De werkgroep heeft het bestaande reglement geëvalueerd en diverse welzijnsactoren bevraagd over de noden van hun doelgroepen, de aard van begeleiding en de beschikbare begeleidingsmogelijkheden. De inhoudelijke discussie over de definities werd binnen de werkgroep gevoerd. De resultaten van de bevraging en de bespreking door de werkgroep werden opgenomen als motivering in het bijhorende doelgroepenplan.
De weerhouden doelgroepdefinities zijn:
Doelgroep 1, Ouderen: Personen vanaf 65 jaar (bij een koppel volstaat het dat één van beide partners 65 jaar of ouder is).
Doelgroep 2, Personen met een handicap
Doelgroep 3, Personen zonder netwerk. Volgende doelgroepen worden omvat
1. Personen die een begeleidingstraject hebben bij een partnerorganisatie en die in het project Proefwonen een woonbegeleidingstraject doorlopen. Toewijzing op adres.
2. Personen die succesvol een woonbegeleidingstraject doorlopen in het project Proefwonen, die kunnen uitstromen naar een reguliere sociale woning of SVK-woning en die bereid zijn verdere woonbegeleiding te aanvaarden. Toewijzing via contingent of percentage in geval van SVK.
3. Zorgbehoevende thuisloze ouderen. Voor de zorgwoningen voor deze subgroep worden wooneenheden voorzien op adres.
Indien blijkt dat er geen mogelijke kandidaten meer zijn, zal worden toegewezen aan de doelgroep ouderen.
4. Personen die succesvol een woonbegeleidingstraject hebben doorlopen in een doorgangswoning van OCMW Hasselt en die bereid zijn verdere woonbegeleiding te aanvaarden in een reguliere sociale woning of SVK-woning. Toewijzing via contingent of percentage i.g.v. SVK.
5. Personen die succesvol een woonbegeleidingstraject hebben doorlopen in een traject studio en/of groepswonen en die bereid zijn verdere woonbegeleiding te aanvaarden in een reguliere sociale woning of SVK-woning. Toewijzing via contingent of percentage i.g.v. SVK.
6. Personen die een begeleidingstraject hebben bij het Housing First project. Toewijzing op adres.
Bijkomend werd de lokale binding met Hasselt als voorrangsregel opgenomen. Kandidaat-huurders die de afgelopen 6 jaren minstens 3 jaren in Hasselt hebben gewoond hebben bij toewijzing voorrang op andere kandidaat-huurders.
De bepalingen van dit reglement inzake de doelgroepen zijn van toepassing op het grondgebied van Hasselt en op de woningen van de sociale verhuurders, maar niet van toepassing op het ganse patrimonium ervan. De gemeenteraad legt de lijsten vast van de sociale woningen waar de voorrang geldt, zie bijlage van het doelgroepenplan, en past de lijsten aan indien nodig.
Het bestaande eigen toewijzingsreglement dateert van 2014 met aanvullingen in 2017 en 2020. Het bestaande project wonen-welzijn startte als experiment onder een regelluw kader en zowel de instroom als de doorstroom worden nu opgenomen in het toewijzingsreglement. Het huisvestingsproject in kader van Housing First in opstart wordt eveneens al opgenomen. Bij het nieuwe voorstel van eigen toewijzingsreglement wordt de proportionaliteit tussen de diverse doelgroepen onderling en ten aanzien van de reguliere toewijzingen bewaakt. Er werden onderlinge afspraken gemaakt over de de toeleiding van kandidaten, de regierol en de verdeelsleutel bij versnelde toewijzingen. Adressen uit bestaande, nieuwe en toekomstige projecten worden voorbehouden voor specifieke doelgroepen.
Het aangepaste voorstel van reglement zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in juni 2020 werd gedeeltelijk geschrapt door de bevoegde minister. De bemerkingen van de minister werden besproken met de werkgroep en met de Vlaamse administratie en verwerkt in de huidig voorliggende versie van toewijzingsreglement.
De gemeenteraad keurt het lokaal toewijzingsreglement voor doelgroepen in de sociale huisvesting goed.
De gemeenteraad keurt goed dat volgens art 6.29 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 aan de kandidaat-huurders van de volgende woonbehoeftige specifieke doelgroepen een voorrang wordt gegeven bij de toewijzing van sociale huurwoningen:
1: Doelgroep ouderen.
Personen vanaf 65 jaar (bij een koppel volstaat het dat één van beide partners 65 jaar of ouder is). Toewijzing op adres.
2: Doelgroep personen met een handicap. Toewijzing op adres.
Volwassen personen met een beperking
Personen met diagnose autisme kunnen zich ook aanmelden mits het gaat om:
3: Doelgroep personen zonder netwerk.
De gemeenteraad keurt goed dat de sociale verhuurders Cordium en Hacosi voorrang geven aan de kandidaat-huurder die in de periode van zes jaar voor de toewijzing minstens drie jaar inwoner van Hasselt is geweest. De voorrang voor lokale binding geldt na de verplichte voorrangsregels en na de voorrangsregels voor de doelgroepen.
De gemeenteraad keurt de adressenlijsten opgenomen in punt 9.5 van het doelgroepenplan goed die de adressen bevatten van de woningen waarvoor dit lokaal toewijzingsreglement van toepassing is. Elke wijziging ervan wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad en aan de minister of zijn gemachtigde.
De gemeenteraad gelast de sociale verhuurders met de aanpassing van hun intern huurreglement en de uitvoering van dit lokaal reglement.
De gemeenteraad bepaalt dat het lokaal toewijzingsreglement een openbaar document is. Via de gemeentelijke informatiekanalen en de website van de stad en sociale verhuurders wordt bekend gemaakt dat er een lokaal toewijzingsreglement is. Het reglement zelf ligt ter inzage bij de sociale verhuurders.