Er werden notulen opgemaakt van de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 december 2021. Deze notulen worden ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en de algemeen directeur.
Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Artikel 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.
De notulen van de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 december 2021 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 december 2021 goed.
De voordrachtsakte binnengekomen op 12 januari 2022 waarin mevrouw Joske Dexters als eerste opvolger wordt voorgedragen.
Het verslag van de heer Guido Fissette, voorzitter, waaruit blijkt dat mevrouw Joske Dexters, geboren te Genk op 7 maart 1950, niet opgehouden heeft de vereisten van verkiesbaarheid te verenigen en zich niet in één van de gevallen van onverenigbaarheid, onbevoegdheid of verwantschap bevindt, door het decreet voorzien.
Mevrouw Joske Dexters heeft de voorgeschreven eed afgelegd in handen van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en in aanwezigheid van de algemeen directeur.
Het decreet lokaal bestuur, de artikelen 92, 94, 95 en 96.
De mail van 4 januari 2022 van de heer Peter Briers waarbij hij zijn ontslag geeft als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de geloofsbrieven van mevrouw Joske Dexters, geboren te Genk op 7 maart 1950, goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de ontvankelijke akte van voordracht van de kandidaat-opvolger.
Mevrouw Joske Dexters wordt als werkend lid bijzonder comité voor de sociale dienst aangesteld.
Dit besluit wordt toegezonden aan de toezichthoudende overheid en aan mevrouw Joske Dexters.
Op 15 december 2020 werd mevr. Dymfna Meynen door de raad voor maatschappelijk welzijn verkozen om te zetelen in de raad van bestuur van AV Virga Jesse. Gelet op haar ontslag uit deze raad van bestuur, dient zij hierin vervangen te worden. Conform het decreet Lokaal Bestuur (art. 497 juncto art. 484), komt het toe aan de N-VA-fractie om een vervanger voor te stellen.
De vertegenwoordiger moet deel uitmaken van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Decreet Lokaal Bestuur, art. 497 juncto art. 484
Het ontslag van mevrouw Dymfna Meynen uit de raad van bestuur van AV Virga Jesse.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt, na geheime stemming, de vervanging van schepen Dymfna Meynen als lid van de raad van bestuur van de AV Virga Jesse door raadslid Joske Dexters, goed.
Deze aanstelling blijft geldig tot andersluidend besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn.
De afgevaardigden van de deelgenoten van Audio zijn verantwoordelijk voor de kennisgeving van het verslag van de algemene vergadering aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
Art. 20 van de statuten van Audio.
De vraag van Audio van 20 december 2021 om het verslag van de algemene vergadering van Audio ter kennisgeving voor te leggen aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het verslag van de algemene vergadering van Audio van 17 december 2021.
Geen bijkomende financiële implicaties* in het kader van het contract voor OCMW Hasselt.
* De eventuele kosten bij het eenzijdig stopzetten van het engagement door OCMW Hasselt vóór het afsluiten van een definitief contract zijn beperkt tot 720 euro incl. 21% btw.
Volgnummer: MJP004788 - BE - Energetische maatregelen stedelijk patrimonium - Plaatsen PV LDC Hogevijf Stadspark
Algemene rekening: 22100000
Actienummer: AC000144
Orba: PA5716 - Plaatsen PV op stedelijke gebouwen - Lokaal Dienstencentrum Stadspark (VEB)
Beleidsbudget
Totaal beschikbaar bedrag volgnummer: € 35.000,00
Saldo volgnummer: € 35.000,00 zal gebruikt worden ikv kosten toekomstige projecten
De investering in de zonne-installatie op het dak wordt voor 100% gefinancierd met burgerkapitaal.
In het licht van de uitdagingen van het burgemeestersconvenant stelt VEB een aanbod voor inzake ondersteuningsactiviteiten gericht op energiebesparingen in het patrimonium van Groep Hasselt.
Groep Hasselt keurde het besluit '2020_GR_00175 PV-panelen op eigen gebouwen - Raamcontract VEB stroomafnameovereenkomst' goed, waarbij VEB ‘hernieuwbare elektriciteitslevering’ aanbiedt via een stroomafnameovereenkomst waarbij een resultaatsverbintenis wordt afgesloten tussen de gegunde partij en Groep Hasselt.
Voor het project LDC Hogevijf campus Stadspark worden PV en burgerparticipatie gecombineerd. De gekozen partij is verantwoordelijk om een PV-installatie te dimensioneren, te financieren via burgerparticipatie, te plaatsen, te onderhouden en elektriciteit te leveren.
Op die manier worden publieke gebouweigenaren ontzorgd, blijven de risico’s beperkt en wordt de burger sterker betrokken bij de Vlaamse energietransitie. De burgerparticipatie moet ook resulteren in een (financieel) rendement voor degenen die er deel van uitmaken en behelst communicatie over de verwezenlijkingen om draagvlak te creëren. De stroomafnameovereenkomsten zullen, evenals opstal-, concessie- of huurovereenkomsten, voor een (indicatieve) periode tussen 10 en 20 jaar afgesloten worden. De contractduur wordt door de terugverdientijd van de hernieuwbare elektriciteitsinstallaties bepaald. De gemaakte investering in de studie en de hernieuwbare elektriciteitsinstallaties en alle andere kosten worden terugbetaald door middel van de prijs van de door de stroomafnameovereenkomst opgewekte elektriciteit die de Stad Hasselt zal aankopen (verbruiken). Dergelijk mechanisme zorgt voor een langere looptijd van de overeenkomst omdat de investeringen niet op voorhand betaald worden maar louter via de energiefactuur.
Er wordt overgegaan tot de uitvoering van het project voor het leveren van energiediensten waarvan VEB de projectcoördinatie op zich neemt t.a.v. Groep Hasselt. De werken omvatten het leveren en plaatsen van de materialen. OCMW Hasselt sluit hiervoor een concessie-overeenkomst voor een periode van 15 jaar met coöperatie Bronsgroen CV. De stroomafnameovereenkomst wordt gesloten tussen OCMW Hasselt en maatschap Ecopower - Bronsgroen CV.
De stad Hasselt ondertekende het burgemeestersconvenant waarbij ze het engagement is aangegaan om 40% CO2 te besparen tegen 2030.
In die optiek voeren we aan ons eigen patrimonium ingrepen uit om de CO2-uitstoot van onze gebouwen te verlagen. Dit door middel van o.a. relighting, isoleren, vernieuwen stookplaatsen en installeren van PV-panelen.
VEB creëert op zelfstandige wijze een aanbod inzake het organiseren van ondersteuningsactiviteiten gericht op energiebesparingen en van de daartoe dienende investeringen op niveau van (hernieuwbare) energie en energie-efficiëntie ten behoeve van de stad Hasselt in haar streven naar een optimale energiebeheersing in haar patrimonium.
Het is aangewezen deze overeenkomst aan te gaan, omdat:
Het laten plaatsen van deze PV-panelen door VEB zal er toe bijdragen dat we als stad het goede voorbeeld geven door te investeren in hernieuwbare energie en ervoor zorgen dat de CO2-uitstoot verminderd wordt. Bovendien worden Hasselaren betrokken doordat ze in de mogelijkheid gesteld worden om een aandeel in de installatie te kopen.
In het eerder goedgekeurde besluit, waren de data van de start van de concessie en de stroomafnameovereenkomst incorrect.
Er wordt een nieuwe goedkeuring gevraagd voor de concessie en de stroomafnameovereenkomst met de correcte startdatum.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De raad voor maatschappelijk welzijn trekt het besluit 2021_VB_00188 gedaan op 12 mei 2021 (LDC Hogevijf campus Stadspark - Stroomafnameovereenkomst en concessie PV-panelen met burgerparticipatie LDC Hogevijf campus Stadspark - Goedkeuren) in.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de concessie voor een PV-installatie tussen OCMW Hasselt en coöperatie Bronsgroen CV voor LDC Hogevijf campus Stadspark goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de stroomafnameovereenkomst tussen OCMW Hasselt en de maatschap Ecopower - Bronsgroen CV (via VEB) voor LDC Hogevijf campus Stadspark goed.
De stad Hasselt is een belangrijke partner binnen de structuur van het VK Limburg. Het is belangrijk dat er vanuit diverse organisaties deelgenomen wordt aan deze beleidsorganen en dit met aandacht voor ieders expertise. Netwerken speelt hier ook een belangrijke rol.
De kinderarmoedecoördinator kan inhoudelijk vanuit het OCMW de insteek van de doelgroep (kwetsbare gezinnen met problematieken op verschillende levensdomeinen) blijven bewaken en mogelijke signalen omtrent de werking van het VK en onze doelgroep doorgeven op deze beleidsvergaderingen, maar ook andersom.
In de voorbije jaren is er rond Integrale Jeugdhulp heel veel gewijzigd. VK Limburg werd een gemandateerde voorziening binnen de Integrale Jeugdhulp binnen IJH, het Comité Bijzondere Jeugdzorg wijzigde naar OCJ en er vond de opstart van het cliëntoverleg Integrale Jeugdhulp plaats. De informatie die aan bod komt op vergaderingen kan meegenomen worden in de werking van de kinderarmoedecoördinator en verder verspreid worden naar interne medewerkers van de stad Hasselt alsook externe organisaties actief op ons grondgebied.
Hilde Vandeput, medewerker van de sociale dienst en LCO-coördinator, zetelde sinds 2008 als bestuurder in de Algemene Vergadering van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Limburg. Dit ter opvolging van Jan Cielen, toenmalig directeur sociale dienst van het OCMW van Hasselt. Het jaar nadien, in de 2009, zetelde ze als bestuurder in de Raad van Bestuur en Dagelijks Bestuur en dit tot op heden. Het Dagelijks Bestuur komt ongeveer maandelijks samen, twee keer per jaar vindt de Raad van Bestuur plaats en een keer per jaar de Algemene Vergadering.
Het OCMW vaardigt dus sinds enige tijd iemand af in de Raad van Bestuur van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Limburg.
In het dagelijks bestuur worden verschillende organisaties afgevaardigd door medewerkers. Voorbeelden van organisaties zijn: CAW Limburg, VCLB, CIG De Zeshoek, VGGZ, MC Munsterbilzen... Ook in de Raad van Bestuur zetelen mensen vanuit verschillende invalshoeken zoals een kinderarts, een medewerker van het CGG/LITP en het departement Opgroeien. In bijlage van dit e-besluit staat een lijst van de statuten.
Men vindt het belangrijk dat het bestuur van VK Limburg een weergave is van de Limburgse welzijnsactoren. De stad Hasselt is hierin een belangrijke partner. Hilde Vandeput neemt haar ontslag omwille van de toename van de werkdruk van de LCO's waaraan zij momenteel voorrang moet geven. Vanuit het VK Limburg stelt men de vraag naar een nieuwe afvaardiging van de stad Hasselt.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het aansluiten van de kinderarmoedecoördinator Van Cleven Lore bij de Raad van Bestuur van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling goed.