De voorgestelde wijzigingen aan de Codex Politieverordeningen zoals vastgesteld door de gemeenteraad van 24 november 2020 (hierna afgekort als de Codex Politieverordeningen) wordt als volgt verantwoord:
Hoofdstuk 2 van deel II "Inzameling en beheersing van de huishoudelijke en daarmee gelijkgestelde afvalstoffen" werd enerzijds aangepast naar het voorbeeldreglement dat Limburg.net hanteert. Dit geeft in de toekomst het voordeel dat wijzigingen die door Limburg.net worden doorgevoerd gemakkelijk kunnen worden overgenomen in het eigen reglement. Anderzijds werd het reglement van inwendige orde van de recyclageparken (goedgekeurd op de gemeenteraad van 27 januari 2009) evenals het uitvoeringsbesluit van het college van burgemeester en schepenen dd. 9 april 2020 toegevoegd aan voornoemd reglement zodat alle regels betreffende de inzameling van afvalstoffen op 1 plaats verzameld staan.
Deze aanpassing brengt geen inhoudelijke wijzigingen met zich mee, met uitzondering van diegene die hier vermeld worden, met name:
In Hoofdstuk 6 van deel II "Technisch reglement voor inname openbaar domein in functie van werken, werven en verhuizingen" werd een spoedprocedure voor het aanvragen van een vergunning toegevoegd. Dit geeft burgers de mogelijkheid om nog een aanvraag tot het verkrijgen van een vergunning voor inname openbaar domein in te dienen buiten de vooropgestelde termijnen van respectievelijk 20 en 10 kalenderdagen, afhankelijk van de concrete situatie. De concrete voorwaarden waaraan een aanvraag in het kader van de spoedprocedure dient te voldoen, worden bepaald door het college van burgemeester en schepenen.
Voorts werd in dit reglement de bepaling met betrekking tot de waarborgen voor het afleveren van toegangsbadges, sleutels, parkeerborden en andere materialen geschrapt, aangezien hiervoor geen waarborg meer gevraagd wordt, doch reeds bij een eerdere beslissing een retributie voor dergelijke uitleningen werd ingevoerd.
In hoofdstuk 7 Van deel II "Tegeltuinen en de ruimte voor bloembakken en bloempotten" werd de mogelijkheid voorzien om de afboording van het tuintje uit te voeren in een boord die past in het straatbeeld, daar waar voorheen enkel de uitgebroken betegeling gebruikt kon worden. Indien de uitgebroken betegeling te breed is voor het tegeltuintje kan dus gekozen worden voor een alternatief op voorwaarde dat het gebruikte materiaal geen afbreuk doet aan het uniforme straatbeeld.
Er werd een nieuw reglement met betrekking tot uitstallingen toegevoegd (hoofdstuk 8bis in deel II "Inname uitstallingen") waarin handels- en horecazaken de mogelijkheid krijgen om een beperkte uitstalling te plaatsen voor hun eigen gevel tijdens de openingsuren van de zaak, zonder dat zij hiervoor voorafgaand toestemming moeten vragen. Deze uitstalling mag niet hinderlijk zijn voor passanten of buren, noch kan zij de aanloop- en zichtlijnen naar de naastliggende zaken belemmeren. Uitstallingen die niet voldoen aan deze voorwaarden kunnen verwijderd worden.
In Hoofdstuk 9 van deel II "Uitbating horeca" werd een nieuw document toegevoegd aan de horecamap, zijnde de "Verzekeringspolis burgerrechtelijke aansprakelijkheid uitbating", zodat ook dit document steeds in de zaak aanwezig moet zijn.
Het reglement rond het opleggen van een sluitingsuur voor de horecazaken in de stationsbuurt (hoofdstuk 13 van deel II van de Codex Politieverordeningen) wordt behouden, aangezien uit een evaluatie van politie LRH dd. 5 november 2021 blijkt dat de overlast nog latent aanwezig is in deze buurt en de materiële openbare orde dus nog steeds in gedrang is. Voor een volledig overzicht van alle feiten wordt verwezen naar het bestuurlijk verslag in bijlage waarin de cijfers per feit en per straat uitvoerig geëvalueerd worden sedert 2013. Hieruit komt vast te staan dat in de stationsbuurt nog steeds enorm veel processen-verbaal worden opgesteld voor overlastgerelateerde feiten. Voor 2021 werden tot begin november in de perimeter 169 GAS-PV's voor overtreding van het alcoholverbod, 68 PV's voor dronkenschap en alcohol en 28 GAS-PV's voor hinderlijk gedrag en ordeverstoring opgesteld. Daarnaast is er ook een ernstige drugsproblematiek waarvoor 198 PV's werden uitgeschreven en kampt de buurt met heel wat andere overlastgerelateerde feiten zoals sluikstorten, wildplassen, vechtpartijen, vandalisme, diefstal… Uit de cijfers blijkt dat het invoeren van extra maatregelen, waaronder het sluitingsuur, een effect heeft op de vaststellingen, doch dat er in de eerste 10 maanden van 2021 nog steeds net geen 1.000 overlastgerelateerde feiten werden vastgesteld. De materiële openbare orde is dus nog steeds in gedrang, waardoor de nodige maatregelen behouden dienen te blijven, waaronder het sluitingsuur zoals bepaald in hoofdstuk 13 van de Codex Politieverordeningen.
Voor het overige werden in een aantal reglementen tekstuele aanpassingen gedaan, foute verwijzingen verholpen, verduidelijkingen aangebracht… doch deze aanpassingen brengen geen inhoudelijke wijzigingen met zich mee.
Ten slotte werd, zoals wettelijk vereist (art. 23 van de GAS-wet), het protocolakkoord betreffende de gemeentelijk administratieve sancties, zoals recent gewijzigd en ondertekend op 4 oktober 2021, toegevoegd als bijlage bij de Codex Politieverordeningen zodat eenieder hiervan kennis kan nemen indien men de Codex Politieverordeningen raadpleegt.
Als bijlage bij dit besluit wordt gevoegd:
De Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid artikel 119, 119bis en 135, §2.
De Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
De Codex Politieverordeningen zoals vastgesteld door de gemeenteraad van 24 november 2020, dient aangepast aan gewijzigde wetgeving en aan de huidige reële situatie(s).
Omwille van voornoemde redenen worden vandaag een aantal toevoegingen, wijzigingen en opheffingen aan de codex voorgesteld.
In bijlage wordt een versie van de huidige codex met aanpassingen gevoegd, evenals een gewijzigde versie.
De gemeenteraad keurt de voorgestelde toevoegingen, wijzigingen en opheffingen aan de reglementen van de Codex Politieverordeningen, zoals vastgesteld door de gemeenteraad van 24 november 2020, goed.
De gemeenteraad keurt de herziene versie van de Codex Politieverordeningen zoals gevoegd in bijlage goed, inclusief de tekstuele aanpassingen.
De gewijzigde versie van de Codex Politieverordeningen treedt in werking vanaf 1 januari 2022.
De gemeenteraad keurt de toevoeging van volgende reglementen aan de Codex Politieverordeningen, zoals vastgesteld door de gemeenteraad van 24 november 2020, goed:
De gemeenteraad heft bijgevolg de volgende reglementen per 1 januari 2022 op:
De gewijzigde Codex Politieverordeningen zal worden bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 285-287 van het Decreet Lokaal Bestuur en artikel 15 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties met betrekking tot minderjarigen.
Een afschrift van deze verordening zal overeenkomstig artikel 119 van de Nieuwe Gemeentewet worden toegezonden aan de deputatie van de provincie, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.