Terug
Gepubliceerd op 04/05/2021

2021_GR_00109 - Sociale Huisvesting - Lokaal toewijzingsreglement - Goedkeuren

gemeenteraad
di 27/04/2021 - 20:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Guido Fissette, voorzitter; Steven Vandeput, burgemeester; Marc Schepers, schepen; Dymfna Meynen, schepen; Habib El Ouakili, schepen; Laurence Libert, schepen; Rik Dehollogne, schepen; Joske Dexters, schepen; Frank Dewael, schepen; Joost Venken, schepen; Michel Froidmont, gemeenteraadslid; Brigitte Smets, gemeenteraadslid; Karolien Mondelaers, gemeenteraadslid; Tom Vandeput, gemeenteraadslid; Kevin Schouterden, gemeenteraadslid; Peter Liefsoens, gemeenteraadslid; Pieter Cuppens, gemeenteraadslid; Bert Lambrechts, gemeenteraadslid; Lut Creemers, gemeenteraadslid; Gerald Corthouts, gemeenteraadslid; Frank Troosters, gemeenteraadslid; Kim De Witte, gemeenteraadslid; Silvie Nickmans, gemeenteraadslid; Stefan Hendrickx, gemeenteraadslid; Anne Caelen, gemeenteraadslid; Inge Hendrikx, gemeenteraadslid; Tom Cox, gemeenteraadslid; Raf Martens, gemeenteraadslid; Nele Kelchtermans, gemeenteraadslid; Bart Moors, gemeenteraadslid; Koen Ooms, gemeenteraadslid; Carlo Gysens, gemeenteraadslid; Maryam Jamshid, gemeenteraadslid; Philip De Hollogne, gemeenteraadslid; Hubert Lenssen, gemeenteraadslid; Dirk Sweron, gemeenteraadslid; Marc Roppe, gemeenteraadslid; Peter Briers, gemeenteraadslid; Koen Deconinck, algemeen directeur

Afwezig

Derya Erdogan, gemeenteraadslid; Karolien Stevens, gemeenteraadslid; Dietrich Vandereyken, gemeenteraadslid; Joost Laureys, adjunct-algemeendirecteur; Peter Vanaken, adjunct-algemeendirecteur

Secretaris

Koen Deconinck, algemeen directeur

Voorzitter

Guido Fissette, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00109 - Sociale Huisvesting - Lokaal toewijzingsreglement - Goedkeuren
Goedgekeurd

Aanwezig

Guido Fissette, Steven Vandeput, Marc Schepers, Dymfna Meynen, Habib El Ouakili, Laurence Libert, Rik Dehollogne, Joske Dexters, Frank Dewael, Joost Venken, Michel Froidmont, Brigitte Smets, Karolien Mondelaers, Tom Vandeput, Kevin Schouterden, Peter Liefsoens, Pieter Cuppens, Bert Lambrechts, Lut Creemers, Gerald Corthouts, Frank Troosters, Kim De Witte, Silvie Nickmans, Stefan Hendrickx, Anne Caelen, Inge Hendrikx, Tom Cox, Raf Martens, Nele Kelchtermans, Bart Moors, Koen Ooms, Carlo Gysens, Maryam Jamshid, Philip De Hollogne, Hubert Lenssen, Dirk Sweron, Marc Roppe, Peter Briers, Koen Deconinck
Stemmen voor 34
Bert Lambrechts, Brigitte Smets, Carlo Gysens, Gerald Corthouts, Habib El Ouakili, Hubert Lenssen, Joske Dexters, Joost Venken, Karolien Mondelaers, Kevin Schouterden, Lut Creemers, Laurence Libert, Michel Froidmont, Pieter Cuppens, Peter Liefsoens, Rik Dehollogne, Steven Vandeput, Tom Vandeput, Stefan Hendrickx, Maryam Jamshid, Silvie Nickmans, Dymfna Meynen, Anne Caelen, Marc Schepers, Inge Hendrikx, Raf Martens, Nele Kelchtermans, Frank Dewael, Bart Moors, Tom Cox, Philip De Hollogne, Peter Briers, Marc Roppe, Guido Fissette
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 3
Frank Troosters, Koen Ooms, Kim De Witte
Blanco stemmen 1
Dirk Sweron
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00109 - Sociale Huisvesting - Lokaal toewijzingsreglement - Goedkeuren 2021_GR_00109 - Sociale Huisvesting - Lokaal toewijzingsreglement - Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

8a8a80cd682815d801682d8b83000b89

Argumentatie

De werkgroep heeft het bestaande reglement geëvalueerd en diverse welzijnsactoren bevraagd over de noden van hun doelgroepen, de aard van begeleiding en de beschikbare begeleidingsmogelijkheden. De inhoudelijke discussie over de definities werd binnen de werkgroep gevoerd. De resultaten van de bevraging en de bespreking door de werkgroep werden opgenomen als motivering in het bijhorende doelgroepenplan. 

De weerhouden doelgroepdefinities zijn:

Doelgroep 1, Ouderen: Personen vanaf 65 jaar (bij een koppel volstaat het dat één van beide partners 65 jaar of ouder is).

Doelgroep 2, Personen met een handicap

Doelgroep 3, Personen zonder netwerk. Volgende doelgroepen worden omvat

1. Personen die een begeleidingstraject hebben bij een partnerorganisatie en die in het project Proefwonen een woonbegeleidingstraject doorlopen. Toewijzing op adres.

2. Personen die succesvol een woonbegeleidingstraject doorlopen in het project Proefwonen, die kunnen uitstromen naar een reguliere sociale woning of SVK-woning en die bereid zijn verdere woonbegeleiding te aanvaarden. Toewijzing via contingent of percentage in geval van SVK.

3. Zorgbehoevende thuisloze ouderen. Voor de zorgwoningen voor deze subgroep worden wooneenheden voorzien op adres.

Indien blijkt dat er geen mogelijke kandidaten meer zijn, zal worden toegewezen aan de doelgroep ouderen.

4. Personen die succesvol een woonbegeleidingstraject hebben doorlopen in een doorgangswoning van OCMW Hasselt en die bereid zijn verdere woonbegeleiding te aanvaarden in een reguliere sociale woning of SVK-woning. Toewijzing via contingent of percentage i.g.v. SVK.

5.  Personen die succesvol een woonbegeleidingstraject hebben doorlopen in een traject studio en/of groepswonen en die bereid zijn verdere woonbegeleiding te aanvaarden in een reguliere sociale woning of SVK-woning. Toewijzing via contingent of percentage i.g.v. SVK.

6. Personen die een begeleidingstraject hebben bij het Housing First project. Toewijzing op adres.

Bijkomend werd de lokale binding met Hasselt als voorrangsregel opgenomen. Kandidaat-huurders die de afgelopen 6 jaren minstens 3 jaren in Hasselt hebben gewoond hebben bij toewijzing voorrang op andere kandidaat-huurders.  

De bepalingen van dit reglement inzake de doelgroepen zijn van toepassing op het grondgebied van Hasselt en op de woningen van de sociale verhuurders, maar niet van toepassing op het ganse patrimonium ervan. De gemeenteraad legt de lijsten vast van de sociale woningen waar de voorrang geldt, zie bijlage van het doelgroepenplan, en past de lijsten aan indien nodig.

Juridische grond

  • De Vlaamse Codex wonen van 2021 en het besluit van de Vlaamse  Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021

Aanleiding en context

Het bestaande eigen toewijzingsreglement dateert van 2014 met aanvullingen in 2017 en 2020. Het bestaande project wonen-welzijn startte als experiment onder een regelluw kader en zowel de instroom als de doorstroom worden nu opgenomen in het toewijzingsreglement. Het huisvestingsproject in kader van Housing First in opstart wordt eveneens al opgenomen.  Bij het nieuwe voorstel van eigen toewijzingsreglement wordt de proportionaliteit tussen de diverse doelgroepen onderling en ten aanzien van de reguliere toewijzingen bewaakt. Er  werden onderlinge afspraken gemaakt over de de toeleiding van kandidaten, de regierol en de verdeelsleutel bij versnelde toewijzingen. Adressen uit bestaande, nieuwe en toekomstige projecten worden voorbehouden voor specifieke doelgroepen.

Het aangepaste voorstel van reglement zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in juni 2020 werd gedeeltelijk geschrapt door de bevoegde minister. De bemerkingen van de minister werden besproken met de werkgroep en met de Vlaamse administratie en verwerkt in de huidig voorliggende versie van toewijzingsreglement.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40, ยง3 van het decreet lokaal bestuur
<p class="Pa0"><strong>Artikel 40, &sect;3 van het decreet lokaal bestuur</strong></p> <p class="Pa5">De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de ge&shy;meenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.<br />Een afschrift van elk reglement waarin een strafbepaling of een administratieve sanctie wordt opgenomen, wordt dadelijk verzonden aan de griffie van de recht&shy;bank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het lokaal toewijzingsreglement voor doelgroepen in de sociale huisvesting goed.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt goed dat volgens art 6.29 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 aan de kandidaat-huurders van de volgende woonbehoeftige specifieke doelgroepen een voorrang wordt gegeven bij de toewijzing van sociale huurwoningen:

 1: Doelgroep ouderen.

Personen vanaf 65 jaar (bij een koppel volstaat het dat één van beide partners 65 jaar of ouder is). Toewijzing op adres.

2: Doelgroep personen met een handicap. Toewijzing op adres.

Volwassen personen met een beperking

  • die reeds zelfstandig wonen of zelfstandig willen en kunnen wonen;
  • en die gebruik maken van een vergunde zorgaanbieder werkzaam in Hasselt voor rechtstreeks toegankelijke hulp of via persoonsvolgend budget ondersteuning krijgen;
  • en op het ogenblik van de toewijzing een actueel begeleidingsattest kunnen voorleggen aan de sociale huisvestingsmaatschappij voor ondersteuning aan huis door de toeleidingsactor.

 Personen met diagnose autisme kunnen zich ook aanmelden mits het gaat om:

  • personen die reeds zelfstandig wonen of zelfstandig willen/kunnen wonen;
  • en een diagnose autisme gesteld door een erkend centrum of arts;
  • en een normale begaafdheid hebben;
  • deze personen moeten op het moment van de toewijzing gebruik maken van een vergunde zorgaanbieder werkzaam in Hasselt voor rechtstreeks toegankelijke hulp of via persoonsvolgend budget ondersteuning krijgen en een actueel begeleidingsattest kunnen voorleggen door Open Thuis vzw aan de de sociale huisvestingsmaatschappij voor ondersteuning aan huis door de toeleidingsactor.

3: Doelgroep personen zonder netwerk.

  • Personen die een begeleidingstraject hebben bij een partnerorganisatie en die in het project Proefwonen een woonbegeleidingstraject doorlopen. Toewijzing op adres.
  • Personen die succesvol een woonbegeleidingstraject doorlopen in het proefproject Proefwonen, die kunnen uitstromen naar een reguliere sociale woning of SVK-woning en die bereid zijn verdere woonbegeleiding te aanvaarden. Toewijzing via contingent of percentage in geval van SVK.
  • Zorgbehoevende thuisloze ouderen, die toegeleid worden via CAW Limburg. Toewijzing op adres. Indien blijkt dat er geen mogelijke kandidaten meer zijn, zal worden toegewezen aan de doelgroep ouderen.
  • Personen die succesvol een woonbegeleidingstraject hebben doorlopen in een doorgangswoning van OCMW Hasselt en die bereid zijn verdere woonbegeleiding te aanvaarden in een reguliere sociale woning of SVK-woning. Toewijzing via contingent of percentage i.g.v. SVK.
  •  Personen die succesvol een woonbegeleidingstraject hebben doorlopen in een traject studio en/of groepswonen en die bereid zijn verdere woonbegeleiding te aanvaarden in een reguliere sociale woning of SVK-woning. Toewijzing via contingent of percentage i.g.v. SVK.
  • Personen die een begeleidingstraject hebben bij het Housing First project. Toewijzing op adres.

Artikel 3

De gemeenteraad keurt goed dat de sociale verhuurders Cordium en Hacosi voorrang geven aan de kandidaat-huurder die in de periode van zes jaar voor de toewijzing minstens drie jaar inwoner van Hasselt is geweest. De  voorrang voor lokale binding geldt na de verplichte voorrangsregels en na de voorrangsregels voor de doelgroepen.

Artikel 4

De gemeenteraad keurt de adressenlijsten opgenomen in punt 9.5 van het doelgroepenplan goed die de adressen bevatten van de woningen waarvoor dit lokaal toewijzingsreglement van toepassing is. Elke wijziging ervan wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad en aan de minister of zijn gemachtigde.

Artikel 5

De gemeenteraad gelast de sociale verhuurders met de aanpassing van hun intern huurreglement en de uitvoering van dit lokaal reglement. 

Artikel 6

De gemeenteraad bepaalt dat het lokaal toewijzingsreglement een openbaar document is. Via de gemeentelijke informatiekanalen en de website van de stad en sociale verhuurders wordt bekend gemaakt dat er een lokaal toewijzingsreglement is. Het reglement zelf ligt ter inzage bij de sociale verhuurders.