De huidige energiecrisis zorgt voor een ongekende stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen. Voor de komende winter en zelfs jaren wordt geen beterschap verwacht. Zowel lokale besturen, burgers, organisaties als bedrijven dreigen geconfronteerd te worden met torenhoge facturen. Om daarop te anticiperen heeft de Europese Unie de ambitie uitgesproken om de komende tijd 15% energie te besparen. Heel wat Europese steden, daartoe aangezet door de Europese Commissie, hebben zich ingeschreven in “The Cities Energy Saving Sprint”, een initiatief om zoveel mogelijk energie te besparen op korte termijn. Andere steden zetten grootschalige campagnes op om burgers energie te leren besparen.
Vragen:
• Welke extra maatregelen zal de stad nemen om de burgers, organisaties en bedrijven te ondersteunen om energie te besparen?
• Zal de stad een communicatiecampagne opstarten over energiebesparing, zowel over de noodzaak als de manier waarop, zoals dat ook bij het uitbreken van de covid-pandemie succesvol is gebeurd? Waaruit zal die campagne bestaan?
• Hoe zal de stad ervoor zorgen dat de genomen maatregelen ook leiden tot een duurzame verandering op lange termijn?