De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 22 november 2022 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er werden notulen opgemaakt van de vergadering van de gemeenteraad van 22 november 2022. Deze notulen worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Artikel 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 22 november 2022 goed.
In de zomer van 2020 werd aan het BOC, CBS/VB en de GR/RMW een nieuw organogram voor Groep Hasselt voorgesteld vanuit de principes
Een organisatie als Groep Hasselt is continu in evolutie:
Om blijvend in te zetten op het realiseren van het beleidsakkoord en in te spelen op de wijzigende maatschappij, blijft Groep Hasselt continu in beweging waardoor verschuivingen in de organisatie regelmatig zullen blijven voorkomen.
Het managementteam heeft gewerkt aan de creatie van een nieuw organogram en heeft een toekomstvisie en organisatorische principes voor de administratieve diensten opgemaakt. Op basis van regelmatige zachte evoluties wil het managementteam blijven werken aan een wendbare organisatie die zich bijstuurt in functie van maatschappelijke, strategische en/of organisatorische uitdagingen.
De evoluties in het organogram zijn tot stand gekomen op basis van:
De voorgestelde evoluties bevatten enerzijds evoluties tussen directies, anderzijds evoluties binnen de directies. Deze worden weergegeven in de presentatie in bijlage.
Het aangepaste organogram faciliteert het verder realiseren van onze missie, uitdagingen en waarden:
De algemeen directeur zorgt in overleg met het managementteam voor de opmaak van het voorontwerp van het organogram (DLB art 171 §4)
De GR en de RMW stellen het gezamenlijk organogram van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast. Het organogram geeft de organisatiestructuur van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn weer, duidt de gezagsverhoudingen en de functies aan waaraan het lidmaatschap van het managementteam is verbonden. (DLB art 161)
Het organogram kan door de GR (DLB art 41) gedelegeerd worden aan het CBS, en door de RMW (DLB art 78) aan het VB
Het CBS (DLB art 57) en het VB (DLB art 85) kan het vaststellen van het organogram delegeren aan de AD, die dit niet verder kan delegeren
De gemeenteraad stelt het gezamenlijk organogram van stad- en OCMW Hasselt van 2022 vast.
Op 1 januari 2015 werden de pensioenen van de statutaire personeelsleden van de stad Hasselt aangesloten bij het gesolidariseerd pensioenfonds van de RSZPPO. Het beheer en de betaling van de rust- en overlevingspensioenen ten laste van het gesolidariseerd pensioenfonds van de RSZPPO werd verder toevertrouwd aan Ethias via een bijdragenverzekering.
Dit gebeurde bij besluit “2014_GR_00032 - Pensioenen – Aansluiting bij het gesolidariseerd pensioenfonds van RSZPPO vanaf 1 januari 2015 – Goedkeuren”.
De gemeenteraad werd in dit besluit aangesteld om de jaarlijkse bijdragenvoeten goed te keuren. Deze bevoegdheid wordt nu bij het college van burgemeester en schepenen gelegd.
De bevoegdheden van de RSZPPO worden sinds 2017 overgenomen door de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en de Federale Pensioendienst (FPD). Het beheer en de betalingen van de pensioenen en de betaling van de pensioenbijdragen aan de RSZ wordt uitgevoerd door pensioeninstelling Ethias.
Uit studies van Ethias is gebleken dat in de nabije toekomst het resultaat en later ook de dekkingswaarden van het fonds negatief zullen zijn, als we enkel de geplande bijdragen zouden storten. Een gedeeltelijke oplossing is om jaarlijks zogenaamde koopsommen te storten in het fonds. Vanaf 2023 werden deze specifiek voorzien in het meerjarenplan, voor 2022 wordt er gebruik gemaakt van het verschil tussen begroting en rekening op het loonbudget om deze storting te doen. Voor 2022 zal de koopsom 2 miljoen euro bedragen.
Tenslotte is er nog de toelage die we van Vlaanderen ontvangen voor de responsabiliseringsbijdrage. Deze bedraagt momenteel 50%. Aangezien de responsabiliseringtoelage rechtstreeks uit het fonds betaald wordt, zal de toelage vanuit Vlaanderen ook volledig doorgestort worden naar het fonds.
Beslissingen die genomen moeten worden via dit besluit:
1. Vaststellen van de percentages voor 2023
Besluit “2014_GR_00032 - Pensioenen – Aansluiting bij het gesolidariseerd pensioenfonds van RSZPPO vanaf 1 januari 2015 – Goedkeuren” waarin bepaald wordt: “Teneinde de financiering van de pensioenen van statutaire gemeentelijke ambtenaren te verzekeren, bepaalt de gemeenteraad jaarlijks de bijdragevoet.”
2. Goedkeuren afkoopsommen 1e pensioenpijler
Vanuit het zorgvuldigheidsbeginsel (voorzichtigheid) is het aangeraden om potentiële problemen te vermijden. Toegepast op deze context is het aangeraden om in jaren waarin budgettaire mogelijkheden zijn, deze budgetten aan te wenden om de financiering van de bijdragenverzekering voor de 1e pensioenpijler te verzekeren en zodoende de toekomstige kloof tussen pensioenlasten en de draagkracht van het pensioenfonds op elkaar af te stemmen.
3. Bevoegdheid delegeren
Teneinde bovenstaande doelstellingen op een efficiënte en wendbare manier te kunnen waarborgen, is het aangewezen om de bevoegdheid van vaststellen bijdragevoet en koopsommen goed te keuren, te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen zoals ook bepaald voor het vast bureau in een eerdere beslissing.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
De wet van 5 mei 2014 betreffende diverse aangelegenheden inzake de pensioenen van de overheidssector.
Wet van 24 oktober 2011 tot vrijwaring van een duurzame financiering van de pensioenen van de vastbenoemde personeelsleden van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten en van de lokale politiezones, tot wijziging van de wet van 6 mei 2002 tot oprichting van het fonds voor de pensioenen van de geïntegreerde politie en houdende bijzondere bepalingen inzake sociale zekerheid en houdende diverse wijzigingsbepalingen.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Artikel 40, §2 Decreet Lokaal bestuur:
“De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daartoe algemene regels vaststellen.”
Artikel 41, 18° Decreet Lokaal bestuur:
“[…] De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: […] De bevoegdheden van de gemeenteraad, vermeld in artikel 263, 265, 266, 267, 269 en 304, § 6;”
Artikel 265 Decreet lokaal bestuur:
“Een verbintenis mag alleen worden aangegaan als de financiële gevolgen ervan tijdens de periode van het meerjarenplan passen binnen de ramingen van het meerjarenplan en als de financiële gevolgen voor het lopende boekjaar passen binnen de limitatieve kredieten voor dat boekjaar in het meerjarenplan.
Als de gemeente nog niet over uitvoerbare kredieten beschikt voor het lopende boekjaar, is het aangaan of het wijzigen van verbintenissen onderworpen aan de voorafgaande goedkeuring door de gemeenteraad. De gemeente kan dan alleen verbintenissen aangaan of wijzigen die behoren tot de exploitatie en die verband houden met de courante werking en de bestaande dienstverlening.
Iedereen die in strijd met het tweede lid verbintenissen heeft aangegaan, is daarvoor persoonlijk verantwoordelijk, behalve in de gevallen die door of krachtens dit decreet worden bepaald en met behoud van de eventuele medeverantwoordelijkheid van andere organen of personeelsleden.”
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
De gemeenteraad legt de bijdragevoet voor de werkgeversbijdrage van het jaar 2023 vast op 31,00% van de bruto jaarwedden van het statutair personeel.
De bijdrage ten laste van de werknemers bedraagt 7,5%. Deze worden beide door de stad Hasselt gestort in het pensioenfonds.
De gemeenteraad keurt goed om een bijkomende storting voor de koopsom van 2.000.000,00 EUR te doen in het gesolidariseerd pensioenfonds.
De gemeenteraad keurt goed om de verkregen toelage van Vlaanderen voor de responsabiliseringsbijdrage jaarlijks integraal door te storten naar het pensionfonds.
De gemeenteraad bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen jaarlijks de bijdragevoet en het bedrag van eventuele bijkomende koopsommen vastlegt in functie van de beschikbare reserves en de financiële evoluties, teneinde de financiering van de bijdragenverzekering voor de 1e pensioenpijler te verzekeren.
In de stationsbuurt wordt de materiële openbare orde al te vaak verstoord door personen die onder invloed zijn van alcohol.
Deze verstoringen van de materiële openbare orde en overlast doen zich voor op het openbaar domein.
De gemeenteraad wenst maatregelen te nemen om deze verstoringen van de openbare orde en de overlast tegen te gaan.
In de stationsbuurt doen zich op het openbaar domein al te vaak verstoringen van de materiële openbare orde en overlast voor door personen die onder invloed zijn van alcohol. De politie kreeg hiervan talloze meldingen van derden die daardoor hinder ondervinden en dient hiervoor talloze interventies te doen. Hierdoor kan men besluiten dat de overlast nog latent aanwezig is in de stationsbuurt.
In tegenstelling tot de voorbijgaande jaren adviseert de politie om deze verordening niet te verlengen voor de wijk Runkst. In deze wijk is de overlastproblematiek onder controle.
De verstoringen van de materiële openbare orde en de overlast doen zich vooral voor in volgende straten:
Er wordt verwezen naar het advies van de politie dd. 13 september 2022, waaruit blijkt dat in bovenvermelde straten in de periode 1 januari 2022 tot en met 1 september 2022 maar liefst 343 PV's werden opgemaakt ten gevolge van overlast en verstoringen van de materiële openbare orde op het openbaar domein. Vaak worden deze overlast en verstoringen gepleegd onder invloed van alcohol en dit ondanks de reeds geldende politieverordening waarin een verbod op het gebruik van geopende recipiënten met alcoholhoudende dranken werd opgenomen.
Uit advies blijkt duidelijk dat er zich in de betreffende straten een probleem voordoet inzake verstoringen van de materiële openbare orde en overlast veroorzaakt door personen die onder invloed zijn van alcohol.
Wanneer alcohol genuttigd wordt in horecazaken en de bijhorende terrassen zijn de uitbaters ervoor verantwoordelijk dat zij hun klanten geen dergelijke hoeveelheden alcohol schenken dat de klanten dronken worden en daardoor de materiële openbare orde verstoren en overlast veroorzaken op het openbaar domein.
Tegen uitbaters van horecazaken die te lichtzinnig omspringen met het schenken van alcohol kan de burgemeester optreden in het kader van zijn politiebevoegdheden zoals deze hem worden toegekend in de Nieuwe Gemeentewet.
Wanneer personen alcohol nuttigen op het openbaar domein is er evenwel geen uitbater of een andere persoon die erop toeziet dat deze personen geen te grote hoeveelheden alcohol nuttigen en daardoor de materiële openbare orde verstoren of openbare overlast veroorzaken.
De politie kan tevens niet voortdurend overal op het openbaar domein aanwezig zijn teneinde te voorkomen dat er personen te grote hoeveelheden alcohol nuttigen op het openbaar domein.
Het gebruiken van alcohol op het openbaar domein houdt dan ook een groter risico in voor verstoringen van de materiële openbare orde en voor overlast veroorzaakt door personen die onder invloed zijn van alcohol dan het nuttigen van alcohol in een horecazaak.
De gemeenteraad is bevoegd om politieverordeningen goed te keuren die tot doel hebben om verstoringen van de materiële openbare orde en openbare overlast tegen te gaan.
Een verbod op het gebruik van alcoholhoudende dranken op het openbaar domein in de betreffende straten waar zich de grootste problemen voordoen is noodzakelijk teneinde de materiële openbare orde te kunnen waarborgen en openbare overlast tegen te gaan.
De politieverordening zal in werking treden op 1 januari 2023 en gelden tot en met 31 december 2023.
Artikelen 119 en 135 §2 nieuwe Gemeentewet.
De gemeenteraad keurt de nieuwe politieverordening voor het verbod op bezit van geopende recipiënten met alcoholhoudende dranken op het openbaar domein goed voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023.
VOORAFGAAND
Bepaalde adviezen hebben aanleiding gegeven tot aanpassing van de documenten van het ontwerp RUP.
ONTWERP RUP - VOORLOPIGE VASTSTELLING
OPENBAAR ONDERZOEK
ADVIES GEMEENTELIJKE COMMISSIE VOOR RUIMTELIJKE ORDENING (GECORO)
TERMIJN WAARBINNEN HET RUP DEFINITIEF MOET WORDEN VASTGESTELD
DEFINITIEVE VASTSTELLING RUP 220 STATIONSOMGEVING
Voor deze punten formuleert de gemeenteraad een aantal aanpassingen op basis van de ingediende bezwaren.
In het document 221220_RUP220stationsomgeving_oplijsting_aanpassingen, als bijlage toegevoegd, bundelen we alle aanpassingen ten opzichte van het voorlopig vastgestelde RUP.
Thans kan overgegaan worden tot de definitieve vaststelling van het RUP220_Stationsomgeving_Hasselt.
In uitvoering van artikel 2.2.5, § 1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bevat het
RUP 220 Stationsomgeving volgende onderdelen:
Alle documenten van het definitief vastgestelde RUP 220 'Stationsomgeving' zullen opgeladen worden in het digitale uitwisselingsplatform DSI van de Vlaamse overheid.
OP TE HEFFEN BEPALINGEN
De stedenbouwkundige voorschriften van bovenstaande goedgekeurde niet-vervallen verkavelingen en hun wijzigingen worden opgeheven en integraal vervangen door de voorschriften van het RUP 220 Stationsomgeving. De indeling in loten blijft bewaard. Nieuwe ontwikkelingen dienen te beantwoorden aan de stedenbouwkundige voorschriften van het RUP voor de desbetreffende zone.
Timing/ Vervolg van de procedure na goedkeuring van de voorlopige vaststelling van het ontwerp RUP:
Stap 8 – Definitieve vaststelling RUP door de gemeenteraad en finale kwaliteitsbeoordeling effectbeoordelingen – schorsingstermijn
Stap 9 – Publicatie RUP
Inwerkingtreding RUP
De gemeenteraad heeft kennis genomen van het gemotiveerde advies van 20 september 2022 van de GECORO, dat bij dit besluit is gevoegd, en maakt dit tot haar eigen motivatie voor de aanpassingen die aan het definitieve RUP 220 Stationsomgeving worden doorgevoerd, met uitzondering wat betreft:
Voor deze punten formuleert de gemeenteraad een aantal aanpassingen op basis van de ingediende bezwaren.
De gemeenteraad keurt alle aanpassingen goed zoals geformuleerd in de bijgevoegde nota '221220_RUP220stationsomgeving_oplijsting_aanpassingen '
De gemeenteraad keurt de definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 220 'Stationsomgeving' goed (cfr. VCRO art. 2.2.21 § 6).
Het betreft:
Het RUP 220 Stationsomgeving heft binnen haar contouren alle bepalingen op van:
De stedenbouwkundige voorschriften van onderstaande goedgekeurde niet-vervallen verkavelingen en hun wijzigingen worden opgeheven en integraal vervangen door de voorschriften van het RUP 220 Stationsomgeving:
De indeling in loten blijft bewaard.
Stad Hasselt heeft een subsidiedossier "Digibank" ingediend bij de Vlaamse Overheid. In november 2022 heeft Stad Hasselt reeds een gedeeltelijke positieve beslissing ontvangen (Vlaanderen); de volgende beslissing is gepland in december 2022. De opstart van het project "Digibank" voorziet men vanaf maart 2023. Meerdere behoeften kunnen ingevuld worden via de raamovereenkomst Lokale e-inclusie en digitale geletterdheid: toegang, vaardigheden, beleid en digibanken (CSMRTINCL22ter) van Cipal dv. Beide percelen werden gegund:
Om tijdig beroep te kunnen doen op de raamovereenkomsten van Cipal dv is een toetreding nu reeds wenselijk.
Stad Hasselt is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst (geen afnameverplichting).
Bij het plaatsen van afroepbestellingen zal er steeds verwezen worden naar deze raamovereenkomst.
De uitgaven zullen betaald worden met de toegekende subsidies.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikels 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het betreft een toetredingsbeslissing tot de Aankoopcentrale van Cipal dv. Er is geen aankoopverplichting.
Vastleggingen voor uitgaven voor deze opdracht zullen op afroep opgemaakt worden, met vermelding van het nodige budget voorzien door de desbetreffende dienst.
De gemeenteraad keurt goed dat Stad Hasselt toetreedt tot de aankoopcentrale van Cipal dv voor Lokale e-inclusie en digitale geletterdheid: toegang, vaardigheden, beleid en digibanken (CSMRTINCL22 ter) en meer bepaald voor volgende percelen:
De uitgaven zullen betaald worden met de subsidies die de Vlaamse Overheid zal toekennen in kwartaal 4 van 2022.
Meer dan 120 buurtcomités en 6 bestaande wijkraden (+1 wijkraad in opstartfase) ondernemen in Hasselt acties die hun buurt of wijk ten goede komen.
Zij doen dit volledig op vrijwillige basis en krijgen tot op heden geen structurele ondersteuning.
Aangezien ze op dit moment niet structureel ondersteund of erkend worden, bestaan er geen officiële definities en voorwaarden waaraan zij moeten voldoen en opereren ze in een grijze zone.
Dit heeft onderstaande gevolgen voor buurtcomités en wijkraden:
Buurtcomités
Wijkraden
Rekening houdend met (1) de (financiële) realiteit waarmee buurtcomités en wijkraden geconfronteerd worden, (2) de meerwaarde van buurtcomités en wijkraden voor de stad Hasselt, (3) het voordeel dat we door te erkennen en registreren hen extra kunnen motiveren en beter kunnen samenwerken om samen van Hasselt een warme, dynamische stad te maken, (4) we op deze manier kunnen bepalen aan welke minimumvoorwaarden buurtcomités en wijkraden moeten voldoen, en (5) het feit dat we op deze manier de buurtcomités en wijkraden zichtbaarder kunnen maken voor zowel stad Hasselt als de Hasselaren, waardoor er makkelijker linken gelegd kunnen worden, wordt voorgesteld om jaarlijks werkingsmiddelen toe te kennen aan de Hasseltse buurtcomités en wijkraden.
In het meerjarenplan staat:
Buurtcomités en wijkraden zetten zich op vrijwillige basis in voor hun buurt of wijk en verrichten als zodanig zeer waardevol werk.
Door de buurtcomités en wijkraden, die een erkenning aanvragen en aan de erkenningsvoorwaarden voldoen, met werkingsmiddelen te ondersteunen willen we de financiële inspanningen die zij leveren verlichten, hun werking ondersteunen en hen motiveren om zich te blijven inzetten voor hun buurt of wijk.
Door enerzijds de financiële drempel zoveel mogelijk weg te nemen en anderzijds onze appreciatie te uiten voor het werk dat deze buurtcomités en wijkraden verrichten stimuleren we de groei van het aantal buurtcomités en wijkraden, wat de betrokkenheid van de Hasselaren bij het beleid en bij het plaatselijke buurtleven alleen maar ten goede kan komen.
Deze erkenning geeft ons ook de kans om meer zichtbaarheid te creëren door te registreren. Zichtbaarheid voor de stadsdiensten en de Hasselaren door hun gegevens conform de GDPR-wetgeving te publiceren. Dit maakt dat de buurtbewoners makkelijker in contact kunnen komen met de buurtcomités en wijkraden uit hun buurt of wijk. Buurtcomités en wijkraden kunnen op deze manier makkelijk onderling linken leggen en beter samenwerken.
Het laat ons toe om minimumvoorwaarden, waaraan een erkend comité of erkende raad moet voldoen, te bepalen. Op die manier houden we meer controle op de kwaliteit, kunnen we hen beter bereiken, ondersteunen en kunnen we elkaar versterken.
Door de buurtcomités en wijkraden te erkennen en de rechten en plichten van beide partijen helder te bepalen bevorderen we de mogelijkheden om samen te werken bij grote en kleine projecten en scheppen we een duidelijk kader voor participatie op wijkniveau.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en aanwending van sommige subsidies.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Na eerst voorbeelden van gelijkaardige reglementen uit andere steden te hebben bekeken heeft de dienst Wijkopbouw in samenspraak met schepen Meynen en de juridische dienst een eerste versie van het reglement geschreven.
Dit is vervolgens naar een steekproef van buurtcomités en naar alle potentiële wijkraden gemaild.
Op 19 juni 2022 hebben we een feedbackoverleg georganiseerd waarop deze buurtcomités en wijkraden uitgenodigd werden om dit reglement met hen te bespreken.
In het eerste deel van het overleg hebben de buurtcomités hun opmerkingen en suggesties met ons besproken, in het tweede deel was het de beurt aan de wijkraden om hun opmerkingen en suggesties met ons te delen.
Achteraf hadden zij een week de tijd om extra bedenkingen en opmerkingen via mail aan ons te bezorgen.
Op basis van al deze feedback hebben we het reglement opnieuw aangepast.
Deze laatste versie hebben we nog 1 laatste keer naar de wijkraden gemaild op 20 juli met de vraag om opmerkingen over essentiële zaken aan ons te communiceren. Aangezien we geen opmerkingen meer ontvangen hebben, werd deze versie van het ondersteuningsreglement voorgelegd aan de financiële dienst voor advies en op basis van deze adviezen nogmaals aangepast met deze finale versie als resultaat.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
Bedrag 2023: € 31.000,00*
Bedrag 2024: € 49.000,00*
Bedrag 2025: € 49.000,00*
Volgnummer: MJP007346 - BE - Ondersteuningsreglement buurtcomités en wijkraden
Algemene rekening: 64960000 Andere specifieke subsidies
Beleidsbudget
Exploitatiebudget
Raming werkingsmiddelen | 2023 | 2024 | 2025 | |||
Buurtcomités: € 200 | 120 buurtcomités | € 24.000 | 200 buurtcomités | € 40.000 | 200 buurtcomités | € 40.000 |
Wijkraden: € 1.000 | 7 wijkraden | € 7.000 | 9 wijkraden | € 9.000 | 9 wijkraden | € 9.000 |
Totaal: | € 31.000 | € 49.000 | € 49.000 |
* Het budget voor dit reglement werd aangevraagd bij de AMJP in het najaar om te voorzien vanaf 2023 voor de rest van de legislatuur.
De gemeenteraad keurt het ondersteuningsreglement voor buurtcomités en wijkraden goed.
Aan de gemeenteraad wordt akkoord gevraagd voor de aanpassing van het reglement tussenkomst in werkingskosten ontmoetingscentra.
De aanpassing bestaat erin dat een bijkomende toelage wordt voorzien voor de terugbetaling van de kosten van een basisabonnement WIFI aan de ontmoetingscentra die zelf voor deze kosten instaan.
Deze extra toelage wordt jaarlijks berekend op basis van de tarieven die gehanteerd worden door de leveranciers waarmee het internetcontract werd afgesloten.
De stad Hasselt voorziet via het stedelijk reglement voor stedelijke en niet-stedelijke ontmoetingscentra jaarlijks een werkingsbijdrage voor erkende Hasseltse ontmoetingscentra die hun zalen ter beschikking stellen van Hasseltse socioculturele- en jeugdverenigingen.
Sinds 2017 worden ook jaarlijks de kosten van een basisabonnement WIFI terugbetaald aan de ontmoetingscentra die zelf voor deze kosten instaan. Deze terugbetaling werd jaarlijks aangevraagd en goedgekeurd via aparte collegenota actieplan ontmoetingscentra. Op advies van interne audit nemen we deze terugbetaling op in het reglement tussenkomst in werkingskosten ontmoetingscentra en werken we niet langer met de nota's actieplan.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en aanwending van sommige subsidies.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Het stedelijk reglement 'investeringstoelage ontmoetingscentra' goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 december 2016.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
Bedrag: € 4.000,00 (bedrag afhankelijk van prijs basisabonnement provider)
Volgnummer: MJP002601
- BE - Tussenkomst in de kosten van de ontmoetingscentra (reglement)
Algemeen rekeningnummer: 64900000 Niet verplichte werkingssubsidies
Actienummer: AC000472
Beleidsbudget
Totaal beschikbaar bedrag volgnummer: € 82.000,00
Saldo: € 0,00
De gemeenteraad gaat akkoord met de aanpassing van het stedelijk subsidiereglement voor de tussenkomst in de werkingskosten van de ontmoetingscentra.
De betaling van deze uitgave zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het exploitatiebudget van de meerjarenplanning: op algemene rekening 64900000 (actienummer AC000472 - volgnummer MJP02601).
Sinds het inschrijvingsdecreet van 25 november 2011 zijn schoolbesturen verplicht de maximumcapaciteit van hun scholen te bepalen. Scholen die behoren tot een LOP-werkingsgebied zijn er ook aan gehouden afspraken te maken over de inschrijvings- en voorrangsperiodes in het LOP. De stedelijke basisscholen hanteren de afspraken die gemaakt worden in het Lokaal Overlegplatform Basisonderwijs Hasselt.
Elk schoolbestuur moet de capaciteit voor elke school, onderwijsniveau en vestigingsplaats bepalen. De capaciteit van de school, het niveau en de vestigingsplaats worden maximaal vastgelegd voor zover de veiligheid van de kinderen niet in het gedrang komt. Het schoolbestuur kan ondanks het bereiken van de capaciteit toch bepaalde leerlingen inschrijven conform het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 art.37 novies §5.
Scholen die gelegen zijn in een werkingsgebied van een Lokaal Overleg Platform (LOP) moeten voorrangsperiodes voorzien van minimaal twee weken per voorrangsgroep, waarbinnen ouders leerlingen kunnen inschrijven. Scholen in een LOP-gebied kunnen voor de voorrangsgroep ‘kinderen van personeel’ een kortere voorrangsperiode voorzien. Scholen in een LOP-gebied kunnen ten vroegste de inschrijvingen starten op de eerste schooldag van maart van het voorafgaande schooljaar.
Globaal genomen is de capaciteit van het Hasselts stedelijk onderwijs ruim genoeg, maar sommige leerjaren staan lokaal wel onder druk. Hier wordt dan doorverwezen naar andere scholen in de buurt. De globale capaciteit van het basisonderwijs in Hasselt is voldoende ruim om voor alle leerlingen een plaatsje te voorzien.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het decreet van 30 mei 2012 houdende technische en praktische aanpassingen aan het decreet van 25 november 2011 betreffende het inschrijvingsrecht.
Het decreet van 25 november 2011 betreffende het inschrijvingsrecht.
Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, de artikelen 3, 15, 18, 21, 22, 25, 26, 27, 28, 29, 32, 37, hoofdstuk IV afdeling 3 Recht op inschrijving, de artikelen 37bis - 37 duodevicies en afdeling 4 Aanmeldingsprocedures, de artikelen 37 undevicies – artikel 37 vicies septies.
De omzendbrief BaO/2012/01 Inschrijvingsrecht en aanmeldingsprocedures in het basisonderwijs.
De gemeenteraad keurt de capaciteitsbepaling en de vastlegging van de inschrijvings- en voorrangsperiode voor het schooljaar 2023-2024 goed.
capaciteitsbepaling
De capaciteit wordt vanaf 1 september 2022 en voor het schooljaar 2022-2023 beperkt tot volgende maximum-aantallen:
- Stedelijke basisschool Kermt, Diestersteenweg 165, 3510 Hasselt: 240
- Stedelijke basisschool Kuringen, Joris van Oostenrijkstraat 53, 3511 Hasselt: 720
- Stedelijke basisschool Rapertingen, Bieststraat 40, 3500 Hasselt: 448
- Stedelijke basisschool Spalbeek, Spalbeekstraat 62, 3510 Hasselt: 325
- Stedelijke basisschool Tuilt, Zolderse Kiezel 86, 3511 Hasselt: 461
inschrijvings- en voorrangsperiode
§1 Over de inschrijvings- en voorrangsperiodes werden afspraken gemaakt binnen het Lokaal Overlegplatform Basisonderwijs Hasselt. De inschrijvingsperiode voor de voorrangsgroep van dezelfde leefentiteit (broers en zussen) en de inschrijvingsperiode voor de voorrangsgroep kinderen van personeel worden samengenomen. Deze periode start op 30 januari 2023 9u00 tot en met 15 februari 2023 16u00. Daarna, 28 februari 2023 9u00 tot en met 21 maart 2023 16u00, kunnen alle andere kinderen van het geboortejaar 2021 en kinderen die van school wensen te veranderen zich aanmelden. Vanaf 24 april 2023 9u00 tot en met 15 mei 2023 16u00 kunnen de kinderen die reeds aangemeld waren zich definitief inschrijven. Na deze periode, namelijk vanaf 23 mei 2023 9u00, wordt er geen voorrang meer verleend en gelden er vrije inschrijvingen.
§2 De inschrijvingsperiodes worden bekend gemaakt aan alle belanghebbenden via een brede informatiecampagne voor alle scholen op het Hasselts grondgebied. Deze campagne wordt georganiseerd door de stad Hasselt in samenwerking met het Lokaal Overlegplatform en omvat o.a. brochures die gericht worden aan de betrokken ouders en informatie op de gemeentelijke website. Elke school maakt de inschrijvingsmodaliteiten ook bekend via haar eigen kanalen, zoals de schoolwebsite, een brief aan de ouders, een infobrochure, etc.
Een school moet de vrije plaatsen minstens bekend maken op volgende momenten, en (behalve voor de vrije inschrijvingsperiode) telkens per contingent:
De vrije plaatsen in de stedelijke scholen worden gecommuniceerd via de website van het LOP Basis Hasselt en via de schoolwebsites.
De directeur kan in bepaalde situaties leerlingen toch inschrijven als de maximumcapaciteit bereikt is.
Op 18 februari 2021 kreeg DBV Architecten de opdracht “ontwerp site
nieuwe kinderopvang met bibliotheek Kuringen”. In het najaar werden de
ontwerpen met bijhorende ramingen gepresenteerd. In juni 2022 werd er
een akkoord gegeven om het dossier verder af te werken conform het
ontwerp dat werd voorgesteld op het college van 7 oktober 2021.
Op 24 november 2022 werd een kwestie goedgekeurd om het budget van het project te verhogen.
De ontwerpopdracht voor de opdracht “Ontwerp site nieuwe kinderopvang met bibliotheek Kuringen” werd gegund aan dbv-architecten, Prins Bisschopssingel 34/b3 te 3500 Hasselt.
In het kader van de opdracht “Ontwerp site nieuwe kinderopvang met bibliotheek Kuringen ” werd een bestek met nr. 2022-5308 opgesteld door de ontwerper, dbv-architecten, Prins Bisschopssingel 34/b3 te 3500 Hasselt.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 3.253.203,02 excl. btw of € 3.936.375,65 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
Raming: € 3.253.203,02 excl. btw of € 3.936.375,65 incl. 21% btw*
Volgnummer: MJP004108 - BE - Oprichting BKO - IBO Kuringen
Investering
Algemene rekening (ARK): 22100000
Beleidsbudget
Orba: PA5278 - Ontwerp site BKO/Bib Kuringen + Bouwwerken
Projectbedrag volgens ORBA-project: 4.201.000,00
Borg: ja
Prijsherziening: ja
* De kredieten zullen voorzien worden in de meerjarenplanning in het kader van anders budgetteren.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2022-5308 en de raming voor de opdracht “Verbouwing, uitbreiding en energetische renovatie van Bibliotheek Kuringen tot multifunctioneel gebouw met bibliotheek, buitenschoolse kinderopvang en lokalen voor deeltijds kunstonderwijs en lagere school”, opgesteld door de ontwerper, dbv-architecten, Prins Bisschopssingel 34/b3 te 3500 Hasselt goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 3.253.203,02 excl. btw of € 3.936.375,65 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Stad Hasselt wenst een polyvalente, dynamische openbare ruimte te creëren die zonder ingrijpende werken tot stand kan komen. Daarbij wil men modulaire parklets en belevingsplateaus aankopen die flexibel inzetbaar zijn in de stadsomgeving.
In het kader van de opdracht “Aankopen van parklets en belevingsplateaus” werd een bestek met nr. 2022-5288 opgesteld door dienst aankopen in samenwerking met de betrokken diensten. De opdracht is een éénmalige aankoop.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 165.289,26 excl. btw of € 200.000,00 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
De raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2022-5288 en de raming voor de opdracht “Aankopen van parklets en belevingsplateaus”, opgesteld door dienst aankopen goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 165.289,26 excl. btw of € 200.000,00 incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022 op ARK 22500000 (volgnummer via anders budgetteren).
Om een tarief te kunnen heffen op de inzameling van asbest aan huis via Limburg.net dient het ontwerpreglement van Limburg.net goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.
Het huidige reglement vervalt op 31 december 2022. Dit reglement dient hernieuwd te worden vanaf 1 januari 2023.
De organisatie van de dienstverlening kadert in het versneld asbestafbouwbeleid zoals uitgewerkt door de OVAM dat streeft naar een versnelling in de afbouw van alle risicovolle asbesthoudende materialen uit onze leefomgeving binnen het Vlaamse Gewest.
De organisatie van de aanvraag en de inzameling van de asbestcontainers – en platenzakken of bigbags gebeurt door Limburg.net waarbij de aanvraag- en aanbiedingsvoorwaarden zoals vastgelegd door Limburg.net dienen nageleefd te worden.
De tarieven blijven gelijk aan het huidige reglement. Enkel de aanvraagregels zijn aangepast.
Opsomming van de punten omtrent de tarieven:
1. Omschrijving tarief
Er wordt een tarief geheven voor:
- De ophaling aan huis van platenzakken of bigbags;
- De ophaling aan huis van containers met asbestgebonden materiaal;
2. Bedragen tarieven
- Voor het ophalen op afroep van de asbestcontainer: € 170,00 per bestelde container, inclusief beschermingsset (overall, masker,…) en liner. Per ophaaladres en per aanvrager kan er één container besteld worden;
- Voor het ophalen op afroep van platenzakken of bigbags: € 30,00 voor de eerste platenzak of bigbag, inclusief set beschermingsmateriaal voor 2 personen (2x overall, maskers,…) en € 20,00 voor een tweede en volgende platenzak of bigbag, voor zoverre dit dezelfde ophaling betreft. Het maximaal aantal platenzakken of bigbags per ophaaladres en per aanvrager bedraagt 7 stuks.
Nieuw artikel :
- Per ophaaladres en per aanvrager kunnen er maximaal 2 aanvragen geplaatst worden voor een asbest bronophaling aan huis gedurende de projectperiode 2023-2025.
Het tariefreglement voor het inzamelen van asbestafval aan huis:
- Het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (hierna het Materialendecreet genoemd), inzonderheid afdeling 3 van hoofdstuk 3 huishoudelijke afvalstoffen, artikel 26 tot en met artikel 28;
- Het besluit van 17 februari 2012 van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (hierna het VLAREMA genoemd) en latere wijzigingen;
- Het besluit van de Vlaamse Regering van 9 september 2016 tot vaststelling van het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval;
- De beheersoverdracht die de gemeente heeft verleend aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband Limburg.net;
- De subsidies die OVAM voorziet voor de bronophaling van asbest in het kader van een asbestveilig Vlaanderen;
- De overdracht van deze asbestsubsidies zoals beslist door de stad aan Limburg.net.
Inkomsten voor Limburg.net
De gemeenteraad keurt het tariefreglement voor het inzamelen van asbestafval aan huis goed met ingang vanaf 1 januari 2023.
Op 14 maart 2022 keurde de Vlaamse Regering de verbreding van de bestaande regierol van de gemeenten op het vlak van sociale economie goed naar sociale economie en werk. Op deze manier tracht men de samenwerking tussen de Vlaamse Overheid en de lokale besturen op het vlak van werk en sociale economie te versterken. De uitbreiding van de regierol op het vlak van werk richt zich tot de werkzoekenden, leefloners en niet-beroepsactieven.
Momenteel wordt de regierol sociale economie voor onze stad opgenomen in samenwerking met Zonhoven en Diepenbeek via de interlokale vereniging Werkgelegenheid Midden-Limburg (artikel 3 §2).
Voor dezelfde besturen is ook de projectvereniging Wijk-werken Midden-Limburg actief. De projectvereniging heeft de organisatie van wijk-werken tot doel en wenst de samenwerking tussen de deelnemende besturen onderling en andere betrokken partners (die als doelstelling hebben het stimuleren van tewerkstellings- en activeringsbeleid) te bevorderen.
Wijk-werken heeft als doelstelling om werkzoekenden met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt werkervaring te laten opdoen minstens gericht op het behoud van reeds verworven competenties. Dit gebeurt door het uitvoeren van maatschappelijk relevante activiteiten binnen een reële arbeidsmarktomgeving door middel van werkplekken op lokaal niveau bij een gebruiker. De werkzoekende kan werkervaring opbouwen in functie van een individueel traject naar werk gericht op het normaal economisch circuit.
Gezien de uitbreiding van de regierol naar sociale economie en werk zijn de doelstellingen van beide verenigingen gelijkaardig. Daarenboven kunnen de middelen die gegenereerd worden via het wijkwerken door een samensmelting ook ingezet worden op het bredere tewerkstellings- en activeringsbeleid.
De statuten van de projectvereniging wijk-werken Midden Limburg zouden als volgt aangepast worden.
De doelen van de projectvereniging zijn:
§1 de organisatie van wijk-werken: wijk-werken heeft als doelstelling om werkzoekenden met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt werkervaring te laten opdoen minstens gericht op het behoud van reeds verworven competenties. Dit gebeurt door het uitvoeren van maatschappelijk relevante activiteiten binnen een reële arbeidsmarktomgeving door middel van werkplekken op lokaal niveau bij een gebruiker. De werkzoekende kan werkervaring opbouwen in functie van een individueel traject naar werk gericht op het normaal economisch circuit.
§2 de samenwerking tussen de deelnemende besturen onderling en andere betrokken partners (die als doelstelling hebben het stimuleren van tewerkstellings- en activeringsbeleid) te bevorderen en te streven naar de uitvoering van projecten die de tewerkstellingsgraad van kwetsbare groepen in het werkingsgebied verhogen en de aansluiting tussen de arbeidsmarkt en de kansengroepen te verbeteren.
§3 het opnemen van de regierol sociale economie zoals bepaald in het decreet betreffende de ondersteuning van het ondernemerschap op vlak van sociale economie en de stimulering van het maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De raad van bestuur heeft een algemeen coördinerende opdracht en legt prioriteiten inzake beleid en werking vast.
De raad van bestuur stelt het huishoudelijk reglement op. Dit kan gewijzigd worden door een gewone meerderheid.
De werkingsmodaliteiten van de raad van bestuur worden vastgesteld in een bij de statuten gevoegd huishoudelijk reglement dat gewijzigd kan worden door de raad van bestuur met een gewone meerderheid.
Daarnaast behoren tot de taken van de Raad van Bestuur:
De raad van bestuur kan elke persoon wiens aanwezigheid hij nuttig oordeelt, uitnodigen tot het bijwonen van zijn vergaderingen. Hun aanwezigheid wordt vermeld in de notulen. Deze personen hebben geen stemrecht.
Aanpassing aan de statuten van de projectvereniging dienen goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.
Zowel de raad van bestuur van de projectvereniging Wijk-werken als het beheerscomité van de Interlokale vereniging Werkgelegenheid Midden-Limburg zijn akkoord met de samensmelting van beide verenigingen gezien de gemeenschappelijkheid in de doelstellingen die worden nagestreven.
Gezien de aard van de activiteit van het wijk-werken een projectvereniging vereist dient de projectvereniging behouden te worden.
De gemeenteraad keurt de aanpassing in de statuten van de projectvereniging Wijk-werken Midden-Limburg goed.
De gemeenteraad keurt de opheffing van de interlokale vereniging Werkgelegenheid Midden-Limburg met ingang van 01.01.2023 goed.
Momenteel staan de tarieven voor de publieksbemiddelaar niet of verspreid in de verschillende reglementen van de Musea, Japanse tuin of Toerisme.
Nu de gidsen hun tarieven verhogen lijkt het een goed moment om het tarief uniform en marktconform te bepalen.
Het tarief voor een gegidste rondleiding of workshop bedraagt:
35 euro per uur (met een minimum van 70 euro) wanneer het een nederlandstalige rondleiding betreft;
40 euro per uur (met een minimum van 80 euro) wanneer het een anderstalige rondleiding betreft;
Gratis indien het een Hasseltse school betreft.
=> Bij annulatie dient de retributie betaald te worden indien de annulatie minder dan 4 dagen voor de activiteit gebeurt.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
De gemeenteraad keurt het retributiereglement voor de begeleiding door een publieksbemiddelaar in de Musea Hasselt, Japanse tuin of voor het aanbod van Visit Hasselt goed met ingang vanaf 1 januari 2023.
Dit reglement vervangt het artikel 4, betreffende de tarieven begeleiding door publieksbemiddelaars, van het retributiereglement tarieven musea van 19 december 2017 met ingang vanaf 1 januari 2023.
Het AG Stadsontwikkeling Hasselt heeft haar inkomsten en uitgaven geraamd voor het kalenderjaar 2023. Op basis van deze ramingen heeft het AG Stadsontwikkeling Hasselt vastgesteld dat voor het kalenderjaar 2023 de inkomsten uit toegangsgelden van het zwembadcomplex Kapermolen minstens € 1.285.403 (BTW ex) moeten bedragen om rendabel te zijn. Op basis van bovenvermelde ramingen en een raming van het verwachte gebruikers- of bezoekersaantal op jaarbasis heeft het AG Stadsontwikkeling Hasselt vastgesteld dat zij voor de betrokken periode per zwembeurt, tijdens de periode 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023 € 2,52 (BTW ex) bovenop de bestaande tarieven zou moeten aanrekenen voor het verlenen van de toegang tot de zwemzone van het Zwembadcomplex Kapermolen.
Om de geldende consumententarieven (€ 3,50 als basistarief, € 2,50 als voordeeltarief, € 1,75 als bijzonder voordeeltarief, € 1 als scholentarief en € 0 als doelgroepentarief) voor de gebruikers te behouden wordt er beslist om per zwembeurt, over alle tarieven heen, een prijssubsidie van € 2,52 per zwembeurt toe te kennen, waarop telkens € 0,15 BTW-bijdragen op verschuldigd zijn. De prijzen van clubzwemmen (berekend per baan) en de jaarkaart (ongeacht aantal beurten) worden niet aangevuld met een prijssubsidie omdat daarbij niet per zwembeurt wordt gerekend. De prijzen van deze formules voor de gebruiker blijven echter ongewijzigd.
Gelet op de doelstelling om het AG Stadsontwikkeling Hasselt ook in 2023 operationeel winstgevend te houden, gelet op het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor het AG Stadsontwikkeling Hasselt en gelet op de keuze om de toegangsprijzen tot het zwembadcomplex Kapermolen, dat wordt geëxploiteerd door het AG Stadsontwikkeling Hasselt, op het huidige niveau te houden verbindt de Stad Hasselt zich ertoe om een prijssubsidie van € 2,52 BTW ex of € 2,67 BTW in per zwembeurt toe te kennen aan het AG Stadsontwikkeling Hasselt. Daar staat tegenover dat het AG Stadsontwikkeling Hasselt zich er tegenover de Stad Hasselt toe verbindt om, rekening houdend met de sportieve en sociale functie van de vrijetijdsinfrastructuur, tijdens het kalenderjaar 2023 geen prijsverhogingen door te voeren ten aanzien van gebruikers van de vrijetijdsinfrastructuur. De Stad Hasselt wenst immers de toegangsgelden te beperken opdat de vrijetijdsinfrastructuur toegankelijk is voor iedereen.
Om economisch leefbaar te zijn is het noodzakelijk dat het AG Stadsontwikkeling Hasselt vanwege de Stad Hasselt prijssubsidies ontvangt als vergoeding voor de beperkte toegangsgelden voor het zwembadcomplex Kapermolen te Hasselt. Rekening houdend met de sportieve en sociale functie van de vrijetijdsinfrastructuur, komen de Stad Hasselt en het AGB Stadsontwikkeling Hasselt overeen dat er tijdens het kalenderjaar 2023 geen prijsverhogingen doorgevoerd worden ten aanzien van gebruikers van de vrijetijdsinfrastructuur. De Stad Hasselt wenst immers de toegangsgelden te beperken opdat de vrijetijdsinfrastructuur toegankelijk is voor iedereen. De Stad Hasselt verbindt er zich toe om voor de periode vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023 deze beperkte toegangsgelden te subsidiëren middels de toekenning van prijssubsidies en dit voor een totaalbedrag van € 503.607 BTW ex of € 533.823 BTW in.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Gecoördineerde statuten van het AGB Stadsontwikkeling Hasselt, goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 24 maart 2020 en door de gemeenteraad op 28 april 2020, inzonderheid artikels 18.1 en 38;
Beheersovereenkomst 2019-2025 tussen het AGB Stadsontwikkeling Hasselt en de stad Hasselt, goedgekeurd bij besluit van de Raad van Bestuur van 12 juni 2019 en bij gemeenteraadsbesluit van 25 juni 2019, inzonderheid artikel 15 en artikel 21 §1.
Als bijlage ontwerpbesluit '2022_AGBRB_00012 - AGB - Prijssubsidiereglement Zwembadcomplex Kapermolen 2023 - Goedkeuren' dat op het ogenblik van indienen van dit punt nog niet werd goedgekeurd door de raad van bestuur. Dit punt staat op de agenda van de raad van bestuur AGB van 20 december 2022.
De kredieten voor deze uitgave zijn voorzien op:
Bedrag incl. BTW: € 533.823
MJP006021
ARK 64950000
De gemeenteraad keurt het prijssubsidiereglement 2023 ten voordele van het AG Stadsontwikkeling Hasselt voor de toegang tot het zwembadcomplex Kapermolen goed.
De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het meerjarenplan 2020-2025, actienummer AC000120, MJP006021, beleidsveld 742 en beleidsitem ZKA.
Het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid van de gemeenteraad conform artikel 41 23° van het decreet Lokaal Bestuur.
In het meerjarenplan 2020-2025 worden nominatieve subsidies voorzien. Als bijlage aan dit besluit wordt de lijst met de nominatieve subsidies gehecht, deze lijst omvat de begunstigden en de bedragen die gebudgetteerd werden per begunstigde. Het betreft zowel investerings- als werkingssubsidies. De gemeenteraad dient de lijst met de nominatieve subsidies 2023 vast te stellen.
Het bestuur is van oordeel dat het toekennen van de nominatieve subsidies zoals opgenomen in bijlage bijdraagt aan de realisatie van haar doelstellingen.
Voorts werden er ook nog enkele nominatieve toelagen met betrekking tot 2022 toegevoegd naar aanleiding van AMJP7 - 2022. De gemeenteraad dient ook deze lijst vast te stellen.
Decreet over het Lokaal Bestuur van 22/12/2017 en haar latere wijzigingen (oa. meer specifiek artikel 41 23°)
Besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale [en de provinciale] besturen van 30/03/20182022
Bijkomende werkingssubsidies: 30.000,00 €
Bijkomende investeringssubsidies: 0,00 €
2023
Werkingssubsidies: 31.703.902,95 €
Investeringssubsidies: 2.937.638,36 €
De gemeenteraad stelt de lijst van de nominatieve subsidies 2023 van de Stad Hasselt vast.
De gemeenteraad stelt de lijst van de nominatieve subsidies naar aanleiding van AMJP7 - 2022 van de Stad Hasselt vast.
Stad Hasselt wenst gebruik te maken van de raamovereenkomst "Consultancy in strategisch management" opgesteld door het Facilitair bedrijf.
Deze toetreding is op vraag van dienst Toerisme in kader van de “studie corda arena”. Met de komst van deze arena wil Visit Hasselt onderzoeken:
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De toetreding omvat geen aankoopverplichting.
Stad Hasselt kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de aankoopcentrale gebruik maken conform de voorwaarden van het desbetreffende bestek waardoor men krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
Het is aangewezen dat Stad Hasselt toetreedt tot deze raamovereenkomst om volgende redenen:
Deze toetreding is op vraag van dienst Toerisme in kader van de “studie corda arena”. Met de komst van deze arena wil Visit Hasselt onderzoeken:
De toetreding houdt geen enkele afnameverplichting in.
Deze raamovereenkomst loopt maximum tot april 2025. (24 maanden + 2 * 1 jaar stilzwijgende verlenging).
Bij het plaatsen van afroepbestellingen zal er steeds verwezen worden naar deze raamovereenkomst en goedkeuring gevraagd worden aan het college.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikels 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het betreft een toetredingsbeslissing tot de aankoopcentrale - Facilitair Bedrijf
De toetreding houdt geen aankoopverplichting in.
Vastleggingen voor uitgaven voor deze opdracht zullen op afroep opgemaakt worden, met vermelding van het nodige budget voorzien door de desbetreffende dienst.
De gemeenteraad keurt goed dat Stad Hasselt toetreedt tot de aankoopcentrale van het Facilitair Bedrijf voor Consultancy in strategisch management. De toetreding houdt geen aankoopverplichting in.
Omwille van haar financiële toestand wenst het Autonoom Gemeentebedrijf stadsontwikkeling Hasselt (AGB) aan schuldherschikking te doen. Hiervoor wordt de in 2019 toegestane lening voor de bouw van het stadskantoor aangepast. De terugbetalingstermijn, die oorspronkelijk voorzien was op 20 jaar, wordt met 10 jaar verlengd. De bijhorende leningsovereenkomst wordt hierdoor herzien en een nieuwe aflossingstabel is opgemaakt.
Op verzoek van het AGB ging het stadsbestuur in 2019 een doorgeeflening aan bij KBC Bank voor een bedrag van 47.800.000 euro met een looptijd van 20 jaar. Met het AGB werd voor deze toegestane lening een overeenkomst opgemaakt.
Omwille van de schuldherschikking die het AGB nu wenst te doen vragen zij de terugbetalingstermijn van deze lening te verlengen met 10 jaar. De per 31/12/2022 uitstaande schuld van deze lening bedraagt 39.390.829,81 euro. Door de verlenging van de terugbetalingstermijn met 10 jaar verschuift de laatste aflossing van 31/12/2038 naar 31/12/2048. De intrestvoet blijft ongewijzigd en bedraagt 1,556%.
Er is een nieuwe aflossingstabel opgemaakt en de bestaande leningsovereenkomst wordt hiervoor herzien. Het opmaken van de herziening van deze overeenkomst is noodzakelijk aangezien de stad en het AGB twee aparte rechtspersonen zijn waartussen afspraken gemaakt worden. Deze overeenkomst dient geformaliseerd te worden in een gemeenteraadsbeslissing en de tegenpartij dient deze beslissing ook te aanvaarden. Deze verplichting vloeit ook voort uit het Besluit van de Vlaamse Regering (BVR) met betrekking tot de BBC dat een inschrijving van een transactie in de boekhouding van een bestuur enkel kan gebeuren aan de hand van een formeel bewijsstuk.
In het budget 2023 en het meerjarenplan worden de leningslasten aangepast volgens de herziene aflossingstabel:
Voor de terugbetalingen van het kapitaal:
MJP001296 -- BA - Terugvordering van kapitaalsaflossingen van toegestane leningen tlv AGB
ARK 49430004 Vorderingen wegens toegestane leningen aan autonome gemeente- en provinciebedrijven
Voor de intrestbetalingen:
MJP001292 -- BA - Terugvordering van intresten van toegestane leningen tlv AGB
ARK 75800000 Terugvordering van financiële kosten ten laste van derden
De gemeenteraad is akkoord met de verlenging met 10 jaar van de toegestane lening aan het AGB voor de bouw van het nieuw stadskantoor. De terugbetalingen dienen te gebeuren volgens de aangepaste aflossingstabel waarbij de laatste terugbetaling voorzien is op 31/12/2048.
De gemeenteraad keurt de bijgevoegde herziening van leningsovereenkomst en aangepaste aflossingstabel met het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Hasselt goed.
Om de leningen die in het budget van 2023 voorzien zijn aan te kunnen gaan dienen de leningsvoorwaarden vastgelegd te worden. Dit is een bevoegdheid van de gemeenteraad.
In het budget van 2023 is er voor een totaal bedrag van 25.000.000 euro aan nieuwe leningen voorzien:
- 13.250.000 euro voor de herfinanciering van de Medium Term Note die op 29/11/2023 vervalt
- 11.750.000 euro nieuwe leningen
Om deze leningen te kunnen aangaan dienen voorwaarden vastgelegd te worden.
Deze voorwaarden zijn opgenomen in het bijgevoegde document "Voorwaarden leningen 2023".
MJP001306 -- BA - Nieuwe leningen tlv het bestuur - 2022/17330000/ALF/0040/ALG
17330000 Schulden aan kredietinstellingen ten laste van het bestuur
Bedrag 2023: 25.000.000 euro
De gemeenteraad keurt de voorwaarden zoals opgenomen in het bijgevoegde document "Voorwaarden leningen 2023" goed.
Gelet op het feit dat de stad/gemeente en de burgers voortdurend geconfronteerd worden met de plaatsing van en/of onderhoud aan verschillende nutsvoorzieningen op gemeentelijk grondgebied;
Gelet op het feit dat deze nutsvoorzieningen werkzaamheden vergen langs de gemeentelijke wegen en aldus een impact hebben op het openbaar domein;
Gelet op de goedkeuring door de stad/gemeente van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen die tot doel heeft een snelle en vlotte uitvoering van de werken te bevorderen, teneinde de hinder en de duur van de werken tot een minimum te herleiden;
Gelet op het feit dat deze Code werd opgemaakt door een overlegplatform bestaande uit een delegatie van nutsbedrijven en een delegatie van de gemeenten;
Gelet op het feit dat er op het vlak van het onderhoud en de herstellingen ook geregeld dringende werken moeten worden uitgevoerd die verband houden met de continuïteit van de dienstverlening en dat er daarnaast een aantal werken zijn zoals aansluitingswerken, herstellingen en andere kleine onderhoudswerken die omzeggens constant een impact hebben op het openbaar domein;
Gelet op de actualisatie van de code naar aanleiding van meer aandacht voor minder hinder, meer oog voor het totaal concept en het gebruik van nieuwe e-instrumenten GIPOD, KLIP...;
Het huidige retributiereglement verloopt op 31 december 2022 en dient opnieuw gestemd te worden voor de periode 2023 - 2025.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
MJP001160 - Retributie werken en nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein
Geraamde inkomsten voor 2023 : 154.787,50 euro
De gemeenteraad keurt het retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein goed voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025.
Met de invoering van het CRM-pakket voor de inname van het openbaar domein voor terrassen en ambulante handel dienen er een aantal wijzigingen te gebeuren in het belastingreglement.
Op die manier kan er optimaal gebruik gemaakt worden van de digitale mogelijkheden van het pakket.
Volgende aanpassingen dienen er te gebeuren :
1. Terrassen
- Invoering van een aangifteplicht. Op basis van de gegevens in het CRM-pakket worden er vanuit de administratie aangifteformulieren aan de potentiële belastingplichtigen bezorgd.
De doorstroming van de gegevens van de belasting kan digitaal gebeuren waardoor er manueel werk vermeden kan worden.
Wanneer belastingplichtige nalaat om een tijdig of correcte aangifte te doen kan er de belasting vanuit de administratie ambtshalve opgelegd worden.
2. Ambulante handel
- De parameters voorzien in het CRM-pakket komen niet overeen met de parameters van de belasting. Deze dienen op elkaar afgestemd te worden.
Het huidige reglement bepaalt de belasting op basis van lopende meters. In het CRM-pakket dient de oppervlakte per m² ingegeven te worden. Het belastingtarief dient aangepast te worden op basis van m² i.p.v. lopende meters. Bijkomend worden er de categorieën op elkaar afgestemd zodat deze overeenkomen met de categorieën in het technisch reglement en het CRM-pakket.
Voor volgende categorieën wordt er een belastingtarief bepaald:
- Ambulante handel op plaatsen die vooraf werden bepaald
- Ambulante handel op plaatsen die niet vooraf werden bepaald
- Ambulante handel op rondtrekkende wijze
Nadien kunnen de gegevens ook digitaal doorstromen voor de opmaak van de belasting.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
Het belastingreglement op de inname van het openbaar domein van 22 februari 2022.
De gemeenteraad keurt het belastingreglement goed vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025.
De stad Beringen voerde zopas een armoedetoets in. De stad Oostende deed hetzelfde afgelopen zomer. En de Vlaamse regering deed dat in 2014. Via deze toets willen zij voorkomen dat beleidsbeslissingen tot meer armoede leiden of dat mensen in armoede verder uitgesloten worden van de samenleving.
Een armoedetoets is het resultaat van een participatief proces waarbij bestuurders, in dialoog met andere betrokken actoren, het beleid bij het ontwerp of de uitvoering screenen op de mogelijke impact die het zal hebben of heeft gehad op armoede, op mensen in armoede of op ongelijkheid die tot armoede kan leiden.
De andere actoren zijn organisaties of mensen die over ervaringskennis beschikken en organisaties of mensen die over wetenschappelijke kennis beschikken. Welke maatregelen getoetst worden, kan het bestuur zelf vastleggen.
Door de energiecrisis dreigen veel mensen in de armoede terecht te komen. Ook in onze stad. Het aantal dak- en thuislozen was nog nooit zo hoog. Om die reden stelt mijn fractie voor om ook in Hasselt een armoedetoets in te voeren.
Wij merken de afgelopen jaren dat de mobiliteit bij evenementen en eindejaarsdrukte in Hasselt sputtert onder het voortdurend weghalen van vele parkeerzones.
Het is hoogdringend tijd dat er bijkomende mobiliteitsoplossingen gaan komen om dit knelpunt aan te pakken.
Er zijn reeds meer dan 500 gratis parkeerplaatsen verdwenen in de omgeving van Kapermolen en weldra nog eens 600tal in dezelfde parkeerzone. Dit gaat met een mobipunt op een evenementenparking ver buiten het centrum, zonder de eerder beloofde pendeldienst, niet oplossen. We merken bij evenementen als Winterland, dat de parkings in de binnenstad vaak volzet zijn op piekmomenten en de nieuwe ruime parking aan Qaurtier Bleu is vorig jaar in een rustiger coronajaar toch minstens 3 dagen volzet geweest in de week voor kerst.
Kunnen we gedurende de volledige kerstvakantie en soldenstart het initiatief van de gratis pendel en parking vanaf park H niet verlengen?
En kunnen we met andere alternatieven aan de andere invalswegen herbekijken met gelijkaardige oplossingen als op park H aan de trixxo?
In het kader van de klimaatdoelstellingen en klimaatverandering zouden we graag volgende informatie bekomen. In navolging van de inspanningen van de stad Hasselt voor de particulieren en de ondernemers om de CO2-uitstoot te verminderen. Denken we maar aan de renovatiebegeleiders, renovatiebegeleiding en de warmtefoto’s..
Gaat de stad Hasselt in de toekomst ook stappen nemen om de sportclubs en de sportverenigingen bij te staan om energiebesparende maatregelen te nemen en zo de CO2-uitstoot te verminderen en de energiefactuur te verlagen. Denken we aan de vernieuwing en onderhoud van sportinfrastructuur, sporthallen, sportvelden en sportterreinen. Zodat we ook naar duurzame en groene sportinfrastructuur komen.
1) Wat zijn de plannen om ook de sportclubs en verenigingen te ondersteunen?
2) Is er een stand van zaken over deze inspanningen bij de verlichting? Zijn er plannen zo over te schakelen naar LED-verlichting bij de sportvelden en de andere sportinfrastructuur. We merken toch dat dit toch zorgt voor minder CO2-uitstoot en een lagere energiefactuur. Kijken we maar naar Nederland, waar er een aantal interessante voorbeelden zijn. Minder kosten en minder uitstoot.
In de gemeenteraad van oktober kwam er een samenwerkingsvoorstel op de agenda tussen de stad Hasselt en VMM betreffende het aanleggen van een fietssnelweg door Kuringen.
Ik moet u niet vertellen dat er heel wat commotie in Kuringen hierover is ontstaan. Niet dat de Kuringenaren tegen deze fietssnelweg zijn maar we hebben wel moeite met het feit dat ze dwars door een evenementenlocatie gelegd werd. Het tracé zou dwars door de locatie gaan waar de verschillende Kuringse jeugdverenigingen wekelijks met hun leden spelen. Dwars ook door de locatie waar jaarlijks de Paardenmarkt en het circus opgesteld staan. We begrijpen dus dat de Kuringenaren op hun achterste poten staan omtrent dit voorgesteld tracé.
We vinden het jammer dat er op voorhand niet werd gecommuniceerd met de betrokken kerkfabriek die eigenaar is van de locatie omtrent dit tracé, zo had deze commotie vermeden kunnen worden.
Geachte,
Op 12 december 2022, waren de stadsdiensten van Diest slachtoffer van cyberaanvallen door Hackerscollectief Play.
Ook de steden Antwerpen en Gent zijn al slachtoffer van deze hackers, maar zij gebruiken een ander platform als Hasselt.
Het platform dat Diest gebruikt voor zijn stadsdiensten is evenwel, als ik het goed voor heb, hetzelfde als Hasselt.
Hier heb ik enkele vragen over:
Is de stad al slachtoffer geweest van deze hackers?
Wat doet het bestuur van de stad Hasselt om zich extra te beschermen tegen deze cyberaanvallen?
Met vriendelijke groeten,
Koen Ooms
Naar aanleiding van de succesvolle lancering van de Hasselt-app is er vanuit de medische en paramedische hoek van onze stad de vraag gekomen naar een integratie in de app.
Momenteel vinden veel patiënten hun weg niet binnen het uitgebreide en soms ingewikkelde netwerk van medische diensten.
Hoe kan een patiënt met specifieke klachten direct bij de juiste specialist terechtkomen?
Welke dokters/apothekers zijn van wacht?
Welke hulpverleners zijn in de buurt gevestigd?
Een medische zoekfunctie in de Hasselt-app biedt een antwoord op deze vragen.
Door middel van enkele trefwoorden zouden patiënten in Hasselt snel en gemakkelijk tot bij de juiste hulpverlener moeten komen?
Hierbij gaat het om een breed aanbod aan specialisten: verpleegkundigen, kinesisten, artsen, apothekers, vroedvrouwen, psychologen enz.
Door een dergelijk zoekfunctie in de app aan te bieden, vindt een patiënt op één centrale plaats alle specialisten in Hasselt, vermijden we dat hij of zij een lange zoektocht moet aanvangen en zelf een heuse telefoonronde moet ondernemen, of van de ene hulpverlener naar de andere wordt doorverwezen…
Daarom volgende vraag: is het een optie om een zoekfunctie te implementeren in de volgende versie van de Hasselt-app zodat de Hasseltse hulpverleners makkelijk te vinden zijn?