De lockdowns van het afgelopen jaar en de sluiting van de horeca hebben de nood aan publieke toiletten erg duidelijk gemaakt. De stad heeft hier steeds goed op ingespeeld door toiletten op verschillende plaatsen te voorzien, die ook altijd netjes onderhouden worden. Infoborden geven bovendien duidelijk weer waar deze toiletten te vinden zijn. Hierdoor werden het nut en de mogelijkheden van deze publieke toiletten nog meer ontdekt door de bezoeker van Hasselt.
Dat bleek echter ook de voornaamste doelgroep van deze toiletten: de bezoeker, of specifieker, de shopper. Deze extra publieke toiletten kwamen er immers pas toen de winkels weer openden. Hoe welkom deze toiletten ook zijn, het doet ons nadenken over andere doelgroepen die evenzeer nood hebben aan een toiletbezoek, ook buiten de openingsuren van de winkels. Wandelaars en dagtoeristen bijvoorbeeld, of daklozen die niet zo snel toegang hebben tot een eigen sanitair. Bovendien opent binnenkort (fingers crossed) de horeca weer. Wat zal er gebeuren met die publieke toiletten die nu zo welkom waren? Zullen we weer afhankelijk worden van een consumptie op een terras voor een toiletbezoek?
Verschillende steden zijn zich sinds de lockdowns meer bewust van de nood aan publieke toiletten voor iedereen, en starten met een toilettenplan voor hun stad. Hierin wordt duidelijk in kaart gebracht welke mogelijkheden er al zijn, met reeds aanwezige toiletten en publieke gebouwen die hun toiletten ter beschikking stellen. Daarnaast wordt ook nagegaan wat de noden zijn: hoe toegankelijk zijn deze toiletten, en is er wel voldoende aanbod?
Kunnen wij als stad ook werk maken van zo’n toilettenplan voor Hasselt, waarbij we de mogelijkheden en noden voor verschillende doelgroepen in kaart brengen? Een zoektocht op Google leert mij dat het enige publieke toilet aan het Capucienenplein in 2010 ingericht werd als hulpmiddel tegen wildplassen. Het zou echter ook interessant zijn om sanitaire voorzieningen te bekijken vanuit een andere insteek: ook vrouwen, ouderen, mensen met een medische aandoening, daklozen en personen met een beperking hebben nood aan structurele sanitaire voorzieningen. Bovendien zou de toegankelijkheid van deze voorzieningen niet mogen afhangen van de kantooruren of de openingsuren van de winkels. Met een duidelijk en uitgebreid toilettenplan maken we Hasselt aantrekkelijk en toegankelijk voor iedereen, zowel voor bezoekers van de stad als voor de Hasselaren zelf - tijdens maar ook na de openingsuren van de winkels.