Terug
Gepubliceerd op 27/04/2022

2022_GR_00056 - RUP 220 Stationsomgeving - voorlopige vaststelling - Goedkeuren

gemeenteraad
di 26/04/2022 - 20:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Guido Fissette, voorzitter; Steven Vandeput, burgemeester; Marc Schepers, schepen; Dymfna Meynen, schepen; Habib El Ouakili, schepen; Laurence Libert, schepen; Rik Dehollogne, schepen; Nele Kelchtermans, schepen; Frank Dewael, schepen; Derya Erdogan, schepen; Brigitte Smets, gemeenteraadslid; Karolien Mondelaers, gemeenteraadslid; Kevin Schouterden, gemeenteraadslid; Pieter Cuppens, gemeenteraadslid; Joske Dexters, gemeenteraadslid; Bert Lambrechts, gemeenteraadslid; Frank Troosters, gemeenteraadslid; Joost Venken, gemeenteraadslid; Kim De Witte, gemeenteraadslid; Stefan Hendrickx, gemeenteraadslid; Anne Caelen, gemeenteraadslid; Inge Hendrikx, gemeenteraadslid; Tom Cox, gemeenteraadslid; Raf Martens, gemeenteraadslid; Bart Moors, gemeenteraadslid; Koen Ooms, gemeenteraadslid; Dietrich Vandereyken, gemeenteraadslid; Carlo Gysens, gemeenteraadslid; Maryam Jamshid, gemeenteraadslid; Philip De Hollogne, gemeenteraadslid; Hubert Lenssen, gemeenteraadslid; Dirk Sweron, gemeenteraadslid; Marc Roppe, gemeenteraadslid; Peter Briers, gemeenteraadslid; Sameer Srivastva, gemeenteraadslid; Dirk Thoelen, gemeenteraadslid; Koen Deconinck, algemeen directeur

Afwezig

Michel Froidmont, gemeenteraadslid; Tom Vandeput, gemeenteraadslid; Lut Creemers, gemeenteraadslid; Gerald Corthouts, gemeenteraadslid; Silvie Nickmans, gemeenteraadslid; Joost Laureys, adjunct-algemeendirecteur; Peter Vanaken, adjunct-algemeendirecteur

Secretaris

Koen Deconinck, algemeen directeur

Voorzitter

Guido Fissette, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2022_GR_00056 - RUP 220 Stationsomgeving - voorlopige vaststelling - Goedkeuren

Aanwezig

Guido Fissette, Steven Vandeput, Marc Schepers, Dymfna Meynen, Habib El Ouakili, Laurence Libert, Rik Dehollogne, Nele Kelchtermans, Frank Dewael, Derya Erdogan, Brigitte Smets, Karolien Mondelaers, Kevin Schouterden, Pieter Cuppens, Joske Dexters, Bert Lambrechts, Frank Troosters, Joost Venken, Kim De Witte, Stefan Hendrickx, Anne Caelen, Inge Hendrikx, Tom Cox, Raf Martens, Bart Moors, Koen Ooms, Dietrich Vandereyken, Carlo Gysens, Maryam Jamshid, Philip De Hollogne, Hubert Lenssen, Dirk Sweron, Marc Roppe, Peter Briers, Sameer Srivastva, Dirk Thoelen, Koen Deconinck
Stemmen voor 26
Bert Lambrechts, Brigitte Smets, Carlo Gysens, Derya Erdogan, Habib El Ouakili, Joske Dexters, Joost Venken, Kevin Schouterden, Laurence Libert, Rik Dehollogne, Steven Vandeput, Dymfna Meynen, Anne Caelen, Marc Schepers, Inge Hendrikx, Raf Martens, Nele Kelchtermans, Frank Dewael, Bart Moors, Kim De Witte, Philip De Hollogne, Dirk Sweron, Peter Briers, Marc Roppe, Sameer Srivastva, Guido Fissette
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 10
Frank Troosters, Hubert Lenssen, Karolien Mondelaers, Pieter Cuppens, Stefan Hendrickx, Maryam Jamshid, Tom Cox, Koen Ooms, Dietrich Vandereyken, Dirk Thoelen
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2022_GR_00056 - RUP 220 Stationsomgeving - voorlopige vaststelling - Goedkeuren 2022_GR_00056 - RUP 220 Stationsomgeving - voorlopige vaststelling - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Cfr. het bestuursakkoord 2019-2024 wordt de verfraaiing van de stationsomgeving versneld uitgevoerd (288).  Het is een  prioritaire herstructureringszone, waar gestreefd wordt naar een kwalitatieve menging van stedelijke functies. 

De Hasseltse stationsomgeving is een strategische locatie, niet alleen binnen Hasselt maar voor een veel ruimere regio.
Het station van Hasselt is vandaag immers al het belangrijkste openbaarvervoersknooppunt van Limburg en zal in de toekomst (met de komst van Spartacus) steeds verder aan belang winnen. De uitstekende multimodale bereikbaarheid -in combinatie met de zeer centrale ligging- maakt deze omgeving potentieel zeer geschikt voor verdichting en intensifiëring. De omgeving -die vandaag geen duidelijke organisatie en een eerder lage ruimtelijke kwaliteit kent- zal getransformeerd worden tot een hedendaags hoogwaardig (openbaar) vervoersknooppunt en vernieuwd stadsdeel, met een specifieke invulling. Het actualiseren van het masterplan en de opmaak van het RUP kaderen binnen deze beleidsoptie.

In het structuurplan Hasselt (2009) wordt de opwaardering van de stationsomgeving als strategisch project aangeduid in het richtinggevende deel. De ontwikkeling van het station wordt beschreven als een hefboom voor een kwalitatieve stedelijke ontwikkeling van Hasselt.

Op basis van een advies van de kwaliteitskamer stadsvernieuwing van stedenbeleid Vlaanderen werd geoordeeld dat een kritische evaluatie en actualisatie van de bestaande masterplanvisies voor dit stadsdeel zich aandiende. De aanbevelingen van de kwaliteitskamer werden ter harte genomen bij de uitwerking van een geactualiseerde masterplanvisie voor de ruime stationsomgeving.

Dit masterplan vormt het kader voor het ruimtelijk uitvoeringsplan. 

Voorafgaand: 

  • Collegebesluit dd. 23/11/2017: opstart van het RUP 220 Stationsomgeving & samenstelling planteam
  • Collegebesluit dd. 22/10/2020: Goedkeuring start- en procesnota
  • Publieke raadpleging en adviesronde: van 06/11/2020 t.e.m. 04/01/2021 met webinar op 03/12/2020
  • Collegebesluit dd. 09/12/2021: Goedkeuring eerste scopingnota en geactualiseerde procesnota 
  • Collegebesluit dd. 27/01/2022: Goedkeuring van het geactualiseerde masterplan (versie jan 2022), de tweede scopingnota en het voorontwerp RUP

Argumentatie

  • Het Team Externe Veiligheid stelde op 21/10/2020 dat zij geen aanzienlijke effecten op het vlak van de externe veiligheid verwacht en bijgevolg de conclusie uit de startnota bijtreedt, meer bepaald dat bij het RUP Stationsomgeving Hasselt geen ruimtelijk veiligheidsrapport moet opgemaakt worden (dossiernr. RVR-AV-1290).
  • Op 22/10/2020 keurde het college van burgemeester en schepenen de start- en procesnota voor het RUP van de stationsomgeving goed. 
  • De goedgekeurde startnota werd openbaar gemaakt tijdens de periode van publieke raadpleging (van 06/11/2020 t.e.m. 04/01/2021). Het publiek werd tijdens deze periode geïnformeerd via verschillende kanalen: de documenten lagen ter inzage in 't Scheep en waren tevens consulteerbaar op de website. Daarnaast organiseerde de dienst Planning een webinar op 03/12/2020 en werden de ramen van het stationsgebouw gedurende de hele periode bestickerd met info omtrent de startnota. Via een QR-code kon men dan reageren via een webformulier.
  • Ook de overheden, adviesinstanties en de Gecoro werden tijdens de raadplegingsperiode geconsulteerd voor advies. 
  • De opmerkingen en adviezen m.b.t. de goedgekeurde startnota, die tijdens de adviesperiode/periode van publieke raadpleging zijn ontvangen vanwege publiek, overheden/adviesinstanties en Gecoro, werden verwerkt in een eerste scopingnota, die op 9 december 2021 door het college van burgemeester en schepenen werd goedgekeurd en vervolgens samen met de geactualiseerde procesnota openbaar gemaakt werd via de webpage www.hasselt.be/stationsomgeving. De scopingnota geeft het voortschrijdend inzicht weer dat ontstaan is sinds de startnota, en geeft aan hoe met de adviezen en de inspraakreacties is omgegaan. 
  • Als in de startnota/scopingnota gemotiveerd wordt dat het plan geen aanzienlijke effecten kan hebben, dan moet het team MER dit formeel bevestigen vóór de voorlopige vaststelling van het ontwerp-RUP. De bevestiging van het team MER dat het plan geen aanzienlijke effecten kan veroorzaken en dat dus de opmaak van een plan-MER niet noodzakelijk is, werd gevraagd door de eerste scopingnota (inclusief verwerking van adviezen en inspraak) te mailen naar  mer@vlaanderen.be. De opmerkingen van team Mer werden besproken en verwerkt in een tweede aangepaste scopingnota. De aangepaste passages staan in kleur aangeduid. 
  • Op 03/02/2022 heeft het team Mer een beslissing genomen over de ontheffing van de MER-plicht: De conclusie is dat het voorgenomen plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-MER bijgevolg niet nodig is.
  • In de periode tussen augustus 2019 en december 2021 werd een ruimtelijk/ontwerpend onderzoek uitgevoerd i.f.v. een geactualiseerde masterplanvisie. Dit gebeurde in een constructief en participatief proces waarbij het stadsbestuur, het studiebureau, de strategische stakeholders, bewoners en bezoekers van de stationsomgeving intensief hebben samengewerkt.
    Het masterplan dient om in het RUP keuzes te maken en te onderbouwen, maar ook om met alle betrokken partijen (bewoners, ontwikkelaars, De Lijn, …) in dialoog te gaan over mogelijke ontwikkelingen.
  • Op basis van de scopingnota en het ontwerpend onderzoek i.k.v. het masterplan werd een voorontwerp van RUP uitgewerkt, bestaande uit een grafisch plan (bestemmingsplan), stedenbouwkundige voorschriften, een toelichtingsnota (waarin de MER-screening, de watertoets  en de plan-Mober zijn geïntegreerd), een plan van de feitelijke en de juridische toestand, een plan m.b.t. planbaten en planschade (plancompensaties) en tot slot een plan m.b.t. voorkooprecht.
  • Het voorontwerp RUP vormt de stap voorafgaand aan de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad.
  • Het voorontwerp RUP werd toegelicht aan het college van burgemeester en schepenen op donderdag 20/01/2022 en werd samen met het geactualiseerde masterplan goedgekeurd in zitting van 27/01/2022.
  • Het voorontwerp werd vervolgens voor advies voorgelegd aan de adviserende instanties. Er werd een plenaire vergadering georganiseerd op 18/02/2022. Volgende adviezen werden verkregen:
  • Vlaio
  • Fluxys
  • Infrabel
  • Ovam
  • provincie Limburg (waterbeheer)
  • MOW
  • NMBS
  • Departement Ruimte
  • AWV
  • GECORO
  • De Lijn
  • Bepaalde adviezen hebben aanleiding gegeven tot aanpassing van de documenten. Het verslag van de plenaire vergadering van 18/02/2022 en een overzicht van de aanpassingen van voorontwerp naar ontwerp & de behandeling van de opmerkingen en adviezen n.a.v. de plenaire vergadering worden in bijlage toegevoegd. 
  • Overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 en latere wijzigingen, werd het gemeentelijk RUP220_Stationsomgeving_Hasselt onderworpen aan een watertoets zoals blijkt uit het verslag opgenomen in de toelichtingsnota en de scopingnota. Concluderend wordt gesteld dat onderhavig RUP geen schadelijk effect op de waterhuishouding met zich mee zal brengen.
  • De voorlopige vaststelling van het ontwerp RUP is de volgende stap in het geïntegreerd planningsproces om te komen tot een ruimtelijk uitvoeringsplan (Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening artikel 2.2.21).
    Thans kan overgegaan worden tot de voorlopige vaststelling van het ontwerp RUP220_Stationsomgeving_Hasselt. Het dossier is als volgt samengesteld:

      • Toelichtingsnota (RUP_71022_214_00220_00001_TN_VV) inclusief:
        • beslissing van de dienst MER dd. 03/02/2022
        • advies van de dienst Veiligheidsrapportering dd.21/10/2020
      • Stedenbouwkundige voorschriften (RUP_71022_214_00220_00001_SV_VV)
      • Verordenend Grafisch Plan (RUP_71022_214_00220_00001_GP_VV)
      • Register Plancompensaties (RUP_71022_214_00220_00001_RPC_VV)
      • Plan Voorkooprecht (RUP_71022_214_00220_00001_RVV_VV)
      • de adviezen n.a.v. de plenaire vergadering dd.18/02/2022, het verslag van de plenaire vergadering en de reacties op het verslag (RUP_71022_214_00220_00001_AD_PV)
        De geformuleerde opmerkingen en suggesties werden onderzocht en verwerkt in het ontwerp van het RUP220_Stationsomgeving_Hasselt.
      • een overzicht van de aanpassingen van voorontwerp naar ontwerp & de behandeling van de opmerkingen en adviezen n.a.v. de plenaire vergadering (RUP_71022_214_00220_00001_AD2_PV)
  • De documenten van het ontwerp RUP zullen na goedkeuring door de gemeenteraad opgeladen worden in het digitale platform DSI.

Juridische grond

  • De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening, meer bepaald artikel 2.2.21;
  • Het KB van 3 april 1979 houdende de goedkeuring van het gewestplan Hasselt-Genk;
  • Het MB van 6 oktober 2000 houdende de wijziging van het gewestplan Hasselt-Genk;
  • Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV), goedgekeurd door de Vlaamse regering op 23 september 1997 en bekrachtigd via bindende bepalingen door het Vlaams Parlement op 19 november 1997;
  • De eerste herziening van het RSV, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 12 december 2003 en bekrachtigd via bindende bepalingen bij decreet van 19 maart 2004;
  • De tweede herziening van het RSV, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 17 december 2010 en bekrachtigd via bindende bepalingen bij decreet van 25 februari 2011;
  • Het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan Limburg (PRSL), goedgekeurd bij MB van 12 februari 2003;
  • De actualisatie van het PRSL, goedgekeurd bij MB van 23 juli 2012;
  • Het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Hasselt goedgekeurd door de Deputatie van de provincie Limburg op 29 oktober 2009;
  • Het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2017 betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen;
  • Het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 8;
  • Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets en latere wijzigingen;
  • Het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en latere wijzigingen;
  • Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 betreffende de milieueffectrapportage over plannen en programma’s en latere wijzigingen;

Achtergrondinformatie

Timing/ Vervolg van de procedure na goedkeuring van de voorlopige vaststelling van het ontwerp RUP:
Stap 7 – Organisatie van een openbaar onderzoek gedurende 60 dagen van 03/05/2022 t.e.m. 01/07/2022. Tijdens de duur van het openbaar onderzoek wordt een 2de participatiemoment georganiseerd in de vorm van een infomarkt. De Gecoro zal de adviezen, opmerkingen en eventuele bezwaren bundelen en behandelen en brengt hiervan verslag uit bij de gemeenteraad binnen de 90 dagen na het einde van het openbaar onderzoek.

Stap 8 – Definitieve vaststelling RUP door de gemeenteraad en finale kwaliteitsbeoordeling effectbeoordelingen – schorsingstermijn (najaar)

Stap 9 – Publicatie RUP

Inwerkingtreding RUP

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 41 §1 9° van het decreet lokaal bestuur
Artikel 41 §1 9° van het decreet lokaal bestuur: De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 220 'Stationsomgeving' voorlopig vast (cfr. VCRO art. 2.2.21 § 1)

Het betreft: 

  • een grafisch plan (bestemmingsplan) - RUP_71022_214_00220_00001_GP_VV
  • de stedenbouwkundige voorschriften - RUP_71022_214_00220_00001_SV_VV
  • een toelichtingsnota (waarin de MER-screening, watertoets, de planMober, de beslissing betreffende de Mer-ontheffing, het advies betreffende de ruimtelijke veiligheidsrapprtage zijn geïntegreerd) - RUP_71022_214_00220_00001_TN_VV
  • geactualiseerde procesnota - RUP_71022_214_00220_00001_PN_VV
  • een plan van de bestaande en de juridische toestand - RUP_71022_214_00220_00001_TNK_VV
  • een plan m.b.t. de plancompensaties - RUP_71022_214_00220_00001_RPC_VV
  • een plan m.b.t. voorkooprecht - RUP_71022_214_00220_00001_RVV_VV
  • de adviezen n.a.v. de plenaire vergadering dd.18/02/2022, het verslag van de plenaire vergadering en de reacties op het verslag (RUP_71022_214_00220_00001_AD_PV)
  • de behandeling van de adviezen (RUP_71022_214_00220_00001_AD2_PV) die uitgebracht zijn n.a.v. de plenaire vergadering van 18/02/2022

Artikel 2

Alle documenten van het voorlopig vastgestelde ontwerp RUP 220 'Stationsomgeving' worden aangetekend opgestuurd naar de deputatie Limburg en naar de Vlaamse Overheid - departement Omgeving.

De documenten worden tevens opgeladen in het digitale platform DSI van de Vlaamse overheid. 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het organiseren van een openbaar onderzoek gedurende 60 dagen (van 03/05/2022 t.e.m. 01/07/2022), over het ontwerp van gemeentelijk RUP 220 Stationsomgeving, samen met het ontwerp van het effectenbeoordelingsrapport.

Tijdens de duur van het openbaar onderzoek wordt een infomarkt georganiseerd. 

Het openbaar onderzoek wordt binnen de dertig dagen (termijn van orde) na de voorlopige vaststelling minstens aangekondigd door:

  • een bericht in het Belgisch Staatsblad
  • een publicatie in 3 dagbladen
  • een publicatie op de gemeentelijke website

De opmerkingen en de bezwaren worden uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek schriftelijk of digitaal aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro) bezorgd. De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening bundelt en coördineert alle adviezen, opmerkingen en bezwaren en brengt binnen negentig dagen na het einde van het openbaar onderzoek gemotiveerd advies uit bij de gemeenteraad.

Artikel 4

Het RUP heft de voorschriften van volgende verkavelingen binnen het plangebied op.

  • verkaveling 0476 dd. 05/10/1978
  • verkaveling 1702 dd. 17/02/2011
  • verkaveling 1831 dd. 07/05/2015
  • verkaveling 1764 dd.02/05/2013
  • verkaveling 1232 dd. 30/01/1997
  • verkaveling 1205 dd. 28/03/1996

De indeling in loten blijft bewaard.