Volgens de "Barometer Digitale inclusie" van de Koning Boudewijnstichting (2020) ervaren veel Hasselaren een hoger risico op digitale uitsluiting. Deze kloof is aanwezig op verschillende vlakken: toegang tot technologie zoals een laptop of internetverbinding en/of minder digitale vaardigheden.
De Vlaamse overheid lanceert met middelen van het Plan Vlaamse Veerkracht de projectoproep Digibanken. Stad Hasselt heeft een aantal partners rond de tafel gezet en een projectdossier uitgewerkt in de vorm van een samenwerkingsstrategie en een samenwerkingsovereenkomst.
De Digibank moet 3 doelstellingen realiseren. Ten eerste gelijke toegang creëren tot de digitale technologie door uitleen van laptops te voorzien. Daarnaast ook digitale vaardigheden versterken via opleiding, begeleiding en kennisdeling. En tenslotte via opleiding en begeleiding zorgen voor een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten (de digitale dienstverlening van stad Hasselt of van hogere overheden).
De stuurgroep digitale inclusie, de projectgroep Digibank Hasselt en diverse stakeholders hebben het projectdossier geschreven. 9 partners zetten samen hun schouders onder de uitrol van Digibank Hasselt.
De aanvraag voor het implementatietraject kan ingediend worden tegen uiterlijk 16 juni 2022 (ronde 3), 8 september 2022 (ronde 4) of 27 oktober 2022 (ronde 5).
Digibank Hasselt start vanuit de visie dat elke Hasselaar op zijn of haar maat maximaal digitaal moet kunnen zijn. Alle Hasselaren ouder dan 18 jaar kunnen in 9 Digipunten terecht voor ondersteuning of vorming. Zowel in groep als individueel. Digibank Hasselt voorziet eveneens ondersteuning aan huis.
Vanuit een sterke communicatiestrategie wordt elke Hasselaar op de hoogte gebracht van het aanbod van Digibank Hasselt, we zetten stadsbrede en wijkgerichte kanalen in. Voor 3 specifieke doelgroepen zetten we nog meer in op een outreachende en doelgroepgerichte toeleiding: 55 plussers, mensen met recht op een verhoogde tegemoetkoming en mensen met een niet-Belgisch geboorteattest.
Digibank Hasselt focust op het efficiënter gebruik van eigen smartphones en de openbare computers die er op diverse locaties in Hasselt ter beschikking van de burger staan. Voor Hasselaren die kunnen aantonen dat ze een reële nood aan een laptop hebben, worden er laptops uitgeleend voor maximaal 6 maanden.
De Digipunten starten gefaseerd op: we starten met 2 Digipunten (LDC Banneux en LDC Stadspark). De volgende Digipunten voorzien we in diverse wijken (Kuringen, Runkst, Kermt, Stevoort, St-Lambrechts-Herk) om sterk geografisch verspreid te zijn. In elk van de wijken zoeken we samenwerkingen met lokale actoren.
De bemanning en ondersteuning van de Digipunten gebeurt door een Digiteam met een coördinator die met projectmiddelen wordt gegund en een ploeg van vrijwilligers, studenten en stagiairs. Digibuddies zijn verantwoordelijk voor de algemene ondersteuning, het warme onthaal en de nodenherkenning. Digidokters hebben technische expertise om hardware- en software-vragen op te lossen. Op basis van het gesprek worden Hasselaren onmiddellijk (individueel) geholpen, doorverwezen naar een groepsgebonden aanbod of naar individuele ondersteuning op afspraak. Het opleidingsaanbod wordt flexibel en vraaggericht uitgerold.
Rond het aanbod van Digibank Hasselt zijn per doelstelling outputindicatoren geformuleerd: minimaal een bereik van 1700 unieke Hasselaren, minimaal 400 uitleningen laptops en minimaal 1.182 openingsmomenten van de Digipunten. Er zijn ook SMART-indicatoren geformuleerd die via een registratietool de monitoring, bijsturing en evaluatie van Digibank Hasselt mogelijk moet maken.
De samenwerking krijgt vorm in een samenwerkingsovereenkomst en een samenwerkingsstrategie, die ter goedkeuring voorliggen. Er is een projectbegroting en projectplanning opgemaakt die eveneens onderdeel zijn van de samenwerking.
Vlaanderen vraagt een ondertekende verklaring op eer met betrekking tot DAEB de minimis (niet van toepassing voor lokale besturen) en een analyse rond het DNSH-beginsel (het project mag geen afbreuk doen aan 6 welbepaalde milieudoelstellingen).
Besluit Vlaamse Regering van 17/12/2021 tot vaststelling van de regels voor het toekennen van projectfinanciering voor digibanken.
Bij toekenning van de projectsubsidie ontvangt Stad Hasselt als promotor een subsidie van 500.000 euro voor de totale projectduur. De middelen zullen verdeeld worden over 2022, 2023 en 2024. Voor een aantal opdrachten wordt een gunningsprocedure gestart. Een aantal MJP moeten nog aangemaakt worden. Op dit moment zijn de volgende reeds voorzien.
AC000817 - beleidsbudget opstart en uitrol acties digitale inclusie en/of Digibank
MJP006788, ARK 74061000
MJP006787, ARK 61630000
MJP006786, ARK 61330000
Het budget wordt pas voorzien na toekenning van de middelen.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsstrategie van Digibank Hasselt goed.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst van Digibank Hasselt principieel goed.
De gemeenteraad keurt de projectaanvraag Digibank Hasselt goed.