Terug
Gepubliceerd op 26/10/2022

2022_GR_00179 - Reglement - Toegankelijkheidsadvies aan huis - Goedkeuren

gemeenteraad
di 25/10/2022 - 20:30 Raadzaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Gebruikersreglement.

Samenstelling

Aanwezig

Guido Fissette, voorzitter; Steven Vandeput, burgemeester; Marc Schepers, schepen; Dymfna Meynen, schepen; Habib El Ouakili, schepen; Laurence Libert, schepen; Rik Dehollogne, schepen; Nele Kelchtermans, schepen; Frank Dewael, schepen; Derya Erdogan, schepen; Michel Froidmont, gemeenteraadslid; Brigitte Smets, gemeenteraadslid; Karolien Mondelaers, gemeenteraadslid; Tom Vandeput, gemeenteraadslid; Kevin Schouterden, gemeenteraadslid; Pieter Cuppens, gemeenteraadslid; Joske Dexters, gemeenteraadslid; Lut Creemers, gemeenteraadslid; Frank Troosters, gemeenteraadslid; Joost Venken, gemeenteraadslid; Kim De Witte, gemeenteraadslid; Silvie Nickmans, gemeenteraadslid; Stefan Hendrickx, gemeenteraadslid; Anne Caelen, gemeenteraadslid; Tom Cox, gemeenteraadslid; Raf Martens, gemeenteraadslid; Bart Moors, gemeenteraadslid; Koen Ooms, gemeenteraadslid; Dietrich Vandereyken, gemeenteraadslid; Carlo Gysens, gemeenteraadslid; Maryam Jamshid, gemeenteraadslid; Philip De Hollogne, gemeenteraadslid; Hubert Lenssen, gemeenteraadslid; Dirk Sweron, gemeenteraadslid; Marc Roppe, gemeenteraadslid; Peter Briers, gemeenteraadslid; Sameer Srivastva, gemeenteraadslid; Koen Deconinck, algemeen directeur

Afwezig

Bert Lambrechts, gemeenteraadslid; Gerald Corthouts, gemeenteraadslid; Inge Hendrikx, gemeenteraadslid; Dirk Thoelen, gemeenteraadslid; Joost Laureys, adjunct-algemeendirecteur; Peter Vanaken, adjunct-algemeendirecteur

Secretaris

Koen Deconinck, algemeen directeur

Voorzitter

Guido Fissette, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2022_GR_00179 - Reglement - Toegankelijkheidsadvies aan huis - Goedkeuren

Aanwezig

Guido Fissette, Steven Vandeput, Marc Schepers, Dymfna Meynen, Habib El Ouakili, Laurence Libert, Rik Dehollogne, Nele Kelchtermans, Frank Dewael, Derya Erdogan, Michel Froidmont, Brigitte Smets, Karolien Mondelaers, Tom Vandeput, Kevin Schouterden, Pieter Cuppens, Joske Dexters, Lut Creemers, Frank Troosters, Joost Venken, Kim De Witte, Silvie Nickmans, Stefan Hendrickx, Anne Caelen, Tom Cox, Raf Martens, Bart Moors, Koen Ooms, Dietrich Vandereyken, Carlo Gysens, Maryam Jamshid, Philip De Hollogne, Hubert Lenssen, Dirk Sweron, Marc Roppe, Peter Briers, Sameer Srivastva, Dirk Thoelen, Koen Deconinck
Stemmen voor 25
Brigitte Smets, Carlo Gysens, Derya Erdogan, Habib El Ouakili, Joske Dexters, Joost Venken, Kevin Schouterden, Lut Creemers, Laurence Libert, Michel Froidmont, Rik Dehollogne, Steven Vandeput, Silvie Nickmans, Dymfna Meynen, Anne Caelen, Marc Schepers, Raf Martens, Nele Kelchtermans, Frank Dewael, Bart Moors, Philip De Hollogne, Dirk Sweron, Peter Briers, Marc Roppe, Guido Fissette
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 13
Frank Troosters, Hubert Lenssen, Karolien Mondelaers, Pieter Cuppens, Tom Vandeput, Stefan Hendrickx, Maryam Jamshid, Tom Cox, Koen Ooms, Kim De Witte, Dietrich Vandereyken, Sameer Srivastva, Dirk Thoelen
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2022_GR_00179 - Reglement - Toegankelijkheidsadvies aan huis - Goedkeuren 2022_GR_00179 - Reglement - Toegankelijkheidsadvies aan huis - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Europees onderzoek toont aan dat 18% van de bevolking ouder dan 15 jaar een beperking heeft. Bij mensen ouder dan 65 jaar stijgt dat aandeel tot 36% en door de verdere vergrijzing van onze samenleving zal dit blijven stijgen. Mensen bereiken steeds vaker een hoge leeftijd, waardoor het risico op een chronische aandoening eveneens toeneemt. 

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) omschrijft een beperking als volgt: ‘elk langdurig en belangrijk participatieprobleem van een persoon dat te wijten is aan het samenspel tussen functiestoornissen van mentale, psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard, beperkingen bij het uitvoeren van activiteiten en persoonlijke en externe factoren.’ Het begrip beperking is dus erg breed. Het kan gaan om een verstandelijke -, een motorische en/of een visuele beperking maar ook om chronische aandoeningen of stoornissen zoals ALS, Obesitas, taal- of spraakstoornis,… .

In Hasselt zijn er 4.035 personen met een beperking erkend door de Directie-Generaal (DG) van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid in 2021. Daarnaast ontvangen 154 Hasselaren een zorgbudget voor personen met een beperking (2021). Tot slot bemerken we dat 23% van de Hasselaren 65 jaar of ouder is in 2021 (Bron: hasseltincijfers.be). 

Steeds meer personen met een beperking en senioren geven aan dat men de financiële mogelijkheden niet heeft om te verhuizen naar een aangepaste assistentiewoning of een woonzorgcentrum waardoor deze verhuis zo lang als mogelijk wordt uitgesteld. In de eigen vertrouwde woonomgeving blijven wonen, aangevuld met de noodzakelijke thuis- en mantelzorg, is vaak de enige optie. Uit het seniorenbehoeftenonderzoek bleek nochtans dat de sociaaleconomische status van de Hasseltse senioren er op vooruit is gegaan en dat senioren tussen de leeftijd van 60-69 wel nog aanpassingen aan de woning wensen te doen. Het praktisch organiseren van deze aanpassingswerken en het aanvragen van premies e.a. vormt echter een drempel omdat men niet weet waar te beginnen.

Personen met een beperking en senioren ervaren vaak moeilijkheden in het praktisch organiseren van verbouwingswerkzaamheden. Een ondersteuning door ervaren experts die de personen met een beperking of senioren ontzorgen is nodig. Ontzorging betekent dat ze zowel voor neutraal technisch advies, de keuze van uitvoerders, het organiseren van de werken en het helpen bij een premie-aanvraag terecht kunnen bij deskundigen. 

Het doel is te kunnen bijdragen tot een effectieve uitvoering van vaak noodzakelijke aanpassingswerken om de kwaliteit van leven in de vertrouwde woonomgeving te bevorderen.

Voor ouderen wordt doorgaans de leeftijd van 65 jaar gehanteerd. Maar ook jongere personen kunnen al kampen met een beperktere mobiliteit en willen hun woning hieraan aanpassen. Daarom is het wenselijk om al aan personen vanaf 55 jaar een praktische ondersteuning en ontzorging aan te bieden. 

Argumentatie

Het doel om personen met een beperking en senioren zo lang mogelijk thuis te laten wonen kunnen wij mee realiseren door hen te ondersteunen bij een woningaanpassing geheel op maat van de bewoner en zijn financiële middelen. Het betreft dan het bieden van technisch advies, het ontzorgen in de administratie, het mee op zoek gaan naar uitvoerders en het ondersteunen tijdens de werken. Hierdoor kunnen de aanvragers zo veilig en lang mogelijk in de eigen vertrouwde omgeving blijven wonen.

Er werd een raamovereenkomst afgesloten met één of meerdere partnerorganisaties die voor de Hasseltse burger instaat voor het verlenen van toegankelijkheidsadvies aan huis en desgevallend verdere ondersteuning bij de uitvoering van de werken.

Voorwaarden:

De ondersteuning is van toepassing op woningen in Hasselt die als hoofdverblijfplaats worden bewoond, ongeacht of die persoon eigenaar of huurder van de woning is. 

Er worden géén inkomens- of eigendomsvoorwaarden gesteld noch een minimale leeftijdsgrens voor de woning.

De aanvrager is:

  • of minstens 55 jaar op datum van aanvraag. 
  • of bij een koppel is minstens een van beide partners 55 jaar op datum van aanvraag.
  • of erkend als persoon met een beperking door de Directie Generaal van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid en/of erkend als persoon met een beperking door het VAPH. 
  • of in het huishouden van de aanvrager woont een kind erkend als een persoon met een beperking. 

Aan een aanvraag gaat een intakegesprek bij het woonloket of het seniorenloket HOGEVIJF (voor personen ouder dan 65 jaar) vooraf om de verwachtingen van de aanvragers helder te krijgen, om de aanpak toe te lichten en om af te toetsen of dit een geschikte ondersteuning is voor de aanvrager.

Aanbod 1: basisaanbod:

  • intakegesprek over de  technische en financiële mogelijkheden van een woningaanpassing aan het woon- en energieloket of seniorenloket HOGEVIJF (65plusser).
  • kostprijs 50 euro te voldoen door de aanvrager aan de externe woningadviseur. 
  • huisbezoek door de externe adviseur met een eerste mondeling advies ter plaatse over mogelijke toegankelijkheidsingrepen in de woning.
  • opstellen van een adviesrapport met een technisch plan, een overzicht van de aandachtspunten, voorbeelden van technieken en producten op de markt, foto’s, voorbeeldopstellingen etc. 

Dit adviesrapport wordt in een mondelinge toelichting teruggekoppeld aan de aanvragers en/of hun familie (die mogelijks instaan voor de uitvoering van de werken).

  • Administratieve ondersteuning bij een mogelijke premie-aanvraag.

Aanbod 2: uitgebreid aanbod:

  • Het basisaanbod.
  • ondersteuning van de aanvragers en/of hun familie bij de uitvoering van de werken: schetsen, aannemers contacteren, offerte van aannemers helpen beoordelen, toezicht op de werken uitvoeren.

Juridische grond

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Achtergrondinformatie

Stad Hasselt kiest er voor om de volgende categorieën van aanpassingswerken te weerhouden in het begeleidingsadvies voor de omschreven doelgroep:

  • Verbeteren van de toegankelijkheid in de woning:
    1. verlagen of wegnemen van drempels voor toegang tot de woning (voordeur, achterdeur, ...) en in de woning;
    2. voorzien van voldoende grote doorgangsmaten voor de deuren alsook de opstelruimte naast, voor en achter de deuren;
    3. voorzien van aangepaste verlichting voor slechtzienden.
  • Plaatsen van een (trap)lift.
  • Automatisering:
    1. automatisering rolluiken;
    2. automatische deuropener(s);
    3. automatisering garagepoorten.
  • Aanpassing van de badkamer:
    1. inrichten aangepaste badkamer gelijkvloers;
    2. vervangen bad door douche met een opstand van maximum 10 cm en met aangepaste toebehoren (handgreep, zitje, ...);
    3. aanpassen vloerbekleding (voorzien van slipvrij materiaal);
    4. voorzien van de nodige handgrepen en steunen;
    5. voorzien van vrije ruimte onder lavabo;
    6. aanpassen schakelaars en stopcontacten;
    7. voorzien van aangepaste verlichting voor slechtzienden.
  • Aanpassing slaapkamer, leefruimte en/of keuken:
    1. aanpassen vloerbekleding;
    2. inrichten van een slaapkamer gelijkvloers;
    3. aanpassen keuken zodat die voldoende ruim, veilig en comfortabel is, voorzien van vrije ruimte onder de spoelbak;
    4. aanpassen schakelaars en stopcontacten;
    5. voorzien van aangepaste verlichting voor slechtzienden.
  • Aanpassing toilet:
    1. voorzien van een toilet aangepast aan de noden van de gebruiker;
    2. voorzien van de nodige handgrepen en steunen;
    3. voorzien van aangepaste verlichting voor slechtzienden.

Financiële informatie

Geen rechtstreekse financiële implicaties ten gevolge van dit reglement.

Adviezen

Financieel advies Gunstig advies

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het ‘reglement tot toekenning van een toegankelijkheidsadvies aan huis voor het levenslang wonen in een woning’ goed.

Artikel 2

Het reglement treedt in werking op 1 november 2022.