Menstruatiemiddelen zijn een basisrecht. Meisjes die geen menstruatiemiddelen kunnen betalen, kunnen te maken krijgen met medische, psychische en sociale problemen.
Op de gemeenteraad van november 2020 vroeg mijn collega Kim De Witte aan de schepen of de stad Hasselt een voortrekkersrol wil spelen op dat vlak in Limburg. De schepen antwoordde toen dat leerlingen nu al gratis tampons of maandverband kunnen krijgen via een vertrouwenspersoon op het secretariaat. Maar de drempel om dat materiaal te gaan vragen is vaak zeer groot. De schepen antwoordde toen ook samen met de scholen en de armoedeverenigingen een menstruatiearmoedebeleid te willen uitstippelen.
Mijn vragen:
1. Wil Hasselt het voorbeeld van Genk volgen en op toiletten van de Hasseltse secundaire en hogescholen gratis menstruatiemiddelen ter beschikking stellen?
2. Wil de schepen andere stappen ondernemen, samen met scholen en armoedeverenigingen, om menstruatiemiddelen toegankelijker te maken op de scholen?